Σε κλίμα κατάνυξης και πένθους πραγματοποιήθηκε η Ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου στην Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.
Βράδυ Μεγάλης Παρασκευής και ο πένθιμος χτύπος από τις καμπάνες μετέφερε το μήνυμα του θανάτου του Θεανθρώπου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, πριν από το θαύμα της Ανάστασης. Η περιφορά των επιταφίων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, έγινε με κατάνυξη και ευλάβεια και τους πιστούς να ακολουθούν προσδοκώντας τη λύτρωση.
Όπως έγινε σε όλους τους ναούς ανά την επικράτεια, έτσι και στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και ακολούθησε η Περιφορά του Επιταφίου, στο κέντρο της Αθήνας.
Η ατμόσφαιρα και έξω από την Μητρόπολη ήταν κατανυκτική, με τις καμπάνες να ηχούν πένθημα και πλήθος κόσμου να ακολουθεί την περιφορά του Επιταφίου.
Αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονταν έξω από τον τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.
Ο Επιτάφιος έφτασε έως την πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή των Ελλήνων.
Κέρκυρα: Με χιλιάδες πιστούς και κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου
Από το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής όλες οι εκκλησίες της Κέρκυρας πραγματοποίησαν την περιφορά των Επιταφίων τους, με συγκεκριμένη σειρά και τάξη και με τη συμμετοχή μουσικών σωμάτων, χορωδιών, σχολείων, προσκόπων και άλλων.
Το «νησί των Φαιάκων» γέμισε από τα πένθιμα εμβατήρια των Φιλαρμονικών και των χορωδιών, οι οποίοι έψαλαν το εγκώμιο του επιταφίου «Ω γλυκύ μου Έαρ».
Το νησί έχει πλημμυρίσει από τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα, ενώ το αδιαχώρητο αναμένεται να γίνει και αύριο το πρωί, Μεγάλο Σάββατο καθώς θα πραγματοιηθεί η ρίψη των «μπότηδων».
Πέντε Επιτάφιοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης
Για πρώτη φορά σήμερα Μεγάλη Παρασκευή (3/5) λίγο μετά τις 21.00 στην Πλατεία Αριστοτέλους συναντήθηκαν πέντε Επιτάφιοι από πέντε ιστορικούς ναούς του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι του μητροπολιτικού ιερού ναού του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του καθεδρικού ιερού ναού της του Θεού Σοφίας, του ιερού ναού Παναγίας των Χαλκέων, της ιεράς μονής της Αγίας Θεοδώρας και του ιερού ναού Αγίου Νικολάου του Τρανού.
Η πρωτοβουλία ήρθε από τη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η συνάντηση των πέντε επιταφίων να καθιερωθεί από εδώ και στο εξής και να γίνει «θεσμός» με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών για τη Θεσσαλονίκη από την Ελλάδα, καθώς επίσης από γειτονικές χώρες.
Λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ έφτασαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία οι πομπές των επιτάφιων από τον ναό της Του Θεού Σοφίας, την Παναγία Χαλκέων, την Αγία Θεοδώρα, τον Άγιο Νικόλαο τον Τρανό και από τον μητροπολιτικό ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεο
Στη συνέχεια, εψάλησαν τροπάρια του επιτάφιου θρήνου και πραγματοποιήθηκε δέηση.
Μήνυμα κατά της βίας επέλεξε να στείλει ο μητροπολίτης Φιλόθεος, και τόνισε ότι η «ευλογημένη σύναξη» πραγματοποιείται σε τόπο που δεν έχει περάσει πολύς καιρός που κατακλύστηκε από τη βία, εννοώντας την επίθεση κατά ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
Όπως είπε, η σύναξη, με προεξάρχων τον Χριστό που βρίσκεται μέσα στον τάφο, έρχεται να να μας παρουσιάσει τον Θεό που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη βία και φανερώνεται σε εμάς όλους, όχι στηριζόμενος στο μεγαλείο της θεότητας του, αλλά μέσα από την αδυναμία του σταυρού και του τάφου.
Ο μητροπολίτης τόνισε ότι ο Θεός αυτός μας μίλησε για καταλλαγή και ησυχία και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ύμνους που αναφέρουν ότι ο ο Χριστός άπλωσε τις παλάμες του στον σταυρό και και ένωσε τον Θεό με τον άνθρωπο γιατί είχαμε βρεθεί μακριά Του, αλλά και τους ανθρώπους μεταξύ μας.
Τόνισε ότι ο μητροπολίτης Φιλόθεος, ότι ο Θεός μέσα από τον σταυρό και τον τον θάνατο, δηλαδή μέσα από τη φαινομενικά δική του αδυναμία μας παρουσίασε τη δύναμή του «Έτσι και εμείς όταν μπορούμε να βρισκόμαστε σε καταλλαγή σε ενότητα, σε ειλικρινή και αληθινή σχέση με τους αδελφούς μας δια του Χριστού, τότε στα αλήθεια μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτή η φαινομενική αδυναμία μας -αισθανόμαστε αδύναμοι όταν δεν στηριζόμαστε στην κοσμική ισχύ, αλλά μπορούμε να εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας στο θέλημα του Θεού-μπορεί να μας οδηγήσει στην αληθινή ζωή», πρόσθεσε
«Ήρθαμε απόψε», συνέχισε «για να λατρέψουμε τον Χριστό και καλούμαστε αυτή τη λατρεία να τη δούμε με τρόπο ευάρεστο στο Θεό, δηλαδή να μπορέσουμε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε δικά του παιδιά, και μεταξύ μας αδέλφια, άρα μόνο ως αγάπη μπορούμε να υπάρχουμε».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο μητροπολίτης ευχήθηκε στους πιστούς το μήνυμα του ζωοδόχου τάφου του Χριστού να πλημμυρίσει τις καρδιές τους και «να μας αξιώνει πάντοτε η αγάπη του Θεού μας να συνερχόμαστε σε ζωντανή λατρεία κοντά του και μαζί του, αλλά και μεταξύ μας. Γιατί έτσι πραγματώνεται η ζωή, μόνο σε σχέση με το Θεό και τους αδελφούς».
Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Πλήθος πιστών παρακολούθησαν και φέτος την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο.
Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην περιοχή Πολιχνίου, με τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους να συμμετέχουν και να παρακολουθούν ευλαβικά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής στο παραθαλάσσιο ξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας.
Ο Επιτάφιος είναι φτιαγμένος από ξύλα και ελάχιστα στολισμένος, την ώρα που τον συνοδεύουν οι ψαλμωδίες των πιστών, στην περιφορά του, εντός της θάλασσας.
Η περιφορά του επιταφίου στο Καστράκι της Νάξου πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Ιωάννη Βρούτση, του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανού και Δημοτικών Συμβούλων.
Κατάνυξη στην περιφορά επιταφίου στην ιστορική μονή Καισαριανής
Σε κλίμα απόλυτης κατάνυξης έγινε η περιφορά του Επιταφίου στην Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου στο δάσος Καισαριανής.
Η περιφορά της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται στην ιστορική εκκλησία που είναι του 11ου αιώνα μ.Χ και πάντα με την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αποτελεί φυλασσόμενο μνημείο.
Ήδη από τις 12:00 ο πανέμορφος προαύλιος χώρος της Μονής Καισαριανής άρχισε να γεμίζει από κόσμο, ενώ στον δρόμο που οδηγεί στη Μονή προκλήθηκε, όπως κάθε χρόνο, ένα μικρό μποτιλιάρισμα.
Οι πιστοί δημιούργησαν μια μεγάλη ουρά που ξεκινούσε από την πετρόχτιστη πύλη και έφτανε μέχρι τον ανθοστόλιστο Επιτάφιο. Η κατάνυξη έφτασε στην κορύφωσή της όταν χορωδία και πιστοί έψαλλαν στον κήπο της Μονής το «Ω γλυκύ μου έαρ».
Στη συνέχεια, λίγο πριν τις 14:30, έγινε η περιφορά του Επιταφίου συνοδεία πλήθους στη μαγευτική, δασώδη διαδρομή πέριξ της Μονής Καισαριανής.