Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες των ανθρώπων απέδειξαν εφέτος το καλοκαίρι ότι μια δημοτική βιβλιοθήκη, ακόμη και σχετικά μικρή, όπως αυτή της πόλης της Καβάλας, δεν είναι μόνο ένας χώρος δανεισμού και ανάγνωσης βιβλίων. Μπορεί να είναι πολλά περισσότερα και ίσως ουσιαστικότερα. Μπορεί να είναι για παράδειγμα μια μεγάλη συντροφιά, μια παρέα, μπορεί να είναι ακόμα συναισθήματα, ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, στιγμές ευθυμίας και χαλάρωσης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μπορεί να είναι ένας χώρος απόκτησης εμπειριών και γνώσεων.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», χάρη στη διευθύντριά της, Κατερίνα Κουμανίδου και το πάντα δραστήριο -αν και λιγοστό- προσωπικό, κατάφερε όλους τους προηγούμενους μήνες όχι μόνο να συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα για παιδιά, όπως είναι αυτά που από κοινού υλοποιούνται με τη Εθνική Βιβλιοθήκη, αλλά να διοργανώσει και βραδιές όμορφων εκδηλώσεων στο αίθριο της βιβλιοθήκης, στέλνοντας το μήνυμα της δύναμης που έχει η ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία.
Όπως εξηγεί η κ. Κουμανίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «οι βραδιές που διοργανώσαμε εφέτος αποτελούν το ξεκίνημα μιας σειράς εκδηλώσεων με κοινωνικό περιεχόμενο. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» θέλει να ξεφύγει από τον στερεοτυπικό μοναχικό διάλογο με το βιβλίο. Ήρθε η ώρα να επικοινωνήσουμε, να συνομιλήσουμε, να μοιραστούμε ιδέες και απόψεις για σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα με το αναγνωστικό μας κοινό».
Έρως, θέρος… εφηβεία
«Αρχικά», σημειώνει η κ. Κουμανίδου, «διοργανώθηκαν δύο βραδιές αφιερωμένες στον έρωτα και την εφηβεία με τίτλο: «Έρως, θέρος… εφηβεία». Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του έρωτα στην εφηβική ζωή, καθώς και τους προβληματισμούς και τις απορίες γύρω από αυτόν, αποφασίσαμε με δύο συναντήσεις να συζητήσουμε με τους εφήβους, σε όλες του τις διαστάσεις το ερωτικό φαινόμενο. Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η έμπειρη παιδοψυχολόγος Προδρομία Κοθάλη.
Στη δεύτερη συνάντηση με τίτλο: «Όσο για κείνη την ιστορία, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η καλύτερη είναι όμως αυτή που κλαις» αναλύθηκε η φθορά της ερωτικής σχέσης, το τέλος της ερωτικής σχέσης, τα στάδια του χωρισμού, καθώς και ο τρόπος να χωρίζει πολιτισμένα ένα ζευγάρι. Αφορμή για συζήτηση σε κάθε βραδιά αποτέλεσαν αποσπάσματα από εφηβικά μυθιστορήματα στα οποία αποτυπώνονται συγκεκριμένες συμπεριφορές και στάσεις λογοτεχνικών ηρώων απέναντι στο ερωτικό φαινόμενο. Μέσα από εξομολογήσεις, από καταθέσεις εμπειριών, απόψεων και στάσεων ζωής φωτίστηκε πολύπλευρα το ερωτικό φαινόμενο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις δύο συναντήσεις στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει η ψηφιακή τεχνολογία τον έρωτα των νέων, την ποιότητα καθώς και τη διάρκεια μιας σχέσης.
Επικοινωνούμε ή απλώς … συνυπάρχουμε;
Η δεύτερη θεματική εκδήλωση στον υπαίθριο χώρο της Βιβλιοθήκης αφορούσε τους ενήλικες με θέμα την επικοινωνία στις συντροφικές σχέσεις, το κομβικότερο ίσως, ζήτημα στις σχέσεις ενός ζευγαριού, σύμφωνα με την έμπειρη σύμβουλο ζευγαριών Ελένη Κακαρέλη, η οποία ανέλαβε το συντονισμό της συζήτησης.
Τίτλος της εκδήλωσης: «Επικοινωνούμε ή απλώς … συνυπάρχουμε;». Αυτήν τη φορά η Βιβλιοθήκη αξιοποίησε στο έπακρο οπτικοακουστικό υλικό, ώστε να αποδοθεί η ποικιλομορφία της επικοινωνίας στο μεσήλικο κυρίως ζευγάρι. Ξεκαρδιστικά αποσπάσματα από αγαπημένες ελληνικές σειρές έδωσαν το έναυσμα για συζήτηση, διατύπωση αποριών και κατάθεση απόψεων. Κι αν στην αρχή οι ενήλικες ήταν λίγο εσωστρεφείς, το δροσερό κρασί που τους πρόσφερε η βιβλιοθήκη βοήθησε να δημιουργηθεί η πολυπόθητη εξωστρέφεια και η βραδιά να κλείσει με μία συζήτηση – ποταμό.
«Αρχική μας πρόθεση», σημειώνει η κ. Κουμανίδου, «ήταν η διοργάνωση μιας βραδιάς, αλλά η μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος, που ξεπερνούσε τη φέρουσα ικανότητα του υπαίθριου χώρου, μας ώθησε στη διοργάνωση και δεύτερης. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης υποδέχτηκε τους ενήλικες με ροκ μπαλάντες, κρασί και μικρά εδέσματα, όλα χορηγίες επιχειρήσεων τη Καβάλας, και στο τέλος της δεύτερης βραδιάς τους αποχαιρέτησε με μουσική του αγαπημένου ερμηνευτή Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ως φόρο τιμής στη μνήμη του, τη μέρα ακριβώς που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του».
Γεροί, όχι γέροι, λάθος τονίζουμε τη λέξη
Η τελευταία στη σειρά θεματική εκδήλωση αφορούσε την τρίτη ηλικία. Επιθυμία των διοργανωτών ήταν να δώσουν στους συμμετέχοντες μια αισιόδοξη προοπτική των γηρατειών γι’ αυτό και τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Μεγαλώνοντας με φίλους».
Η ψυχίατρος – ψυχοθεραπεύτρια Ελευθερία Ζαμπουρίδου ανέλαβε το συντονισμό της συζήτησης εστιάζοντας στο οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε σε θεματικές ενότητες όπως το ζήτημα του χρόνου, η σωματική φθορά στην τρίτη ηλικία, η απώλεια, ο θάνατοε και η διαχείρισή του, δίνοντας σε κάθε ένα από αυτά μία αισιόδοξη προοπτική με κυρίαρχη τη συμβίωση με φίλους σε οργανωμένες δομές ή σ΄ ένα σπίτι.
Η εκδήλωση ομόρφυνε με την ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο της Καβαλιώτισσας συγγραφέως Μανίνας Ζουμπουλάκι, η οποία αποτύπωνε με χιούμορ και αισιόδοξη διάθεση τα χαρακτηριστικά της τρίτης ηλικίας στο βιβλίο της: «Το ημερολόγιο μιας 82χρονης». Το συμπέρασμα της βραδιάς ήταν: Γεροί, όχι γέροι. Λάθος τονίζουμε τη λέξη τόσα χρόνια.
Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ