Το κάστρο στην παλιά πόλη της Καβάλας με την εντυπωσιακή θεά, ένα μεγάλο ζωγραφιστό ζάρι, η πάντα αστείρευτη διάθεση των «παραμυθάδων» και πάνω απ’ όλα η μεγάλη φαντασία των παιδιών, ήταν τα βασικά συστατικά της εκδήλωσης που διοργάνωσαν τα δραστήρια μέλη της ομάδας μελέτης, διατήρησης και διάδοσης του λαϊκού παραμυθιού και παιχνιδιού «Οι παραμυθάδες».
Πρωταγωνιστές αυτής της διαφορετικής εκδήλωσης ήταν δεκατέσσερα παιδιά που διαμένουν μαζί με τις οικογένειές τους στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου, στο Περιγιάλι Καβάλας.
Τα μικρά προσφυγόπουλα, με την καθοδήγηση των παραμυθάδων, κατάφεραν να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι μέσα από έναν πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο, που τους κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Ήταν κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι που κατέληξε σε παραμύθι, ήταν μια βόλτα στην παλιά πόλη της Καβάλας με φίλους, με πολύ καλή διάθεση και βέβαια με όρεξη για παιχνίδι, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της ομάδας μελέτης, διατήρησης και διάδοσης του λαϊκού παραμυθιού και παιχνιδιού «Οι παραμυθάδες» Αδέλα Ράπτη, «Έπειτα από μια μακρά απουσία λόγω της πανδημίας μας δόθηκε η δυνατότητα να βρεθούμε και πάλι κοντά στα παιδιά. Η πρόσκληση, μας έγινε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης προκειμένου να συμμετάσχουμε σε μια εκδήλωση για τα παιδιά που φιλοξενούνται στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων. Έτσι, ανηφορίσαμε στο κάστρο της πόλης μας. Παρέα μας είχαμε δεκατέσσερα παιδιά, κάποιους γονείς, τους διερμηνείς μας Ράμι και Νάδεμ καθώς και το στέλεχος του ΔΟΜ τη Λιάνα Χατζηγεωργίου».
Όπως τονίζει η κ. Ράπτη υπήρχε αγωνία από μέρους τους για το πώς θα τα καταφέρουν, μιας και τα παιδιά μιλούσαν αραβικά, φαρσί και κουρδικά. Η βοήθεια των διερμηνέων ήταν πολύ σημαντική, ωστόσο ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την εκδήλωση.
«Για μια ακόμη φορά», επισημαίνει η πρόεδρος των παραμυθάδων, «αποδείχτηκε ότι στον κόσμο των παιδιών και των παραμυθιών όλα μπορούν να γίνουν! Μεγάλο μας εφόδιο, τα υπέροχα ζωγραφισμένα ζάρια από τη Ζωή Ζαχαριάδου, μέλος της Art Attack. Ένα, ένα τα παιδιά πετούσαν ψηλά το κάθε ζάρι και με την εικόνα που προσγειωνόταν μπροστά τους δημιουργήσαμε το παραμύθι, το οποίο σύντομα θα αναρτήσουμε. Εικόνες που έκαναν τα παιδικά μάτια να ανοίγουν διάπλατα και τη φαντασία να τους ταξιδεύει. Οι μεταφραστές έβαλαν τα δυνατά τους ώστε να μη χαθεί η ροή και η εξέλιξη του παραμυθιού. Με πολύ μεγάλη μας χαρά είδαμε όμως ότι, πέρα από τον ρόλο του μεταφραστή, μπήκαν και οι ίδιοι με την καρδιά τους στο πνεύμα των παραμυθιών».
Πάντως, για τους «παραμυθάδες», μετά από καιρό και πάλι, τα παιδικά χαμόγελα αποτέλεσαν την καλύτερη επιβράβευση και τη διαπίστωση ότι η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
Οι «παραμυθάδες» ευχαριστούν τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την ευκαιρία που τους έδωσε να επικοινωνήσουν με τα παιδιά, τους γονείς που τους εμπιστεύτηκαν τα παιδιά και τον δήμο Καβάλας για την υποστήριξη στη δράση αυτή, αναλαμβάνοντας τη μεταφορά των παιδιών από και προς το κάστρο, καθώς και την είσοδό τους σε αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ