Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS, την ημερίδα Design for Growth. Από το σχεδιασμό στην ανάπτυξη, μια αναλυτική συζήτηση μεταξύ διακεκριμένων designers και σχεδιαστικών ομάδων της Αθήνας σχετικά με το πόσο σημαντικός είναι ο αυθεντικός σχεδιασμός για την πολιτισμική αλλά και οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν οι: Ηλίας Γιαννόπουλος (fixers.gr), Μιχάλης Γεωργίου (G Design Studio), Γιάννης Γκίκας (Yiannis Ghikas Design), Μανώλης Ηλιάκης (Yolkstudio), Ρομίνα Καραμανέα και Κώστας Μπίσας (Papairlines).

Μετά το τέλος των εισηγήσεων, τη συζήτηση και το κλείσιμο της ημερίδας, ακολουθεί η παρουσίαση του CandleHandle, του κηροπήγιου που σχεδίασε ο Γιάννης Γκίκας για το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, και της νέας σειράς χρωμάτων στο Industrial Gas Museum Shop (κτίριο Νέο Υδαταέριο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση.

Πρόγραμμα:

17.30-17.40
Χαιρετισμός
Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων
Συντονίστρια: Μαρία Δρόσου, Υπεύθυνη Πωλητηρίου Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

17.40-18.00
Μανώλης Ηλιάκης | Yolkstudio

«3 προσεγγίσεις για την εκπαίδευση στο design και την αρχιτεκτονική»

Ο Μανώλης Ηλιάκης θα αναλύσει πρακτικές που βοηθούν τους σπουδαστές να συνδεθούν με την αγορά εργασίας. Θα παρουσιάσει εκπαιδευτικές διαδικασίες, οι οποίες αυξάνουν τη δημιουργικότητα μέσω άλλων πεδίων, όπως είναι ο χορός. Θα επισημάνει εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες αυξάνουν την κοινωνική ευαισθητοποίηση.

18.00-18.20
Κώστας Μπίσας | Papairlines

«Create vs Copy/Paste»

Ο Κώστας Μπίσας θα παρουσιάσει τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ «δημιουργικής» και «αναπαραγωγικής» διαδικασίας καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ένταξης της δημιουργικής σκέψης στα αρχικά στάδια της στρατηγικής ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών. Θα αποτιμηθούν τα στοιχεία που καθιστούν την αναπαραγωγική διαδικασία στείρα πρακτική που στερείται οράματος και στρατηγικού προσανατολισμού εστιάζοντας μόνο σε βραχυπρόθεσμα οφέλη. Λαμβάνοντας υπόψιν υπάρχοντα στοιχεία και παραδείγματα οργανισμών που έχουν υιοθετήσει τη δημιουργική σκέψη ως εργαλείο, θα εξεταστεί πώς οι μη γραμμικές νοητικές διαδικασίες, ο πειραματισμός, η διεπιστημονική συνεργασία, η διαφοροποίηση και η στοχευμένη προσφορά μπορούν να προσδώσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που επικεντρώνονται όχι μόνο στην τιμή αλλά κυρίως στην ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

18.20-18.40
Ηλίας Γιαννόπουλος | Fixers
«3D printing: A new hope»

Η τρισδιάστατη εκτύπωση έρχεται σαν νέα βιομηχανική επανάσταση να αλλάξει ριζοσπαστικά το τοπίο και να επαναπροσδιορίσει όλες τις έννοιες της παραγωγής, της αγοράς και της δημιουργίας. Ξεκινώντας από μία ιστορική αναδρομή και την παρουσίαση της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ο Ηλίας Γιαννόπουλος θα εξετάσει ποιες είναι οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, οι εφαρμογές της στην παραγωγική διαδικασία καθώς και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία. Θα παρουσιάσει, επίσης, την τεχνολογία μέσα από το πρίσμα των εννοιών ανοιχτού υλικού και λογισμικού αλλά και τη συμβολή, τη σημασία των εννοιών στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με την τεχνολογία.

18.40-19.00
Ρομίνα Καραμανέα
«Design και βιωσιμότητα»

Η σχεδιάστρια μόδας Ρομίνα Καραμανέα θα αναλύσει πώς οι νέες τεχνολογίες στη βιομηχανία του fashion design μπορούν να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη. Θα μας μιλήσει για το digital printing, τη nano technology και άλλες zero waste τεχνικές που η ίδια ήδη εφαρμόζει ενώ θα μας συστήσει νέες που δεν θα βρίσκονται για πολύ ακόμα σε πειραματικό στάδιο… Τι θα λέγατε για 3D printed παπούτσια ή πλεκτά;

19.00-19.10
Διάλειμμα
19.10-19.30

Μιχάλης Γεωργίου | G Design Studio

«Branding: Σχεδιάζοντας μια συνολική εμπειρία»
Η ανάγκη οπτικοποίησης υπηρεσιών, προϊόντων, τόπων και η σημαντική συμβολή του σχεδιασμού στην ανάπτυξη. Η διαδικασία δημιουργίας μιας επιτυχημένης ταυτότητας.

19.30-19.50
Γιάννης Γκίκας
Η συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, από την αρχή της λειτουργίας του το 2013, στηρίζει τη νέα εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή και το έργο Ελλήνων βιομηχανικών σχεδιαστών, σε συνεργασία με ελληνικές βιοτεχνίες και εργοστάσια. Αναλαμβάνει, παράλληλα, όλη τη διαδικασία παραγωγής αντικειμένων. Η πρώτη ανάθεση του Μουσείου έγινε στο βραβευμένο με Red Dot Design Award και German Design Award Γιάννη Γκίκα. Ο βιομηχανικός σχεδιαστής δημιούργησε μια πηγή φωτισμού «παλιάς τεχνολογίας», ένα κηροπήγιο, το CandleHandle, που κατασκευάζεται στην Ελλάδα από την οικογενειακή εταιρεία Convex. Ο Γιάννης Γκίκας θα μιλήσει για το CandleHandle και για τη συνεργασία του με το Μουσείο πριν από την παρουσίαση της νέας σειράς χρωμάτων του κηροπήγιου.

19.50-20.30
Ερωτήσεις, συζήτηση
20.30

Παρουσίαση της νέας σειράς χρωμάτων του CandleHandle από το Γιάννη Γκίκα
Κτίριο Νέο Υδαταέριο

Πληροφορίες
Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016
Ώρα: 17.30-21.30

INNOVATHENS (Αεριοφυλάκιο 2) και Νέο Υδαταέριο
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100-Γκάζι

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης