Yπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα τάσσεται για πρώτη φορά η βρετανική εφημερίδα Times, η οποία κάνει μια ιστορική στροφή, καθώς τονίζει ότι επί 50 χρόνια στήριζε την κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο στη θέση εναντίον της επιστροφής τους στην Ελλάδα, ωστόσο σήμερα ανακοινώνει ότι αλλάζει γνώμη.
«Η υπόθεση για την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα έχει γίνει επιτακτική» σημειώνει στον υπότιτλο.
«Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως, οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν», γράφουν χαρακτηριστικά.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρόσφατη επιστροφή του θραύσματος Fagan του Παρθενώνα από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, για να εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, παρακολουθώντας την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την Πολιούχο θεά της Αθήνας. Απεικονίζει τα κάτω άκρα της Θεάς Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων Θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό.
Με αφορμή την επιστροφή αυτή, οι Times θυμούνται μια παρόμοια συμφωνία που είχε προταθεί στο Βρετανικό Μουσείο πριν αρκετά χρόνια. «Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο μια εκ περιτροπής έκθεση με μερικά από τα καλύτερα κλασικά της αντικείμενα που δεν εκτίθενται μόνιμα», σημειώνει.
«Η πρόταση έφτασε κοντά σε συμφωνία. Απέτυχε λόγω διαμάχης για την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η Βρετανία επέμεινε ότι είχαν αγοραστεί, όχι λεηλατηθεί, και πρέπει να παραμείνουν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας την αντίδραση της Ελλάδας στα λεγόμενα των Βρετανών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, είχαν προβάλει επιχειρήματα που σχετίζονταν και με την «αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, που έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος του Παρθενώνα, ενώ τα Ελγίνεια Μάρμαρα έχουν διατηρηθεί σε σχεδόν παρθένα κατάσταση σε ένα καθαρό, ασφαλές περιβάλλον».
Βέβαια, όπως τονίζει το δημοσίευμα, αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει πλέον. «Όχι μόνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν ήδη υποστεί ζημιές από ακατάλληλο καθαρισμό, αλλά η Ελλάδα έχει χτίσει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, ασφαλές και προσβάσιμο, όπου φυλάσσονται τώρα τα αυθεντικά Γλυπτά και όπου τα Μάρμαρα θα συμπλήρωναν τη ζωφόρο», σημειώνει.
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι sui generis. Στέκονται εμπόδιο σε μια θερμή σχέση με την Ελλάδα: ο Λόρδος Βύρων θεωρείται ήρωας της ελληνικής ανεξαρτησίας. Ο φιλελληνισμός έφτασε στο απόγειό του στη βικτωριανή Βρετανία. Ο διαχωρισμός στοιχείων ενός καλλιτεχνικού συνόλου είναι σαν να βγάζεις τον Άμλετ από το First Folio των έργων του Σαίξπηρ και να λες ότι τα δύο μπορούν ακόμα να υπάρχουν χωριστά. Η επιστροφή των Μαρμάρων θα ήταν μια μεγαλόψυχη χειρονομία, καθώς η Βρετανία χρειάζεται να αναθερμάνει τις ευρωπαϊκές φιλίες», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στο δημοσίευμα των Times του Λονδίνου υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για πολύ σημαντική στιγμή και τόνισε πως όλη η στρατηγική και η τακτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αρχίζει να αποδίδει καρπούς.