Συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος- Ακροάματος πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, παρουσία του γενικού γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης Γιώργου Βούτσινου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου τη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα του χώρου και οι ενέργειες τις οποίες προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο, διευκρινίστηκε πως το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 αφορά σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Οι καλλιτέχνες εξαιρούνται βάσει του νόμου 4765/2021 και δεν προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, ενώ δεν επηρεάζεται ο μισθός τους, καθότι εντάσσονται σε ειδικά μισθολόγια. «Το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 δεν αφορά στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει δικό του κλαδολόγιο», αναφέρει σε σχετική ενημέρωση το Υπουργείο. 

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα της καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, να δημιουργηθούν Μικτές Επιτροπές με εκπροσώπους των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους από τους τομείς του θεάτρου, του χορού και της μουσικής, οι οποίες θα εξετάσουν τη διαβάθμιση και αναβάθμιση των σπουδών παραστατικών τεχνών. «Η απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση των διυπουργικών επιτροπών έχει ως στόχο να δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει επί δεκαετίες τον χώρο», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι η συνάντηση με τον κ. Συρίγο και τον κ. Βούτσινο «δεν κατέληξε πουθενά. Ο κ. Συρίγος αρχικά επανέλαβε το επιχείρημα του κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ότι η αναγνώριση των σπουδών δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί, αφού οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται εκτός προσοντολογίου (Π.Δ. 85/2022). Επιχείρημα προδήλως ψευδές, αφού κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλοι οι οργανισμοί του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα που θα προσλάβουν καλλιτέχνες το ερχόμενο διάστημα θα αγνοήσουν ένα νομοθέτημα τόσο δεσμευτικό όσο το εν λόγω Π.Δ. […] Αφού μας διαβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία ότι το Π.Δ. δεν θα επηρεάσει τους όρους πρόσληψης, αμοιβής και εργασίας μας, γιατί απλώς δεν αποσύρουν τις ειδικότητές μας, όπως ζητάμε από την πρώτη στιγμή;».

Η ΠΟΘΑ υπογραμμίζει ότι δεν θα υποχωρήσει και πως θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της για το ζήτημα.