(21 – 27/1)

Στη χώρα των μαγικών πλασμάτων

Το ταξίδι της συμβολικής ενηλικίωσης ενός αγοριού στα τοπία του μυαλού του, που θυμίζουν μαγεμένο δάσος με μία σκοτεινή τρυφερότητα να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Το έναυσμα δίνεται από την βαριά και ασήκωτη αίσθηση που έχει ο εννιάχρονος Μαξ, πως οι γονείς του ούτε τον καταλαβαίνουν ούτε τον «νιώθουν». Διασκευή από τον ικανότατο Spike Jonze του ομώνυμου βιβλίου που κυκλοφόρησε το 1963.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κελί 211

Η μοίρα, μέσω απανωτών συμπτώσεων που αφήνουν τον θεατή -μα κυρίως τον πρωταγωνιστή- με το στόμα ανοιχτό, στέλνει έναν δεσμοφύλακα (ο οποίος μάλιστα πήγαινε για πρώτη μέρα στη νέα του δουλειά) πίσω από τα κάγκελα μίας φυλακής υψίστης ασφαλείας, και πρόσωπο με πρόσωπο με μπόλικους κρατούμενους που δεν αστειεύονται. Ισπανικό prison movie σε αμερικανικά πρότυπα που βάζει τα δυνατά του να ενσωματώσει ως επί το πλείστον τα θετικά στοιχεία των χολιγουντιανών ταινιών δράσης.

Λίβανος

Όταν η «άποψη» του κάδρου της κάμερας σχεδόν εξομοιώνεται με την σκοπευτική «άποψη» του τανκ, τότε ο στόχος της ωμής καταγραφής της έξω πραγματικότητας επιτυγχάνεται και με το παραπάνω. Ιούνιος του 1982 και ένα ισραηλινό τανκ προσπαθεί να βρει οδό διαφυγής από μία βομβαρδισμένη λιβανέζικη πόλη. Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά

Δεύτερο μέρος της τριλογίας του Stieg Larsson, της οποίας το πρώτο μέρος «Το κορίτσι με το τατουάζ» είδαμε στην χώρα μας το φθινόπωρο. Το χρονικό της βίας και τα αίτια της αυτοδικίας σε ένα σουηδικό περιβάλλον, που βρίσκεται μίλια μακριά από το «γνωστό» του ευρωπαϊκού προτύπου. Όπως και την πρώτη φορά: μυστήριο, σασπένς, δράση και ενδιαφέροντες χαρακτήρες μπαίνουν στο mixer και παίρνουν τον χρόνο τους για να σερβιριστούν σαν ένα ποιοτικό «αμερικανίζον» αποτέλεσμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης