Ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ την περίοδο 2000-2004, καταγράφει στο βιβλίο του «Η τέλεια καταιγίδα» την προσωπική του εμπειρία μιας τετραετίας που άλλαξε τον κόσμο. Ο συγγραφέας μάς μεταφέρει πίσω από τις κάμερες, ρίχνοντας φως στα παρασκήνια του διεθνούς οργανισμού, και καταγράφει τις αρχές και τις πρακτικές της διεθνούς διπλωματίας, τις προτεραιότητες της Ελλάδας και το βάρος των εξελίξεων, σκιαγραφώντας τους παράγοντες που διαμόρφωσαν τη σημερινή πραγματικότητα.

Στις σελίδες αυτού του αποκαλυπτικού βιβλίου θα διαβάσει κανείς πρωτογενή σύγχρονη Ιστορία όπως δεν μπορεί να τη διαβάσει αλλού, και θα σχηματίσει μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τα καθοριστικά γεγονότα και το άγνωστο παρασκήνιο μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τη θέση της Ελλάδας στην κρισιμότερη περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θητεία του Κασκαρέλη στο υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε τόσο εντυπωσιακή ώστε τον καθιστά πια de facto ένα είδος «πρύτανη» της σύγχρονης ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας της γενιάς του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι έτυχε της εμπιστοσύνης πολλών και διαφορετικής πολιτικής προέλευσης πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών σε όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίοι τον τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Σημίτης, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, Ντόρα Μπακογιάννη, Ευάγγελος Βενιζέλος και οι πρώην και νυν υπουργοί και βουλευτές Γιάννης Αμανατίδης, Ευάγγελος Αντώναρος, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Δένδιας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Αριστείδης Μπαλτάς, Δημήτρης Σιούφας, Κωστής Χατζηδάκης κ.ά., οι ακαδημαϊκοί Τάσος Γιαννίτσης, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Γιώργος Μπαμπινιώτης, και πλήθος κόσμου από τον διπλωματικό και τον πολιτικό χώρο, τον επιχειρηματικό κόσμο, τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, καθώς και αρκετοί δημοσιογράφοι.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Μιχάλης Κωσταράκος, στρατηγός, Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., ο Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της εφημερίδας Η Καθημερινή, και ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ. Τον συντονισμό της βραδιάς είχε η δημοσιογράφος Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κωσταράκος που υπηρετούσε την ίδια περίοδο με τον κ. Κασκαρέλη στο ΝΑΤΟ παρατήρησε ότι το βιβλίο του προσέφερε τέσσερις διαφορετικές μορφές αφήγησης -συναισθηματική, δημοσιογραφική, εκπαιδευτική και γεωπολιτική- θυμίζοντάς του «οικείες εικόνες». Επισήμανε ακόμα ότι μπορεί να αποτελέσει ένα κατάλληλο εγχειρίδιο για νέους διπλωμάτες.

Ο κ. Παπαχελάς μίλησε για ένα βιβλίο στο οποίο περιγράφονται με καταλυτικό τρόπο οι παθογένειες της Ελλάδας, χωρίς κραυγές και κιτρινισμό, και σημείωσε ότι «ο πρέσβης έχει τσαγανό και σκέφτεται έξω από το κουτί. Θα ήταν ένας από τους δέκα ανθρώπους που θα διάλεγα για το βαθύ κράτος που θα έπρεπε να έχουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσούκαλης χαρακτήρισε την Τέλεια καταιγίδα συγκλονιστικό αφήγημα με διεισδυτική ματιά στα τεκταινόμενα και με ψυχρό ρεαλισμό για το πώς κυβερνιέται ο κόσμος.

Ο ίδιος ο κ. Κασκαρέλης, σύμβουλος πλέον του Διοικητικού Συμβουλίου και Μέλος της Εκτελεστικής Διοίκησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξήγησε ότι εμπνεύστηκε τον τίτλο του από τον όρο της μετεωρολογίας, με τον οποίο περιγράφεται το τέρας της καταιγίδας που σαρώνει τα πάντα από όπου περάσει αφήνοντας πίσω του ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, και αναφέρθηκε στην απόφασή του να εκδώσει τώρα το βιβλίο, τόσα χρόνια μετά, καθώς τώρα η εποχή μας είναι παρόμοια με εκείνη του 2001-2004.

«Με γεγονότα που σου έκοβαν την ανάσα σε καθημερινή σχεδόν βάση, τα τέσσερα χρόνια μου στο ΝΑΤΟ εξελίχθηκαν σε ταραχώδη επαγγελματικά, ιδιαίτερα απαιτητικά και, παράλληλα, εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Τολμώ να πω ότι ειδικά τα τρία χρόνια 2001-2003 άλλαξαν τον κόσμο όπως συνηθίζαμε να τον γνωρίζουμε.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξαν τα πάντα. Εισήγαγαν νέες ασύμμετρες απειλές, νέες διεθνείς ισορροπίες, νέους τρόπους σκέψης και νέες πολιτικές, νέες μεθόδους στις διπλωματικές σχέσεις και στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Με μια λέξη, ανέτρεψαν όλα τα μέχρι τότε γνωστά. Επιπλέον, δημιούργησαν και ενίσχυσαν αντιδραστικές και ανατρεπτικές δυνάμεις, κυρίως στον αραβικό κόσμο, με μακροχρόνιες, ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, τις οποίες ζούμε σήμερα».

Β.Κ.

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης