Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Δύο έργα που αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, της ίδιας θεματικής ενότητας για την ατομική ενέργεια, το θύμα και οι θύτες. Μετά την επιτυχημένη πορεία τους τα έργα «Η φωνή της Λουντμίλα» από το βιβλίο του Γκούναρ Μπεργκντάλ «το χρονικό του Τσέρνομπιλ» και η «Κοπεγχάγη» του Μάικλ Φρέιν, παρουσιάζονται για πρώτη φορά συνδυαστικά , από 6 Μαρτίου ,κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο Studio Μαυρομιχάλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Greenpeace ,WWF το έργο-ντοκουμέντο « Η φωνή της Λουντμίλα» από το ομώνυμο βιβλίο του σουηδού δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Gunnar Bergdahl παρουσιάστηκε για 2 συνεχείς χρονιές σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας και περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το ξημέρωμα της 26ης Απριλίου 1986 στο Τσέρνομπιλ , ο πυρηνικός αντιδραστήρας εξερράγη αλλάζοντας την ιστορία του πλανήτη. Οι επιπτώσεις αυτής της έκρηξης κατά πολύ χειρότερες από τη βόμβα στη Χιροσίμα, κάνουν αισθητή την παρουσία τους ακόμα και σήμερα 24 χρόνια μετά και η παράσταση γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ αν αναλογιστούμε το τραγικό συμβάν στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και τις πυρηνικές δοκιμές στη Βόρεια Κορέα.

Το έργο αφορά στην εκ βαθέων συγκλονιστική εξομολόγηση της γυναίκας που στα 22 της χρόνια έζησε τη φρίκη της έκρηξης του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνομπίλ. Ο άντρας της ήταν ο πρώτος πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του στα 25 του, επιχειρώντας στον πυρηνικό αντιδραστήρα.
Ο Gunnar Bergdahl εδώ και 20 χρόνια ασχολείται εντατικά με τα θέματα αυτά και ειδικά με το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, -βρέθηκε με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή -στο τόπο της έκρηξης συλλέγοντας στοιχεία και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. «Το Τσερνομπίλ παραμένει ένα μυστήριο που περιμένει από μας τη λύση του. Ισως ήταν ένα άγημα στον 21ο αιώνα…Μια πρόκληση για τον νέο αιώνα….» γράφει ο σουηδός δημοσιογράφος στο βιβλίο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντελεστές:. μετάφραση Ηρώ Μουκίου, σκηνοθεσία Άρης Μπαφαλούκας, σκηνικά-κοστούμια Δημήτρη ς Κακριδάς , φωτισμοί Ανδρέας Μπέλλης.
Τη Λουντμίλα ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ του ΜΑΙΚΛ ΦΡΕΪΝ
ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ένα μακρύ ταξίδι από τη Φυσική ως τον Άνθρωπο.Το έργο παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1998 για πρώτη φορά και αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων στην κοινότητα των ιστορικών της επιστήμης. Είναι βασισμένο σε μια συνάντηση – γεγονός, ανάμεσα στους δύο από τους σημαντικότερους νομπελίστες φυσικούς όλων των εποχών, τον Γερμανό Βέρνερ Χάιζενμπεργκ ( 1901-1976) και τον Δανό Νηλς Μπορ ( 1885-1962) —από τους θεμελιωτές της κβαντικής θεωρίας— μαζί με την γυναίκα του Μπορ, Μαργκρέτε (1890-1984). Ο Φρέιν δημιούργησε μια φανταστική συζήτηση που πραγματοποιείται μετά τον θάνατό τους προσπαθώντας να δώσουν τέλος στις εκκρεμότητες σχετικά με το τι ακριβώς ειπώθηκε μεταξύ τους σε κείνη τη σύντομη συνάντησή τους το 1941 που απετέλεσε και το τέλος της προσωπικής τους σχέσης. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η περίφημη συνάντηση , ήταν αρνητικές μιας και έλαβε χώρα στην κατεχόμενη από τα γερμανικά στρατεύματα Κοπεγχάγη , ενώ οι Ναζί είχαν ήδη αρχίσει τις έρευνες για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Το έργο θέτει ερωτήματα για την πορεία της επιστήμης και της πολιτικής σε σχέση με τις αλλαγές που επέφερε ο συνδυασμός τους στον κόσμο του 20ου αιώνα.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αννίτα Δεκαβάλλα
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ- ΦΩΤΙΣΜΟΙ : Γιάννης Μαργαρίτης
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Δημήτρης Κακριδάς
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Σεμέλη Μαργαρίτη
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ: Αλέξανδρος Ζαρμπής
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Πέτρος Πέτρου
ΠΑΙΖΟΥΝ: Ηρώ Μουκίου, Βασίλης Ρίσβας, Θοδωρής Αντωνιάδης.

Τα δύο έργα θα παίζονται συνδυαστικά κάθε Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα, στις 9.00μμ. στο Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Νεάπολη Εξαρχείων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης