Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης της Βίβιαν Χαλκίδη υπό τον τίτλο «12 Σκηνοθέτες», η οποία θα φιλοξενηθεί ως τις 3 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα Τέχνης «Αγκάθι – Κartάλος» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου Πλ. Αμερικής). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες φίλοι της τέχνης παρευρέθηκαν στο χώρο και θαύμασαν το αποτέλεσμα της προσπάθειας της εικαστικού ν’ αποτυπώσει στον καμβά, τις προσωπογραφίες 12 επιλεγμένων από την ίδια, Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, ανάμεσα σ’ αυτούς που της προτάθηκαν από τον εκδότη και δημοσιογράφο Νέστορα Πουλάκο. Πρόκειται για σκηνοθέτες διεθνούς φήμης και απήχησης, οι οποίοι έχουν πολλά κοινά στοιχεία τα οποία αναδεικνύουν στην καταγεγραμμένη στο πανί τέχνη τους, διαμέσου των ταινιών τους. Πραγματέυονται κυρίως στις ταινίες τους τις κοινωνικές παθογένειες, όπως η μετανάστευση, η προσφυγιά, η ανθρώπινη περιθωριοποίηση, η επικράτηση του κέρδους εις βάρος της ανθρώπινης ύπαρξης, παθογένειες οι οποίες είναι τόσο επίκαιρες στις μέρες μας. 

Η Βίβιαν Χαλκίδη, λοιπόν, «σκηνοθετεί» εικαστικά τους Παντελή Βούλγαρη («Διχασμός»), Κώστα Γαβρά («Ρωγμή στο σύστημα»), Μιχάλη Κακογιάννη («Αιώνια θάλασσα»), Νίκο Κούνδουρο («Παθογένειες»), Γιάννη Σμαραγδή («Φτερά πεπρωμένου»), Κωνσταντίνο Γιάνναρη («Απόγνωση»), Χρήστο Δήμα («Συγκυρίες»), Φράνσις Φόρντ Κόπολα («Στρεβλή πραγματικότητα»), Βέρνερ Χέρτζογκ («Εκστατική αλήθεια»), Τόνι Γκάτλιφ («Περιθωριοποίηση»), Πατρίς Λεκόντ («Ερωτευμένοι αυτόχειρες») και Φατίχ Ακίν («Ανάμεσα»). 

«Διχασμός» Παντελής Βούλγαρης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ρωγμή στο σύστημα» Κώστας Γαβράς

«Στρεβλή πραγματικότητα» Φράνσις Φόρντ Κόπολα«Φτερά πεπρωμένου» Γιάννης Σμαραγδής«Στην παρούσα εικαστική δουλειά, πραγματοποιείται μια εικονική συνάντηση δώδεκα σκηνοθετών σε έναν κοινό χώρο. Δώδεκα φαινομενικά διαφορετικοί δημιουργοί, που όμως επικοινωνούν και συνδέονται μέσω της μετουσίωσης της τέχνης τους.

Γίνεται μια απόπειρα εικαστικής σκηνοθεσίας μέσω του υπέροχου μυστηρίου της 7ης τέχνης, ενός μυστηρίου που συνεπαίρνει όλους τους μύστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H μαγεία του κινηματογράφου προσφέρει συγκινήσεις, χαρές, λύπες, ευαισθητοποιεί και παράλληλα παρασύρει τον θεατή σ’ ένα παράλληλο σύμπαν, κάνοντας τον συμμέτοχο. Όπως και σε όλες τις μορφές της τέχνης, μέσα από τους ήρωες γίνεται κάποιος κοινωνός των βιωμάτων τους, των εμπειριών τους, αποκτά ενσυναίσθηση, συναισθηματική νοημοσύνη και αυξάνει το προσωπικό αίσθημα της δικαιοσύνης για τον κόσμο.

Πολλά κοινά στοιχεία προκύπτουν μεταξύ των δώδεκα δημιουργών, τα οποία αποπειρώνται να φέρουν μια ομοιογενή ζύμωση. Συχνά τους συνδέουν οι κοινωνικές παθογένειες, που αναδεικνύουν στα έργα τους, όπως η μετανάστευση, η προσφυγιά, η ανθρώπινη περιθωριοποίηση, η επικράτηση του κέρδους εις βάρος της ανθρώπινης ύπαρξης, η ηθοπλαστικότητα και η εκστατική αλήθεια.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης δουλειάς είναι η ανάδειξη του έργου των δημιουργών, μέσω της χρήσης μικτών τεχνικών και πειραματισμών. Είναι κατά κάποιο τρόπο ένα απαύγασμα της μελέτης μου και της προηγούμενης εμπειρίας μου με το έργο αυτών των δώδεκα σπουδαίων σκηνοθετών. Αποτελεί μια προσέγγιση της ψυχοσύνθεσής τους, δεν τοποθετήθηκαν πίσω από την κάμερα αλλά μπροστά της, πρωταγωνιστές των ίδιων τους των έργων, αυτή τη φορά μέσα από τη δική μου ματιά», αναφέρει η Βίβιαν Χαλκίδη, παρουσιάζοντας το έργο της. 

«Αιώνια θάλασσα» Μιχάλης Κακογιάννης

«Παθογένειες» Νίκος Κούνδουρος

«Συγκυρίες» Χρήστος Δήμας

«Εκστατική αλήθεια» Βέρνερ Χέρτζογκ«Ένα ακόμη κοινό στοιχείο, που χαρακτηρίζει ορισμένους από τους σκηνοθέτες, -συνεχίζει η Βίβιαν Χαλκίδη- είναι οτι πρόκειται ουσιαστικά για μετανάστες ζούν και διαπρέπουν με το έργο τους, σε χώρες διαφορετικές από τον τόπο γέννησης ή καταγωγής τους, όπως ο Τουρκικής καταγωγής Φατίχ Ακίν που ζει στη Γερμανία, ο τσιγγάνικης καταγωγής Τόνι Γκατλίφ που ζει στο Παρίσι, ο ιταλικής καταγωγής Φράνσις Φόρντ Κόπολα που διαπρέπει στις ΗΠΑ, αλλά κι ο «δικός μας» Κώστας Γαβράς που κάνει σπουδαία καριέρα στη Γαλλία. Γι’ αυτό και πραγματεύονται με επιτυχία στα έργα τους τις παθογένειες της κοινωνίας. Τη μετανάστευση, την προσφυγιά, την περιθωριοποίηση του ανθρώπου, την επικράτηση του κέρδους εις βάρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Αποτύπωσα στον καμβά τους ίδιους τους σκηνοθέτες σε πρώτο πλάνο, ως πρωταγωνιστές στα δικά τους τα έργα. Αυτή ήταν και η βασική δυσκολία στην έμπνευση της σύνθεσης, δεν ήθελα να είναι απλά μια στείρα προσωπογραφία».

«Απόγνωση» Κωνσταντίνος Γιάνναρης«Περιθωριοποίηση» Τόνι Γκάτλιφ

«Ανάμεσα» Φατίχ Ακίν

«Ερωτευμένοι αυτόχειρες» Πατρίς Λεκόντ

Η εικαστικός Βίβιαν Χαλκίδη, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Εικαστικού τμήματος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και αποφοίτησε με άριστα από το ίδιο τμήμα (2014), όπου σπούδασε με καθηγητές στη ζωγραφική τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, στη χαρακτική τη Βίκυ Τσαλαματά, στη γλυπτική τον Νίκο Τρανό και στη σκηνογραφία τη Λίλη Πεζανού. Επιπλέον, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο Διεθνούς Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκόβης, στη Μ. Βρετανία, καθώς και πτυχίο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Η εικαστικός Βίβιαν Χαλκίδη την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης "12 Σκηνοθέτες"

Το έργο της είναι έντονα επηρεασμένο από τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα. Μέσω της πλαστικής, εικαστικής γλώσσας, εκφράζει και αποτυπώνει συναισθήματα, σκέψεις, προβληματισμούς, αλλά και το στίγμα της σύγχρονης εποχής.

Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί Αγκάθι-Κartάλος (2022), στην γκαλερί Τεχνοχώρος (2015), στην Étagelittéraire, BoozeCooperativa (2012) και στο PolisArt (2019).

Επιπρόσθετα, συμμετείχε στη διεθνή έκθεση PlatformsProjects (2022), έχει λάβει μέρος σε πλήθος ομαδικών εικαστικών εκθέσεων στην Ελλάδα, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη κ.λπ. Έχει κάνει εικονογραφήσεις ποιητικών συλλογών για τις εκδόσεις «Κέδρος» και «Κ Εκδοτική». Επίσης, είναι μέλος των εικαστικών ομάδων “EX-ILS J.J.” και “Δίπολα”.

Η έκθεση των 12 έργων της Βίβιαν Χαλκίδη στην αίθουσα Τέχνης «Αγκάθι – Κartάλος», θα διαρκέσει ως τις  3 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή 11:30 – 13:30 & Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19:00 – 20:30.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης