Η Βρετανίδα μυθιστοριογράφος Χίλαρι Μαντέλ είπε πως θέλει να ζητήσει την ιρλανδική υπηκοότητα και «να ξαναγίνει Ευρωπαία», εγκαταλείποντας έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο που βγήκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Επικρίνοντας τη μοναρχία, που της «δημιουργεί αμηχανία», η συγγραφέας λέει πως «αισθάνεται καλύτερα σε μια δημοκρατία», σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε εχθές από την ιταλική εφημερίδα la Repubblica.

«Ελπίζω να μπορέσω να κάνω σύντομα την αντίθετη διαδρομή από την οικογένειά μου και να ξαναγίνω Ιρλανδή», εξήγησε η Μαντέλ, η οποία είναι ιρλανδικής καταγωγής από τους παππούδες της.

Το σχέδιο αυτό «φρέναρε» εξαιτίας του Covid, εξήγησε η 69χρονη μυθιστοριογράφος, η οποία έχει κερδίσει δύο φορές το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο Booker για τους δύο πρώτους τόμους της τριλογίας της για τον Τόμας Κρόμγουελ, υπουργό του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου 8ου.

Παρόλο που λέει πως της αρέσει το μέρος όπου ζει, «στην άκρη της θάλασσας» στη νοτιοδυτική Αγγλία, η μυθιστοριογράφος εξηγεί πως «αισθάνεται την ανάγκη να ετοιμάσει τις αποσκευές της το συντομότερο δυνατό. Και να γίνει και πάλι Ευρωπαία».

Η ίδια περιέγραψε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο ως «μια τεχνητή και επισφαλή κατασκευή». «Δεν είναι ιερό και δεν είναι καν παλιό. Παιδί δεν έμαθα τίποτε για την ιστορία των άλλων τμημάτων αυτών των νησιών», δήλωσε.

Στην ίδια συνέντευξη, επικρίνει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ένθερμο υποστηρικτή του Brexit, τον οποίο λέει πως έχει συναντήσει μερικές φορές.

«Δεν θα έπρεπε να είναι στη δημόσια ζωή. Και είμαι σίγουρη πως το ξέρει», δήλωσε εκφράζοντας την «ντροπή της για το γεγονός ότι ζει σ’ ένα έθνος που εξέλεξε αυτή την κυβέρνηση».

Η Μαντέλ χαρακτήρισε επίσης τους υποστηρικτές του Brexit «ανώριμους καιροσκόπους, υποκριτές και δόλιους και συχνά γελοίους».

Το Brexit προκάλεσε συρροή αιτήσεων για την ιρλανδική υπηκοότητα από την πλευρά Βρετανών που έχουν καταγωγή από τη χώρα αυτή, ώστε να διατηρήσουν την ελευθερία να κυκλοφορούν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο μετρ του κατασκοπευτικού μυθιστορήματος Τζον Λε Καρέ, σθεναρός αντίπαλος του Brexit, πήρε την ιρλανδική υπηκοότητα λίγο πριν από τον θάνατό του τον Δεκέμβριο 2020, αποκάλυψε τον Απρίλιο ένας από τους γιους του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ