Ένα νεαρό κορίτσι, η Μύρτιδα, πήγε στο σχολείο… Κι αυτό δεν θα ήταν είδηση, αν δεν επρόκειτο για ένα κορίτσι που έχασε τη ζωή του πριν από 2500 χρόνια, στον μεγάλο λοιμό που έπληξε την πόλη των Αθηνών, στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Μύρτις είναι το κορίτσι που γνωρίσαμε χάρη στην ομάδα επιστημόνων που δούλεψαν με τον Μανώλη Παπαγρηγοράκη, οι οποίοι με την ανάλυση του DNA ερεύνησαν τα αίτια του λοιμού που ξέσπασε το 430 πΧ και με τη μέθοδο «Μάντσεστερ» προχώρησαν στην ανάπλαση του προσώπου της μικρής Αθηναίας, που τα οστά της βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό.

Η Μύρτις είναι πλέον ένα κορίτσι της εποχής μας, αφού έχει τον τίτλο της πρέσβειρας και «φίλης της χιλιετίας» του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του διεθνούς οργανισμού για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την καταπολέμηση της φτώχειας και την πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Η ιστορία της Μύρτιδος ήταν η αφορμή για να ασχοληθούν οι μαθήτριες και οι μαθητές του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας, με όσα συνέβαιναν στην Αθήνα στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Έμαθαν για τα παιχνίδια που έπαιζαν στην Αρχαία Ελλάδα (μέσω της Μουσειοσυσκευής της Μύρτιδος), την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας, τη διατροφή τότε και σήμερα, τη θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες, και τη φτώχεια στον σύγχρονο κόσμο. Έφτιαξαν πήλινα αγαλματίδια, ζωγράφισαν, έγραψαν ποιήματα, διάβασαν σχετικά βιβλία, επισκέφτηκαν αρχαιολογικούς χώρους και παρακολούθησαν προσομοιώσεις ανασκαφών.

Τα παιδιά παρουσιάζουν τις εργασίες τους στις 10, 11 και 12 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου (Σπετσών και Ψαρών στη Νέα Ερυθραία). Μαζί τους θα βρίσκονται και θα κάνουν εισηγήσεις ο συγγραφέας Ηλίας Μαμαλάκης, η διατροφολόγος Σεμίραμις Μεντεσίδου, η ιστορικός Καμέλια Μαράντου, ο καθηγητής γλωσσολογίας Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Φατούρος και ο επικ. καθ. Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

 Γιατί έτσι μαθαίνει η νέα γενιά και μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών ώστε να μην χαθούν κι άλλα παιδιά από ασθένειες, όπως αυτή που σκότωσε την Μύρτιδα πριν από 2500 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόγραμμα των εκδηλώσεων του τριημέρου για τη «Μύρτιδα»

Εφέτος στα σχολεία μας πραγματοποιήθηκαν δράσεις γύρω από τη «Μύρτιδα». Μύρτις ονομάστηκε ένα μικρό κορίτσι που έζησε στην Αθήνα 2.500 χρόνια πριν, τα οστά του οποίου βρέθηκαν σε κοινό ομαδικό τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού. Ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον κύριο Μανώλη Παπαγρηγοράκη, με τη μέθοδο του DNA διερεύνησε τα αίτια του μεγάλου λοιμού των Αθηνών, το 430 π.Χ., και με τη μέθοδο «Μάντσεστερ», πραγματοποίησε την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος.  Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της μικρής Αθηναίας στη σύγχρονη εποχή. Σήμερα, ως Πρέσβης και «Φίλη της Χιλιετίας» του ΟΗΕ, με την παρουσία της ευαισθητοποιεί τους ανθρώπους για την καταπολέμηση της φτώχειας και την πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για τους μαθητές μας ήταν μια καλή αφορμή για να ασχοληθούν με θέματα όπως: Τα παιχνίδια που έπαιζαν στην Αρχαία Ελλάδα (μέσω της Μουσειοσυσκευής της Μύρτιδος), την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας, τη διατροφή τότε και σήμερα, τη θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες, και τη φτώχεια στον σύγχρονο κόσμο. Οι μαθητές/τριές μας έφτιαξαν πήλινα αγαλματίδια, ζωγράφισαν, έγραψαν ποιήματα, διάβασαν σχετικά  βιβλία, επισκέφτηκαν αρχαιολογικούς χώρους και παρακολούθησαν προσομοιώσεις ανασκαφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους το τριήμερο 10, 11 και 12 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Μαζί τους θα βρίσκονται και θα κάνουν τις εισηγήσεις τους αναγνωρισμένες στον χώρο τους προσωπικότητες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου είναι:

Τετάρτη 10/4/19 8.30:  Παρουσίαση παιχνιδιών της Αρχαίας Ελλάδας από μαθητές της Α και Β τάξης –  Θεατρικά δρώμενα από μαθητές της Δ τάξης. 11.30:  Παρουσίαση θεμάτων διατροφής από τον κύριο Ηλία  Μαμαλάκη, την κυρία Σεμίραμις Μεντεσίδου και μαθητές /τριες της Δ τάξης.

Πέμπτη 11/4/19 9.00: Η θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες: Εισήγηση από την ιστορικό κυρία Καμέλια Μαράντου και μαθητές/τριες της Ε τάξης. 11.15: Παρουσιάσεις θεμάτων σχετικών με τη γλώσσα από μαθητές/τριες  της Γ και Στ τάξης. Παιδιά της Ε τάξης θα παρουσιάσουν το χορό των Αμαζόνων και τον “Ύμνο στην Αθηνά” του Κωστή Παλαμά.

Παρασκευή 12/4/19 9.00: Ομιλία   του κυρίου Δημήτρη Φατούρου, Υπεύθυνου Επικοινωνίας για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, με θέμα «Τα Ηνωμένα Έθνη, οι Νέοι και πώς 17 Στόχοι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας»  και παρουσιάσεις θεμάτων σχετικών με τη φτώχεια από μαθητές/ τριες  της Στ τάξης. 11.00. Παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου της εποχής  από μαθητές/τριες  της  Ε τάξης. Ακολουθεί  ομιλία του κυρίου Μανώλη Παπαγρηγοράκη με θέμα την έρευνα της επιστημονικής του ομάδας και τα συμπεράσματά στα οποία κατέληξαν. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με τη χορωδία της Στ τάξης. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος κυρία Βίκυ Φλέσσα.  Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, θα λειτουργεί έκθεση  με έργα των παιδιών των σχολείων μας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης