Σε επίτιμη διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναγορεύθηκε η γνωστή ηθοποιός και συγγραφέας Ξένια Καλογεροπούλου σε τελετή που διοργανώθηκε στην έδρα του ιδρύματος στον Βόλο.
Η κ. Καλογεροπούλου που χαρακτήρισε απροσδόκητη και πολύ τιμητική την απόφαση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μετά από 40 χρόνια που ασχολούμαι με το θέατρο για παιδιά, μου γίνεται αυτή η τιμή. Δεν μου έχει ξανατύχει. Έχω πάρει βραβεία, αλλά δεν έχω γίνει καθηγήτρια. Μάλλον ζήλεψαν στην Αθήνα και τον Νοέμβριο θα γίνει κάτι παρόμοιο».
Η γνωστή ηθοποιός, από την εποχή που μεσουρανούσε ο ελληνικός κινηματογράφος, πρόσθεσε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό το παιχνίδι των παιδιών στην εκπαίδευση και υπενθύμισε ότι «από το 2004 μαζί με την Πέγκυ Στεφανίδου δημιουργήσαμε το εργαστήριο, φέρνοντας έναν δάσκαλο από την Αγγλία, τον Κρις Κούπερ, που κάνει καταπληκτικά παιχνίδια. Όταν πρωτοήρθε, γράφτηκα κι εγώ ως μαθήτρια για να παρακολουθήσω τα μαθήματα. Πρόκειται για κάτι συναρπαστικό. Είμαι πολύ περήφανη για το εργαστήριο. Έχει μια μεγάλη ακτινοβολία. Απόφοιτοι του εργαστηρίου, επέστρεψαν ως δάσκαλοι, οι οποίοι πλέον “βγάζουν” άλλους δασκάλους. Είναι σημαντικό να μεταδίδει ο ένας στον άλλον».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Ζήσης Μαμούρης από την πλευρά του τόνισε ότι «έχουμε μαζί μας την Ξένια Καλογεροπούλου, μια τεράστια μορφή στον χώρο του θεάματος, του θεάτρου και του κινηματογράφου, της παιδικής λογοτεχνίας και γενικότερα της εκπαιδευτικής λογοτεχνίας. Μια γυναίκα που με το έργο της διαπαιδαγώγησε μικρούς και μεγάλους, που δίδαξε ήθος και τι θα πει να είσαι παιδαγωγός. Μας έδωσε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε πολλές πτυχές ενός έργου που διαφορετικά θα το είχαμε χάσει».
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την ίδρυσή του έχει στο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματα δραματουργίας, θέατρο στην εκπαίδευση, κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι κ.λπ. «Η κ. Καλογεροπούλου έχει κάνει μια τομή στο παιδικό θέατρο με τις ποιοτικές παραστάσεις, τα κείμενα, τις μεταφράσεις κειμένων, το θέατρο για βρέφη, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι τιμή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος του Τμήματος, καθηγήτρια Τασούλα Τσιλιμένη, προσθέτοντας πως ανοίγει ο δρόμος συνεργασίας του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Τμήματος με το εργαστήριο της κ. Ξένιας Καλογεροπούλου.