«Inside the Met» είναι ο τίτλος σειράς ντοκιμαντέρ που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης σχεδίασε την 150η επέτειό του, αντιμετώπισε τη διακοπή λειτουργίας που προκλήθηκε από την κρίση του κορονοϊού και ανταποκρίθηκε σε εκκλήσεις για κοινωνική δικαιοσύνη μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Τα τρία επεισόδια του ντοκιμαντέρ έχουν τίτλο «Η έκπληξη γενεθλίων», «Όλα τα πράγματα σε όλους τους ανθρώπους;» και «Αγάπη και χρήματα».

Το πενταώροφο Μουσείο εκτείνεται σε τέσσερα τετράγωνα, στεγάζει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θησαυρούς των τελευταίων 5.000 χρόνων.

Η σειρά ντοκιμαντέρ πηγαίνει στα παρασκήνια του μεγαλύτερου μουσείου τέχνης στην Αμερική, καθώς οι επιμελητές προετοιμάζουν φιλόδοξες επετειακές εκθέσεις.

Τις προσπάθειες εορτασμού της επετείου έπληξε ένα πρωτοφανές εμπόδιο, όταν το The Met έπρεπε να κλείσει επ ‘αόριστον – για πρώτη φορά στην ιστορία του Μουσείου – λόγω της πανδημίας. Το Met άνοιξε ξανά τον περασμένο Αύγουστο με μειωμένη χωρητικότητα και τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και άλλων οδηγιών ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μουσείο κατέγραψε έλλειμμα άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το οικονομικό έτος 2020-21 παρά το ότι είχε χορηγίες τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι απολύσεις, οι περικοπές μισθών και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έγιναν ο κανόνας για τα Μουσεία. Το προσωπικό του Μουσείου που ήταν 2.200 εργαζόμενοι μειώθηκε κατά 20% πέρυσι.

Δείτε το βίντεο:

 

Εκτός από την εξέταση του ιστορικού του σχετικά με την ένταξη, τον αποκλεισμό και την ποικιλομορφία, το Met έπρεπε επίσης να εξετάσει ερωτήματα για το πώς ορισμένα πολύτιμα αντικείμενα αποκτήθηκαν ανήθικα και αντικατοπτρίζουν τις προτιμήσεις των εύπορων βιομηχανικών και επιχειρηματιών του 19ου αιώνα. Με τη σειρά τους, οι επιμελητές εργάστηκαν για να παράσχουν σημαντικό ιστορικό πλαίσιο σε πολιτισμικά ευαίσθητα έργα «που ενθαρρύνουν τον διάλογο και την κατανόηση μέσω της εξερεύνησης της τέχνης στο Μουσείο με διαφορετικές απόψεις, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου παρουσίασης της σειράς».

Συνεντεύξεις με καλλιτέχνες, επιμελητές, συντηρητές, διευθυντές και επισκέπτες περιλαμβάνονται στη σειρά ντοκιμαντέρ που αναδεικνύει πως ο οργανισμός του 19ου αιώνα παλεύει να αλλάξει και να παραμείνει επίκαιρος τον 21ο αιώνα.

Η σειρά ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 21 και 28 Μαΐου στο PBS.