Φθινοπωρινή επίσκεψη και ξενάγηση στον αμπελώνα

Το εμβληματικό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Τέσσερις Εποχές», αποκτήθηκε σε δημοπρασία από το ζεύγος Σκούρα πριν από μερικά χρόνια, αποτελώντας έκτοτε αγαπημένο έργο της σημαντικής ιδιωτικής τους συλλογής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την επιθυμία το γλυπτό αυτό να αναπαραχθεί καλλιτεχνικά με την επιμέλεια του Ιδρύματος σε μεγαλύτερο μέγεθος προκειμένου να αποτελέσει τοπόσημο για το Κτήμα, ο Γιώργος Σκούρας  ήρθε σε επαφή με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

Το αίτημα μελετήθηκε και  η κατασκευή του έργου υλοποιήθηκε σε ικανό μέγεθος (7,90×1,50×2,85μ.) για το προβλεπόμενο σημείο. Την ανακατασκευή ανέλαβε το καλλιτεχνικό εργαστήριο των κυρίων Λεωνίδα και Στέλιου Γκίκα, εργαστήριο που έχει κατασκευάσει πλειάδα γλυπτών έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου όσο ο μεγάλος δημιουργός βρισκόταν ακόμη εν ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού, το γλυπτό τοποθετήθηκε στο Κτήμα Σκούρα, αποτελώντας έκτοτε τοπόσημο του οινοποιείου.

Στο πλαίσιο της πρώτης εκδήλωσης και των εγκαινίων εγκατάστασης του γλυπτού η ιστορικός τέχνης και συνεργάτιδα του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κυρία Ίρις Κρητικού θα παρουσιάσει το γλυπτό και θα μιλήσει για τον καλλιτέχνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο αποτελείται από τέσσερις ομπρέλες, το πλέον αναγνωρίσιμο μοτίβο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ενώ, οι περίφημες ομπρέλες του γλύπτη είναι επιχρωματισμένες, έτσι ώστε να υποδηλώνουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου, αλλά επίσης αλληγορικά, τις τέσσερις φάσεις/ηλικίες της ζωής του ανθρώπου (παιδί, έφηβος, ενήλικας, ηλικιωμένος).

Οι «Τέσσερις Εποχές» αποτελούν το πρώτο γλυπτό στο οποίο το 1993 ο Γιώργος Ζογγολόπουλος χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, χρώμα στις χαλύβδινες διάτρητες ομπρέλες του, παρουσιάζοντάς το στην Μπιενάλε της Βενετίας.   

Η δεύτερη φορά που οι ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου απέκτησαν χρώμα είναι στην ύψους 25 μ. γλυπτική εγκατάσταση Αίθριο που υπάρχει στην Πλατεία Συντάγματος.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, ώρα 12:00

Αναχώρηση από το Σύνταγμα (οδός Φιλελλήνων) ώρα 10.00
άφιξη στο Οινοποιείο Σκούρα, ώρα 11:45-12:00
 καφές καλωσορίσματος,
εγκαίνια και παρουσίαση του γλυπτού Τέσσερις Εποχές από την ιστορικό τέχνης κυρία Ίριδα Κρητικού
ξενάγηση στο οινοποιείο (κάβα παλαίωσης, τρόπος εμφιάλωσης, αίθουσα ωρίμανσης)
γευσιγνωσία οίνου – κέρασμα
αναχώρηση για την Αθήνα, ώρα 14:45-15:00.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Ζογγολόπουλος

Ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Αρχικά εργάστηκε ως αρχιτέκτονας στο Υπουργείο Παιδείας. Συνέχισε τις σπουδές του στη γλυπτική στη Γαλλία και την Ιταλία.

Πνεύμα προοδευτικό και ανήσυχο θα πειραματιστεί με πολλές τεχνικές και υλικά. Ο «αιώνιος έφηβος», όπως τον αποκαλούσαν, ως καλλιτέχνης ερεύνησε το μέτρο, την αρμονία και την ισορροπία στην τέχνη του.

Η πλούσια καλλιτεχνική του δραστηριότητα καλύπτει σχεδόν οκτώ δεκαετίες και τη διακρίνει η αδιάκοπη διάθεση ανανέωσης και εξέλιξης.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε θεσμούς Biennale, ενώ συμμετείχε σε όλες τις Πανελλήνιες εκθέσεις και έλαβε μέρος σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εμβληματικά έργα του μνημειακής κλίμακας βρίσκονται στο δημόσιο χώρο της Ελλάδας, καθώς επίσης και στο Βέλγιο, τις Η.Π.Α. και την Αίγυπτο.

Στη μακρά διάρκεια της ζωής του είχε πολλές επίσημες διακρίσεις και έργα του βρίσκονται σε πολλές ελληνικές και ξένες συλλογές και Μουσεία.

Το 2004 σύστησε το κοινωφελές Ίδρυμα Γεώργιου Ζογγολόπουλου με έδρα την κατοικία και το εργαστήριό του στο Π. Ψυχικό και απεβίωσε το ίδιο έτος.  

«Μέσα από τα έργα μου επιδιώκω να επικοινωνήσει ο κάθε άνθρωπος με ό,τι εκείνος επιθυμεί και αναπολεί, όσο απραγματοποίητο και ανέφικτο αν είναι. Άλλωστε, τις κρυφές λαχτάρες μας δεν υπηρετεί η τέχνη;» ανέφερε ο Γιώργος Ζογγολόπουλος.

Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου
Δημοκρατίας 49, 15452 Π. Ψυχικό
 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης