Έχετε αναρωτηθεί ποτέ το πώς έχουμε στην Αττική άφθονο και καθαρό νερό; Και, κυρίως, πόσο δύσκολο ήταν να επιτευχθεί αυτό, αφού στις αρχές του 20ου αιώνα έγιναν «γιγάντια», αλλά και πρωτοποριακά για την εποχή, έργα προκειμένου να υδροδοτηθεί η αναπτυσσόμενη τότε, Αθήνα;

Καλά καταλάβατε, μιλάμε για το Φράγμα και την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα, χάρη στα οποία υδροδοτείται η Αθήνα, και ήρθε η ώρα να γνωρίσετε λεπτομέρειες για αυτό το εμβληματικό, για ολόκληρη τη χώρα, έργο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέτος κλείνουμε 90 χρόνια από την ολοκλήρωση και τα εγκαίνια του έργου και με αφορμή αυτό το γεγονός, η ΕΥΔΑΠ εκθέτει για πρώτη φορά σπουδαία ιστορικά τεκμήρια για το έργο-ζωής της Αττικής!

Η έκθεση για την ιστορία του Φράγματος του Μαραθώνα ξεκίνησε από τις 12 Νοεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και θα διαρκέσει έως τις 29 Μαρτίου 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επισκέπτης της έχει την ευκαιρία να δει πρωτότυπο και ανέκδοτο μέχρι σήμερα φωτογραφικό υλικό από τα κολοσσιαία, για την εποχή, έργα της κατασκευής, όπως και τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τους σχετικούς χάρτες, αλλά και τις καινοτόμες πρακτικές που ακολουθήθηκαν ώστε να ολοκληρωθεί το Φράγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, η καινοτομία του παρελθόντος είναι οδηγός για την καινοτομία και την ανάπτυξη του μέλλοντος, και υπό αυτό το πρίσμα η έκθεση αποκτά ιδιαίτερη αξία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κατασκευή του έργου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για τη σημερινή εποχή, αφού και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, στα εγκαίνια της έκθεσης το χαρακτήρισε ως  «φάρο για το τι σημαίνει πραγματικά να υλοποιείς μεγάλα έργα υποδομής για τον τόπο σου».

Ιδιαίτερη ιστορική και όχι μόνο σημασία έχουν και τα επίσημα έγγραφα που αφορούν στην κατασκευή του, όπως οι συμβάσεις, οι επιστολές και τα βιβλία των εργασιών. Ο επισκέπτης θα μάθει λεπτομέρειες για την… περιπετειώδη διαδρομή της εταιρείας ULEN και τη συνεργασία της με το ελληνικό Δημόσιο.

Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχαν δώσει… και την ψυχή τους οι εκατοντάδες εργάτες που επί σειρά μηνών δούλευαν για να φέρουν εις πέρας ένα έργο που άλλαξε την ιστορία της πρωτεύουσας.

Για να κατασκευαστεί το Φράγμα χρειάστηκαν μία σειρά από έργα, τα οποία εκτείνονταν από το Καστρί μέχρι και τη Χαλκίδα.

Τα εργαλεία των εργατών αλλά και τα αντικείμενα της καθημερινότητάς τους -διέμεναν σταθερά σε οικισμό κοντά στο εργοτάξιο-, εκτίθενται επίσης ώστε να μπορέσει να φανταστεί καλύτερα ο επισκέπτης τις συνθήκες αλλά και τη ζωή των ανθρώπων στους οποίους οφείλουμε το… νερό μας. Επίσης, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα σημαντικότερα «πρόσωπα» που με τη συμβολή τους «σημάδεψαν» το έργο.

«Το έργο έγινε πραγματικότητα επειδή όλοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους και δούλεψαν σκληρά για να έρθει το αποτέλεσμα που επιδίωκαν. Είναι θαύμα αποφασιστικότητας και αφοσίωσης σε ένα μεγάλο, κρίσιμο έργο υποδομής.  Είναι αυτό που και τότε και σήμερα και στο μέλλον χρειαζόμαστε για να λύνουμε πραγματικά προβλήματα», είχε τονίσει στα εγκαίνια της έκθεσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης.

Αλήθεια, πώς υδροδοτούταν η Αθήνα πριν από το Φράγμα;

Στην έκθεση έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε επίσης ανέκδοτο ιστορικό υλικό μέσω βίντεο, από «βουβά» πλάνα που είχαν γυριστεί εκείνη την εποχή, ενώ… δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι τον Μαραθώνα για να γνωρίσετε το Φράγμα: Με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας έχει δημιουργηθεί μια τρισδιάστατη αναπαράστασή του, ώστε να το έχετε… μπροστά σας.

Η έκθεση

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο ευρύ κοινό.

Επιμέλεια έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ

Καθώς και τα social media

https://www.facebook.com/eydapgr

https://twitter.com/eydapgr

https://www.youtube.com/channel/UCCTm1UBUuiZpOOWcfbGgzQg

https://www.instagram.com/eydapgr/

https://www.linkedin.com/company/eydap

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης