Κείμενα υποστήριξης και συμπάθειας προς το ελληνικό απελευθερωτικό κίνημα από μεγάλους Ρώσους συγγραφείς, ποιητές και κριτικούς του 19ου αιώνα, μέσα από τις σελίδες τριών διάσημων και δημοφιλών περιοδικών της Αγίας Πετρούπολης του 1821, φιλοξενεί στον χώρο υποδοχής του το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Η περιοδική έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση στον ρωσικό τύπο του 1821» παρουσιάζει σελίδες από τα επιδραστικά έντυπα της εποχής «Θεατής της Λεωφόρου Νιέβσκι», «Αγγελιοφόρος της Ευρώπης» και «Υιός της Πατρίδος».
«Ο θεατής της λεωφόρου Νιέβσκι»
Το περιοδικό «Ο θεατής της λεωφόρου Νιέβσκι» εκδιδόταν στην Αγία Πετρούπολη, σε μηνιαία βάση, από τον Ιανουάριο του 1820 έως τον Ιούνιο του 1821. Συνολικά κυκλοφόρησαν 18 τεύχη, με τα δύο από αυτά να εκτίθενται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Ο επίσημος εκδότης του περιοδικού ήταν ο Ιβάν Ματβέεβιτς Σνίτκιν, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μόσχας και στενότεροι συνεργάτες του ήταν οι Μιχαήλ Αλεξέεβιτς Γιάκοβλεφ, Γαβριήλ Πετρόβιτς Κρουγκλικόφ και Νικολάι Αλεξάντροβιτς Ρασκόφ.
Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 1820, συνεκδότης του περιοδικού ήταν ο γνωστός Ρώσος ρομαντικός ποιητής Κιουχελμπέκερ, που έγραψε το «Ελληνικό τραγούδι» (1821), αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση.
Ο «Θεατής» υπήρξε φαινόμενο στη δημοσιογραφία της δεκαετίας του ’20, έχοντας δημοσιεύσει έργα των Πούσκιν, Ζουκόφσκι, Μπαρατίνσκι, Ντέλβιγκ, καθώς και ποιήματα των Ρώσων Δεκεμβριστών Κιουχελμπέκερ και Ριλέεβ.
«Αγγελιοφόρος της Ευρώπης»
Το παλαιότερο ρωσικό περιοδικό «Αγγελιοφόρος της Ευρώπης» -ιδρύθηκε το 1802 από τον Ρώσο ιστορικό και ποιητή Νικολάι Μιχάιλοβιτς Καραμζίν και ήταν αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, την πολιτική, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό.
Ο Καραμζίν έδινε μεγάλη έμφαση στην ενότητα και την αλληλεξάρτηση της Ευρώπης με τη Ρωσία, καθώς και στην επιρροή των ευρωπαϊκών γεγονότων στην ανάπτυξη της Ρωσίας. Το περιοδικό του είχε εκσυγχρονιστικό περιεχόμενο και δημοσίευε όχι μόνο τις λογοτεχνικές και τις τρέχουσες ειδήσεις των κοσμικών σαλονιών, αλλά και μια ευρεία «γενική ανασκόπηση» της ευρωπαϊκής ανήσυχης πολιτικής.
«Υιός της Πατρίδας»
Σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της κοινωνικής σκέψης και της λογοτεχνικής ζωής στη Ρωσία είχε και το ιστορικό, λογοτεχνικό και κοινωνικοπολιτικό περιοδικό ο «Υιός της Πατρίδας», που δημοσιευόταν από το 1812 -με διακοπές- έως το 1852.
Το 1816-1825, στον «Υιό της Πατρίδος» συμμετείχαν Δεκεμβριστές και συγγραφείς, ενώ περιείχε άρθρα και ποιήματα μεγάλων Ρώσων θεατρικών συγγραφέων και ρομαντικών ποιητών, όπως των Πούσκιν, Κατένιν, Κιουχελμπέκερ, Βιάζεμσκι, Γκριμποέντοβ, Σόμοβ, Ριλέεβ, Μπεστούζεβ, Κουτούζοβ, Ντέλβιγκ, Πλιετνιόβ, Μιλόνοβ, Γκλίνκα.
Έως το έτος 1825, το περιοδικό αποτελούσε ένα από τα πιο επιδραστικά και δημοφιλή ρωσικά περιοδικά, με την κυκλοφορία του να ανέρχεται σε 1200 με 1800 αντίτυπα.
Η έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση στον ρωσικό τύπο του 1821», που θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Εθνική Ρωσική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την Ένωση Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και της Παγκόσμιας Λέσχης Φίλων της Αγίας Πετρούπολης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας: 8:30-15:30