Σε χρώμα χρυσοκόκκινο έχει ντυθεί η Κέρκυρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ κάλαντα ψάλλονται όλη την ημέρα, από τις φιλαρμονικές και τις χορωδίες του τόπου.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίστηκαν με ιδιαίτερα στολίδια καθώς οι Κερκυραίοι δίνουν τη δική τους ταυτότητα στο ξενόφερτο έθιμο. Καρύδια με χρυσόσκονη, κουκουνάρια που τα βάψανε χρυσά, φρούτα χρυσοκόκκινα, θαλασσόξυλα με χρυσές και ασημένιες κορδέλες στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κέρκυρα φόρεσε τα καλά της και ο Άγιος Βασίλης άπλωσε τη φορεσιά του στο πιο κεντρικό καντούνι της πόλης, της παλιάς πόλης έτσι ώστε όταν τη φορέσει να είναι ανάλαφρη και φρεσκοπλυμένη από τα νερά της βροχής, όπως θέλει η παράδοση.

Η πλατεία Σπιανιάδα γνωστή σε όλους ως πλατεία Λιστόν, έχει γεμίσει χιλιάδες λαμπερά λαμπάκια, ενώ οι Κερκυραίοι κρέμασαν ήδη από τα ψηλά παράθυρα τα βαριά υφασμάτινα κόκκινα οικόσημα με τα χρυσά σιρίτια.

Παραμονή των Χριστουγέννων ακούγονται τα ιδιαίτερα κερκυραϊκά κάλαντα που βασίζονται σε τελείως διαφορετικούς στίχους, από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τους ιστορικούς χρονογράφους, οι στίχοι τους δημιουργήθηκαν από στόμα σε στόμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

… «Ας την καλησπερίσουμε τούτην τη φαμελίαν ο Θεός να την πολυχρονά και νάχει την υγείαν. Λαμπροφοράει η ανατολή η δύσις καμαρώνει των Χριστουγέννων εορτή αύριο ξημερώνει. Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει οι ουρανοί αγάλλονται χαίρεται η φύσις όλη. Εκ τη Περσίας έρχονται τρεις μάγοι με τα δώρα άστρον λαμπρόν τους οδηγεί χωρίς να λείψει ώρα. Φτάσαντες εις Ιερουσαλήμ με πόθον ερωτώσι, που εγεννήθη ο Χριστός να παν να τον ευρώσι. Δια Χριστόν ως ήκουσεν ο βασιλεύς Ηρώδης, αμέσως εταράχτηκε κι έγινε θηριώδης. Κράζει τους Μάγους κ’ ερωτά που ο Χριστός γεννάται – Εις Βηθλεέμ το Σπήλαιον ως η γραφή διηγάται. Τους είπε να υπάγωσι και όπου τον ευρώσι να τον επροσκυνήσωσι να παν να του ειπώσι. Εν τω σπηλαίω έρχονται βρίσκουν την Θεοτόκον που εβάστα στις αγκάλες της τον άγιόν της τόκον. Γονατιστοί τον προσκυνούν και δώρα του χαρίζουν δώρα χρυσά και λίβανον, Θεόν τον ευφημίζουν. Κι αφέντες καλησπέρα σας, καλησπερίσματά σας και του Χριστού η γέννηση νάναι βοήθειά σας.»

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, στην Κέρκυρα είναι «στρωμένο» τρεις ολόκληρες μέρες, με απαράβατη συνήθεια να βρίσκεται πάντα πάνω, το ψωμί και το «μποτσόνι» τη γεμάτη κανάτα του κρασιού…

Την πρώτη μέρα σερβίρεται σε όλα τα σπίτια το «αυγολέμονο» μια πηχτή σούπα από ρύζι βρασμένο στο ζωμό κότας και «παχιά» κρέμα αυγολέμονου. Το γεύμα συνοδεύει η σούπα από μοσχάρι και το χοιρινό μπούτι, που είναι παραγεμισμένο με σκόρδο και αλατοπίπερο, αργοψημένο στο φούρνο, αλλά και το αρνάκι με ντόπιες αγκινάρες. Η γαλοπούλα, που είναι παραγεμισμένη με κάστανα και κουκουνάρια, έχει την τιμητική της τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, ενώ την τρίτη μέρα το γεύμα πλαισιώνεται πάντα από το «μπουτίνο» ένα ψηλό κορφιάτικο παστίτσιο σκεπασμένο με γλυκιά κρούστα. Όλα τα γεύματα συνοδεύονται από τα αλλαντικά «νούμπουλο» , το πιο δημοφιλές αλλαντικό της Κέρκυρας, και το γνωστό κερκυραϊκό προσούτο, το «σαλάδο» που είναι το κερκυραϊκό λουκάνικο και τα μαλακά τυριά. Οι Κερκυραίοι σερβίρουν ντόπιο αρετσίνωτο κρασί, άσπρο ή μαύρο με τη «συκομαΐδα», μία νωπή πίτα από ξερά σύκα, ζυμωμένα με μούστο ή ούζο, πιπέρι, σπόρους μάραθου και ξύσμα λεμονιού, ενώ για γλυκό, εξέχουσα θέση έχει το κερκυραϊκό μαντολάτο και κουραμπιέδες που γίνονται από φρέσκο τοπικό βούτυρο και ολόκληρα αμύγδαλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης