Ο Θρύλος των Bolshoi με 100 συντελεστές του Grigorovich Ballet Theatre of Russia!!

14 Οκτωβρίου 2012

Ο σπουδαιότερος εν ζωή Ρώσος χορογράφος (7 χρόνια χορογράφος στα Μαρίινσκι και 31 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι όπου συνεχίζει να εργάζεται και σήμερα ως χορογράφος) επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από τα μοναδικά sold out του περασμένου φθινοπώρου με τον «Σπάρτακο» και την «Λίμνη των Κύκνων» για να παρουσιάσει με 100 συντελεστές μια υπερπαραγωγή μπαλέτου, τη χορογραφία του για την «Ωραία Κοιμωμένη»!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παράσταση δίνεται στην Αθήνα με την καθοδήγηση και την παρουσία του ίδιου του Γιούρι Γκριγκόροβιτς.

Το «Grigorovich Ballet Theatre of Russia» είναι η χορευτική ομάδα του μεγαλύτερου εν ζωή χορογράφου της Ρωσίας και έρχεται στην χώρα μας με 100 συντελεστές και με τον ίδιο για να παρουσιάσει με υπερηφάνια την παράσταση «Η Ωραία Κοιμωμένη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης παραγωγής έρχονται από την Ρωσία δύο νταλίκες 13 μέτρων που μεταφέρουν τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια, ενώ στο θέατρο Μπάτμιντον αφαιρούνται 100 περίπου θέσεις καθώς απαιτείται μια τεράστια σκηνή για να υποδεχθεί σχεδόν 100 συντελεστές, ενώ θα γίνουν προετοιμασίες και ειδικές κατασκευές που θα δώσουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν τα ειδικά εφέ που απαιτεί η παραγωγή όπως μπαλαρίνες που ίπτανται, ειδικές καταπακτές από τις οποίες θα εξαφανίζονται οι χορευτές κ.α..

Λίγα λόγια για το έργο
Η «Ωραία Κοιμωμένη», γράφτηκε το 1890, και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του μπαλέτου, όχι μόνο ως ένα εξαιρετικό έργο, αλλά και σαν το πρώτο επιτυχημένο έργο για μπαλέτο που συνέθεσε ο Tchaikovsky. Ο συνθέτης εμπότισε την παραμυθένια πλοκή του μπαλέτου με έντονα συναισθήματα, ενσωματώνοντας μια ανθρώπινη ιστορία, μια ιστορία γεμάτη συγκίνηση και περιπέτεια, μια ιστορία με κινδύνους αλλά και θάρρος που τελικά έχει ένα αίσιο τέλος με τη δύναμη της αγάπη.

Η πρεμιέρα έγινε αρχικά στο θέατρο Μαρίινσκι της Αγίας Πετρούπολης σε χορογραφία Μάριους Πετιπά στις 15 Ιανουαρίου του 1890 ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1899, ακολούθησε η πρεμιέρα στα Μπολσόι της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της πρεμιέρα, η παράσταση ανεβαίνει στα Μπολσόι, το 1964, αυτή τη φορά σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς ο οποίος διατήρησε ένα μεγάλο μέρος από την αρχική χορογραφία του Μάριους Πετιπά. Τον Οκτώβριο του 2011, ο ίδιος ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς ανεβάζει και πάλι την «Ωραία Κοιμωμένη» στα Μπολσόι και εγκαινιάζει έτσι την ανακαινισμένη αίθουσα του ιστορικού θεάτρου της Μόσχας.

Το μπαλέτο της «Ωραίας Κοιμωμένης» μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και τόπο, σε μια χώρα όπου κατοικούν νεράιδες, πρίγκιπες και οι ιστορίες έχουν πάντα καλό τέλος. Όταν τα φώτα σβήσουν και η αυλαία σηκωθεί, η ιστορία της πανέμορφης πριγκίπισσας Αουρόρα εκτυλίσσεται και ζωντανεύει μέσα από ένα ακαταμάχητο χορό, την ακαταμάχητη μουσική του Tchaikovsky, τα μαγευτικά κοστούμια και το σαγηνευτικό σκηνικό που έχουν την υπογραφή του Σιμόν Βιρσαλάτζε, του πιο σπουδαίου ίσως σκηνογράφου που δούλεψε μαζί με τον Γιούρι Γκριγκορόβιτς τόσο στα Κίροβ όσο και στα Μπολσόι.

Yuri Nikolaeyich Grigorovich
«Όταν με ρωτάνε πολλοί πως περνάω μια συνηθισμένη μέρα τους λέω: Κατά κανόνα, το πρωί-θέατρο, το μεσημέρι – θέατρο και το απόγευμα -θέατρο. Σας ευχαριστούμε πολύ, αγαπητοί μας Έλληνες που εφεύρατε το Θέατρο. Τι θα ήμασταν σήμερα χωρίς αυτή τη μεγάλη ανακάλυψη που έγινε η ζωή μας…»

(Από συνέντευξη του στην ιστοσελίδα Dance Press – Οκτώβριος 2011)

Ο Γιούρι Νικολάεβιτς Γκριγορόβιτς γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1927 στο Λένινγκραντ (νυν Αγία Πετρούπολη). Σπούδασε στην Κρατική Σχολή της Αγίας Πετρούπολης με καθηγητές τους Μπορίς Σαβρόβ και Αλεξέι Πίσαρεβ. Μετά την αποφοίτηση του το 1946, έγινε δεκτός απ’ τα μπαλέτα του Λένινγκραντ «ΚΙΡΟΒ»(νυν Μαρίινσκι), όπου χόρεψε ως σολίστ. Ξεκίνησε να χορογραφεί στο Gorkiy Leningrad Pallas όπου το 1947 ανέβασε τα πρώτα του μπαλέτα «Aistenok» και «Slovianskie Tantsi».

Έναν χρόνο αργότερα ανέβασε τη παράσταση «Semero Bratiev». Το ντεμπούτο του ως χορογράφος στα Κίροβ το έκανε το 1957 και αυτό όπως αποδείχθηκε ήταν καθοριστικό βήμα για την μετέπειτα πρόοδο της τέχνης του μπαλέτου στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Στα Κίροβ (Μαρίινσκι) εργάστηκε ως Ballet-Master απ’ το 1961 εώς το 1964 και παρουσίασε χορογραφίες όπως το «Πέτρινο Λουλούδι» και «Η Εποχή της Αγάπης».

Απ’ το 1964 εώς το 1995 έγινε ο πρώτος Ballet-Master αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του Bolshoi Theatre και κατά την περίοδο αυτή τα «Bolshoi Ballet» έκαναν πάνω από100 χρυσές παγκόσμιες περιοδείες κι εκεί παρουσίασε μεγάλες χορογραφίες σε ιστορικές παραστάσεις όπως: «Καρυοθραύστης»(1966), «Σπάρτακος» (1967) και «Ιβάν ο Τρομερός» (1975) ενώ διασκεύασε και διάσημα έργα όπως «Λίμνη των Κύκνων», «Η Ωραία Κοιμωμένη» κ.α.. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε ώς η μεγαλύτερη καλλιτεχνική άνθηση του συγκεκριμένου θεάτρου, η παγκόσμια αναγνώρηση και το κύρος του οποίου εκαναν τα «Bolshoi Ballet» συνώνυμο της καλλιτεχνικής αριστείας στο μπαλέτο.

Το 1995 ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς αφήνει το Balshoi Theatre και δουλεύει με πολλές ομάδες από την Ρωσία και από άλλες χώρες προετοιμάζοντας παράλληλα την πρώτη του παράσταση στην πόλη του Κρασνοντάρ με την δική του ομάδαγνωστή πλέον ως Grigorovich Ballet Theatre. Το 1996 ανεβάζει την παράσταση «Χρυσή Εποχή» σε μουσική του μεγάλου συνθέτη Shostakovich και απο τότε πραγματοποιεί με την ομάδα του Grigorovich Ballet Theatre περιοδείες σε όλο τον κόσμο.

Το 2001 ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς επέστρεψε στο Bolshoi και απ’ το 2008 είναι μόνιμος καθηγητής, χορογράφοςκαι ballet-master της διάσημης ομάδας μπαλέτου, μοιράζοντας τον χρόνο του για να ετοιμάζει παραγωγές στα Bolshoi αλλά και στην ομάδα του Grigorovich Ballet.

Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς έχει τιμηθεί με πάνω απο 40 κρατικούς τιμητικούς τίτλους και διακρίσεις μεταξύ των οποίων:

  • Για την προσφορά του στην τέχνη και για την διάδοση του Εθνικού πολιτισμού της Ρωσίας. 
  • Τιμητικός τίτλος του Εθνικού Καλλιτέχνη της Ρωσίας το 1973
  • Τιμητικός τίτλος του Εθνικού Ήρωα της Ρωσίας το 1986
  • Μετάλλιο για τα κατορθώματα υπέρ του Έθνους το 2007.

Επίσης:

  • Το 1980 διατέλεσε χορογράφος (Ballet Master) των τελετών Έναρξης και Λήξης της Ολυμπιάδας της Μόσχας.
  • Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Καλλιτεχνών Μπαλέτου στην Μόσχα
  • Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Καλλιτεχνών Μπαλέτου «Serge Lifar»
  • Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού εφήβων Καλλιτεχνών Κλασικού Χορού «Russian Young Ballet»
  • Από το 1974 έως το 1998 καθηγητής του τμήματος ballet masters του Εθνικού Ωδείου του Λένινγκραντ
  • Από το 1998 προϊστάμενος του Τμήματος Χορογραφίας και Μπαλέτου στην Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας στη Μόσχα
  • Από το 1989 είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χορογράφων
  • Από το 1992 είναι Πρόεδρος του προγράμματος «Benois de la danse» υπό την αιγίδα της UNESCO

Ο Yuri Grigorovich στα τέλη Οκτωβρίου του 2011 εγκαινίασε τη νέα σκηνή των Μπολσόι με την παράσταση «Η Ωραία Κοιμωμένη» ενώ στα τέλη του 2011, από τον πρόεδρο της Ρωσίας, του απονεμήθηκε ο ανώτατος τίτλος για την προσφορά στην πατρίδα και την τέχνη.

Στις 2 Ιανουαρίου του 2012 έγινε 85 χρονών.

Έχουν πει γι αυτόν

 «Yuri GrIgorovich είναι αυτή η σπανιότητα; Στο κοινό πνεύμα ένας άντρας με τεράστιο ταλέντο, που είναι συνεχώς υποκινούμενος από το καλλιτεχνικό του όραμα να δημιουργήσει λαμπρότητα σε βαθμό επιχορήγησης για το κοινό του όπως και γιατους χορευτές του».

(Aram Khachaturian)

«Όταν μετά από πάρα πολλά χρόνια, τα Μαρίινσκι ήρθαν για περιοδεία στη Μόσχα, πήγα και είδα τη χορογραφία του Γκριγκορόβιτς “The Legend Of Love” που είχε γράψει το 1961, την εποχή που ήταν στα Κίροφ. Αισθάνθηκα και πάλι τη μεγάλη του δύναμη. Για μέρες μετά κοιμόμουν και ξύπναγα με την μαγική αυτή χορογραφία και μετάνιωνα που δεν χορεύω πιά…».

(Galina Ulanova) 

«Ευπροσήγορες κριτικές ήταν γνωστές με το να χαρακτηρίζουν τις αξίες του Grigorovich ως παρωχημένες. Η αλήθεια είναι ότι το μπαλέτο του έχει την ποιότητα της αιωνιότητας, όπως τα Αλπικά λειβάδια στις βουνοκορφές γεμίζουν λουλούδια κάθεάνοιξη. Είναι δυνατόν ένα Αλπικό λειβάδι να γίνει παρωχημένο;».

(Maurice Béjart)

 «Η κάθε πρόβα με τον Γκριγκορόβιτς έχει ανεκτίμητη αξία για κάθε χορευτή, κάθε σολίστα, για το μπαλέτο στο σύνολο του..».

(Svetlana Zakharova)

«Έχει δημιουργήσει έναν αριθμό από μοναδικές παραγωγές για τα αστέρια του μπαλέτου, δίνοντας τους τουλικό με βάση το οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. Σπουδαίοι χορογράφοι είναιένα σπάνιο φαινόμενο και μόλις συναντήσω έναν, πάντα σκέφτομαι την Ιαπωνία όπουοι μεγάλοι καλλιτέχνες είναι γνωστοί έως εθνικοί θησαυροί».

(Robert Joffrey)

Simon Virsaladze (Σκηνογράφος – ενδυματολόγος)
Ο Σιμόν Μπαγράτοβιτς Βιρσαλάτζε γεννήθηκε το 1909 στην Τιφλίδα. Απόφοιτος της Κρατικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Τιφλίδας, του Ανώτατου Καλλιτεχνικού και Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ και της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Λένινγκραντ. Το 1927 ξεκινάει την καριέρα του στο Κρατικό Θέατρο Μπαλέτου της Τιφλίδας.

Το 1937 δέχτηκε πρόταση απ’ το Θεέατρο Κίροβ (νυν Μαρίινσκι) όπου ήταν ο βασικός σκηνογράφος και εκεί γνωρίζει τον Γιούρι Γκριγορόβιτς και από τότε έγινε ο μόνιμος σκηνογράφος στα μπαλέτα του, τόσο στα Μπολσόι όσο και στο Grigorovich Ballet. Για την σκηνογραφία του στο μπαλέτο «Σπάρτακος» του απονεμήθηκε το Βραβείο Λένιν. Το 1957 και το 1976 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Εθνικού Καλλιτέχνη της Ρωσίας.

Απεβίωσε το 1989 και από τότε ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς ακολουθεί πιστά τα σχέδια του για τις παραστάσεις τους και δημιουργεί σκηνικά και κοστούμια πάνω σε αυτά τα αρχικά σχέδια, για κάθε παράσταση από αυτές που είχαν συνεργαστεί.

Συντελεστές
Μουσική: Pyotr Ilyich Tchaikovsky
Χορογραφία: Yuri Grigorovich βασισμένη στην χορογραφία του Marius Petipa.
Σκηνικά – κοστούμια: Simon Virsaladze
Παραγωγή: Grigorovich Ballet

Ημέρες και ώρες παραστάσεων (5 παραστάσεις)
Κυριακή 14 Οκτωβρίου (12.30 και 17.30)

Τιμές εισιτηρίων

  • Ε’ Ζώνη: 18 ευρώ (Παιδικό 9 ευρώ)
  • Δ’ Ζώνη: 28 ευρώ (Παιδικό 14 ευρώ)
  • Γ’ Ζώνη: 38 ευρώ (Παιδικό 19 ευρώ)
  • Β’ Ζώνη: 48 ευρώ (Παιδικό 24 ευρώ)
  • Α’ Ζώνη: 58 ευρώ (Παιδικό 29 ευρώ)

Προπώληση εισιτηρίων:
210 88 40 600 | abcd.gr | viva.gr 13855
Και στα καταστήματα: public, forthnet

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης