Η μελισσοκομία είναι από τις ελάχιστες οικονομικές δραστηριότητες του ανθρώπου που, όχι μόνο είναι φιλική προς το περιβάλλον, αλλά συντελεί και στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Η Ελλάδα παραδοσιακά διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις στο διεθνή χώρο σε μελίσσια και σε παραγωγή μελιού, αναλογικά με τον πληθυσμό και την έκταση της.

Και ενώ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία 20 χρόνια η ποσότητα των μελισσιών μειώνεται ή παραμένει στάσιμη, στην Ελλάδα αυξάνεται, με αποτέλεσμα η χώρα σήμερα να έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσιών από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, τον 3πλάσιο αριθμό μελισσιών σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο από το μέσο όρο μελισσιών της Ευρώπης, την κατά 128 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα από ότι η Αυστραλία και την κατά 33 φορές μεγαλύτερη από τις Η.Π Α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα θα συζητηθούν Διεθνές Συμπόσιο Μελισσοκομίας, που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στις Κυκλάδες και θα πραγματοποιηθεί στις 9-11 Οκτωβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου. Το διεθνές συμπόσιο διοργανώνεται από το Eπιμελητήριο Κυκλάδων και τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε συνεργασία με τo Eva Crane Trust (το διάσημο κοινωφελές ίδρυμα για θέματα μελισσοκομίας προς τιμή της μεγάλης Ένα Crane, ιδρύτριας της IBRA βιβλιοθήκης) και έχει θέμα: «Η μελισσοκομία στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα έως και σήμερα: ιστορικά ευρήματα και επίκαιρα θέματα».

Περισσότεροι από 30 διακεκριμένοι ξένοι και Έλληνες ομιλητές θα δώσουν το «παρών», ενώ την ίδια ώρα σε ζωντανή σύνδεση με τις επτά αίθουσες του επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος, μία πλειάδα επιστημόνων καταξιωμένων στο χώρο τους, στην αρχαιολογία και τη μελισσοκομία θα παρουσιάσουν, για πρώτη φορά στο σύνολό τους, ευρήματα που σχετίζονται με την ιστορία της μελισσοκομίας στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εισηγήσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις πάνω στην πορεία της μελισσοκομικής πρακτικής μέσα στους αιώνες, τις ντόπιες φυλές μελισσών, τα χαρακτηριστικά τους και τη διατήρησή τους, μελισσοκομικές πρακτικές και προβλήματα, έτσι ώστε να γεφυρωθεί η γνώση του παρελθόντος με τη μελλοντική προοπτική ανάπτυξης του κλάδου, αλλά και να οργανωθεί καλύτερα η επαγγελματική δραστηριότητα της περιοχής προς όφελος της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών συγκαταλέγονται οι: Gilles Ratia, Πρόεδρος της Διεθνής Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων – Apimondia, Richard Jones, Πρόεδρος του Eva Crane Trust, Gene Kritsky, καθηγητής Βιολογίας από τις ΗΠΑ, Amihai Mazar, αρχαιολόγος από το Ισραήλ, Irfan Kandemir, καθηγητής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Cecilia Costa, ειδική ερευνήτρια από την Ιταλία.

Η συμμετοχή στο συμπόσιο στα οκτώ σημεία παρακολούθησης είναι δωρεάν και οι εγγραφές πραγματοποιούνται διαδικτυακά μέσω του e-kyklades.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης