Είκοσι δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 31η Αυγούστου 1997, την ημέρα που η πριγκίπισσα Νταϊάνα άφηνε την τελευταία της πνοή στη γέφυρα Ντ’ Αλμά του Παρισιού, κυνηγημένη από δεκάδες παπαράτσι, σε ηλικία 36 ετών.

Τα ξημερώματα της 30ής προς 31η Αυγούστου η Νταϊάνα και ο αγαπημένος της Ντόντι Αλ Φαγιέντ διανυκτέρευσαν στο Παρίσι στο ξενοδοχείο Κάρλτον Ριτς, με σκοπό την επόμενη ημέρα να πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής για το Λονδίνο. Η βόλτα που έκαναν στο νυχτερινό Παρίσι ήταν μοιραία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολυτελής λιμουζίνα στην οποία βρίσκονταν συγκρούστηκε στον τοίχο σήραγγας στο τούνελ στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από φωτορεπόρτερ. Ο οδηγός του οχήματος Ανρί Πολ και ο Φαγιέντ πέθαναν ακαριαία. Ο συνοδηγός Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μέλος της προσωπικής ασφάλειας της οικογένειας Φαγιέντ, τραυματίστηκε ελαφρά. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα τραυματίστηκε και όταν απεγκλωβίστηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί προσπάθησαν να τη σώσουν, αλλά πάθαινε απανωτά καρδιακά επεισόδια.

Η πριγκίπισσα έφυγε τελικά από τη ζωή στις 04.00 τα ξημερώματα. Η είδηση του θανάτου της βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία και παράλληλα δημιούργησε ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα.

Το τροχαίο προκλήθηκε από αχαλίνωτη καταδίωξη δημοσιογράφων και φωτογράφων την 31η Αυγούστου 1997, στους δρόμους του Παρισιού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πορίσματα για τη διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήματος, που δημοσιοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2008, επέρριψαν ευθύνες στους οδηγούς που είχαν εξαπολύσει την καταδίωξη αλλά και στον οδηγό του οχήματος της Νταϊάνα.

Θεωρίες συνωμοσίας

Υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας αλλά και ερωτήματα που αφορούν στον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και που πιθανότατα δεν θα απαντηθούν ποτέ! Το ποιος θα μπορούσε να είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση είναι επίσης άγνωστο. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν μόνο μερικές χιλιάδες εκδοχές και παραλλαγές τους. Τέσσερις όμως, που στηρίζονται σε προφανή κίνητρα, είναι οι πιο δημοφιλείς:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μυστικές υπηρεσίες – SIS: οι μυστικές υπηρεσίες οργάνωσαν την εξόντωση της πριγκίπισσας, όταν έκριναν ότι πλέον αποτελούσε απειλή για τη σταθερότητα της πολιτικής κατάστασης στη Βρετανία και ειδικότερα για τον θρόνο. Κατά καιρούς έχουν γίνει ισχυρισμοί, χωρίς βάσιμες όμως ενδείξεις, ότι το ζεύγος σκόπευε να παντρευτεί και ότι η Νταϊάνα ήταν έγκυος και με ένα τέτοιο ενδεχόμενο το παλάτι δεν θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένο.

Ο Ντόντι ήταν ο πραγματικός στόχος: διάφορα σενάρια επεκτείνονται και στους επιχειρηματικούς αντιπάλους του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ και μιλούν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με την Νταϊάνα να αποτελεί την ιδανική συγκάλυψη. Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ ξεκίνησε από το μηδέν και στην πορεία του για την κορυφή θα πρέπει να δημιούργησε αρκετούς αντιπάλους στο εμπορικό κατεστημένο του Λονδίνου. Στην ύπαρξη αντιπάλων συνηγορεί και το γεγονός ότι το βρετανικό κράτος τού είχε αρνηθεί τη βρετανική υπηκοότητα, έπειτα από ερωτήματα που αφορούσαν στις επιχειρηματικές του πρακτικές.

Οι εταιρείες πολεμικών εφοδίων: κατά τη διάρκεια της ακτιβιστικής της δράσης, η Νταϊάνα είχε δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς και ειδικότερα τις εταιρείες που κατασκευάζουν νάρκες. Μάλιστα, μέσω των προσωπικών της γνωριμιών, είχε πείσει διάφορους ηγέτες να υπογράψουν τη συμφωνία κατάργησης της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού. Ένας από τους ηγέτες ήταν και ο Μπιλ Κλίντον, κάτι που σίγουρα είχε δυσαρεστήσει το πανίσχυρο λόμπι της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Το δυστύχημα δεν υπήρξε ποτέ: η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκηνοθέτησε τον θάνατό της για να απαλλαχτεί οριστικά από τους παπαράτσι και να αρχίσει μια καινούργια ζωή. Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι δεν έγινε αυτοψία πριν από την ταφή της, παρά μόνο εκ των υστέρων και για να διαπιστωθεί αν ήταν έγκυος. Η αυτοψία είναι υποχρεωτική από τον νόμο στην Αγγλία για θύματα τροχαίων αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία.

Μια θλιμμένη πριγκίπισσα

Μπορεί πολλοί να φαντάζονται πως η ζωή μιας πριγκίπισσας είναι παραμυθένια, χαρακτηρισμός, ωστόσο, που δεν μπορεί να αποδοθεί σε αυτή της Νταϊάνα.

Απατημένη σύζυγος, μέσα σε έναν γάμο που δεν την γέμιζε ψυχικά, έβρισκε ζωή και χαρά μέσα από τα παιδιά της Γουίλιαμ και Χάρι, τους οποίους όμως δεν μπόρεσε να ζήσει, αλλά και στους άστεγους, τους αρρώστους και όλους όσοι είχαν ανάγκη.

Ήταν η πρώτη διάσημη και μέλος της Βασιλικής οικογένειας που έδωσε το χέρι της σε ασθενή με AIDS.
Οι δημοσιογράφοι την αγαπούσαν και ο κόσμος την λάτρευε. Μετά το διαζύγιο της, η Νταϊάνα φαινόταν πως άλλαξε σελίδα και επιτέλους χαμογελούσε. Στη ζωή της είχε έρθει ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ.

Η ζωή και των δύο σταμάτησε στη Pont de l’Alma λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με την Νταϊάνα να περνά στην αιωνιότητα και να παραμένει στις μνήμες όλων ως η αδικοχαμένη Πριγκίπισσα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης