Οι διοργανωτές της Eurovision απέρριψαν σήμερα την ιδέα να αποκλεισθεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού, σε αντίθεση με ό,τι είχαν κάνει για τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Μετά τον πόλεμο στη Γάζα, που πυροδοτήθηκε από την πρωτοφανούς έκτασης επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχουν ακουστεί από αρκετές χώρες φωνές υπέρ του αποκλεισμού του Ισραήλ από τον διαγωνισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι συγκρίσεις μεταξύ των πολέμων και των συγκρούσεων είναι περίπλοκες και δύσκολες και ως μη πολιτικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης, δεν εναπόκειται σε εμάς να τις κάνουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νόελ Κέρεν, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU).

Ο ίδιος δήλωσε ότι η EBU έχει «γνώση» των φωνών που τάσσονται υπέρ του φετινού αποκλεισμού του Ισραήλ από τον διαγωνισμό, στον οποίο η χώρα θα εκπροσωπηθεί τον Μάιο από την ερμηνεύτρια Έντεν Γκολάν.

«Ωστόσο, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι μια μη πολιτική μουσική εκδήλωση και ένας διαγωνισμός μεταξύ δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, μελών της EBU. Δεν πρόκειται για διαγωνισμό μεταξύ κυβερνήσεων», δήλωσε ο Κέρεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περίπτωση του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ίδιο, «τα διευθυντικά μας όργανα … κατέληξαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan πληρούσε όλους τους κανόνες του διαγωνισμού για αυτή τη χρονιά και ότι μπορούσε να συμμετάσχει όπως κατά τα 50 τελευταία χρόνια».

Αντίθετα, ανέφερε ο Κέρεν «στην περίπτωση της Ρωσίας, η συμμετοχή του ρωσικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα είχε ανασταλεί από την EBU λόγω της συστηματικής αποτυχίας να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις του ως μέλους και της καταπάτησης των αξιών δημόσιων υπηρεσιών».

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι η σχέση μεταξύ του δημόσιου φορέα Kan και της ισραηλινής κυβέρνησης είναι «θεμελιωδώς διαφορετική» από αυτή μεταξύ της ρωσικής τηλεόρασης και της Μόσχας, σημειώνοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει «απειλήσει τα τελευταία χρόνια να κλείσει τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση στις 7 Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς που διείσδυσαν στο νότιο Ισραήλ προκάλεσε τον θάνατο άνω των 1.160 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε ως αντίποινα επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 28.600 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης