Μια παράσταση για τον έρωτα βασισμένη στο ποίημα “Καϋμός” του Καρόλου Κουν, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Πρόκειται για ένα νεανικό ποίημα, που αποκαλύπτει μια άγνωστη πτυχή του ταλέντου και της ευαισθησίας του μεγάλου σκηνοθέτη. 

“Απ΄όλες τις συμφορές που βρίσκουν στους ανθρώπους η πιο μεγάλη είναι ο έρωτας.

Την αρρώστια παραστέκει γιατρειά, το θάνατο λησμονιά.

Τέτοια στον έρωτα μην καρτεράς”.  

Αυτοί είναι οι πρώτοι στίχοι του μοναδικού αυτού ποιήματος-μονολόγου του Κουν. Για τον ποιητή, ο αληθινός, ο απόλυτος έρωτας, δεν ξεχνιέται, ούτε διαγράφεται. Αφήνει για πάντα έναν πόνο στην καρδιά και στο μυαλό, μια αίσθηση ανεκπλήρωτου, έναν “καϋμό”…

Και όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο καϋμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη που νιώθει κανείς να τον τραγουδήσει, να τον κάνει ποίημα, μουσική, χορό, θέατρο. Για να ελαφρώσει τον πόνο του αλλά κυρίως για να ξαναβρεί μέσα του τη δύναμη να προχωρήσει και…να ξαναγαπήσει.

 «Γιατί θα πρέπει να υπάρχει κάπου

Ένα τρένο που θα ‘ναι θαυματουργό

Και σύννεφα που δε θα είναι μόνο σύννεφα

Κι ένα άστρο αλλιώτικο από τ΄άλλα άστρα

Και, πιο πολύ απ΄όλα, πόδια που θα περπατάν πάνω στα νερά…»

(απόσπασμα από ένα ακόμα ποίημα του Κουν, που ακούγεται στην παράσταση)

Η παράσταση του Θέατρου Τέχνης “Καϋμός”, με όχημα το ομώνυμο ποιήμα του Κουν, αλλά και αποσπάσματα από κάποια ακόμα νεανικά του ποιήματα, καθώς και θραύσματα από κείμενα των Αραγκόν, Λόρκα, Νερούδα, Μπαρτ κ.α. επιθυμεί να μιλήσει για τον έρωτα που γίνεται καϋμός, αλλά και για τον καϋμό του έρωτα που γίνεται ποίηση… 

Το ποίημα-μονόλογος χωρίζεται σε δώδεκα μέρη. Στην παράσταση, κάθε μέρος του ποιήματος γίνεται πηγή έμπνευσης για μια διαφορετική εικόνα πλημμυρισμένη από μουσική, χορό, ποίηση. Εικόνες που αποπειρώνται να εξερευνήσουν, να εξηγήσουν ή απλά να εξυμνήσουν τον έρωτα…

Με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννηση του Καρόλου Κουν, η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του, που θα ζωντανέψει μέσα από την ερμηνεία παλαιοτέρων, αλλά και νεοτέρων μαθητών του Θεάτρου Τέχνης.

Πιο συγκεκριμένα, το ποίημα –μονόλογος, που θα αποτελεί τον κεντρικό άξονα της παράστασης, θα ερμηνεύεται κάθε εβδομάδα (Δευτέρα- Τρίτη) και από κάποιον διαφορετικό πρωταγωνιστή-πρωταγωνίστρια που μαθήτευσε στο Θέατρο Τέχνης. Έτσι, ο λόγος του δασκάλου- ποιητή θα ζωντανέψει μέσα από παλιές αλλά και νεότερες γενιές μαθητών-ερμηνευτών, συνθέτοντας μια αλυσίδα κοινής αισθητικής αλλά και προσωπικού τρόπου ερμηνείας του “καϋμού” που θα σφραγίζει και θα “αλλάζει” κάθε φορά το υπόλοιπο μέρος της παράστασης το οποίο ερμηνεύουν τέσσερις νέοι απόφοιτοι και μαθητές της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης και η χορεύτρια Βάλια Παπαχρήστου.

Σκηνοθεσία : Κάλμπαρη Μαριάννα

Σκηνικά : Ζαμάνης Κωνσταντίνος

Κοστούμια : Ζαμάνης Κωνσταντίνος

Χορογραφία : Παπαχρήστου Βάλια

Μουσική επιμέλεια : Κοψιδάς Νέστωρ

Παίζουν

26-27 Ιανουαρίου Άγγελος Αντωνόπουλος

2 Φεβρουαρίου Λήδα Πρωτοψάλτη

9-10 Φεβρουαρίου Αιμίλιος Χειλάκης

16-17 Φεβρουαρίου Εύα Κοταμανίδου

23-24 Φεβρουαρίου Μάνια Παπαδημητρίου

2-3 Μαρτίου Χρήστος Λούλης

9-10 Μαρτίου Κώστας Καζάκος 

Βάλια Παπαχρήστου (χορός) και οι νέοι ηθοποιοί και μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης: Αγγελική Μαρίνου, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Μαργαρίτα Γερογιάννη, Παναγιώτης Βασιλόπουλος 

Video: Καραναστάσης Διαμαντής

από Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Δευτέρα & Τρίτη, ώρα 21.15

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό εισιτήριο: 22 ευρώ

Φοιτητικό και λαϊκή απογευματινή: 15 ευρώ

Για νέους κάτω των 25 ετών: 10ευρώ 

Φρυνίχου 14, Πλάκα – τηλ. ταμείου 210 3222464

Ημέρες και ώρες λειτουργίας ταμείου: Καθημερινά 10.00- 13.00 & 17.00-22.00