Οι «Μεταμφιέσεις», μια σειρά έργων από όλο το φάσμα των τεχνών, βασισμένα στο σημαντικό μυθιστόρημα του Χρήστου Βακαλόπουλου «Γραμμή του Ορίζοντος», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Εταιρείας Θεάτρου «Θέρος», επανεκκινούν στις 17 Ιουνίου με την πρώτη διά ζώσης εκδήλωσή τους, την έκθεση «Κάμιρος. Ένα πλοίο με πορτοκαλιά φουγάρα», εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα τον νεοσύστατο χώρο της ομάδας στην Κυψέλη, την «Κάμιρο».

Στην έκθεση, η οποία εμπνέεται από το πλοίο που μετέφερε τη Ρέα Φραντζή στην Πάτμο και πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο, συμμετέχουν 11 εικαστικοί υπό την επιμέλεια της σκηνογράφου και ενδυματολόγου Δήμητρας Λιάκουρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η έκθεση “Κάμιρος. Ένα πλοίο με πορτοκαλιά φουγάρα” είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Χρήστου Βακαλόπουλου “Η Γραμμή του Ορίζοντος” και αποτελεί μία από τις “Μεταμφιέσεις” που θα πάρει το βιβλίο στον νέο χώρο της ομάδας Θέρος στην Κυψέλη» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Λιάκουρα και προσθέτει: «Ο Βακαλόπουλος στη Γραμμή καταφέρνει να συμπυκνώσει εικόνες, σύμβολα και συνειρμούς. Διαβάζοντάς το κάποιος κάνει μια διαδρομή που περνάει από τα θερινά σινεμά της Κυψέλης, στις σταυροφορίες και από το ελληνικό καλοκαίρι και τα νησιά στο Βυζάντιο, το μπαρ Ιπποπόταμος και τις γαλαξιακές αυτοκρατορίες. Για μένα, η Γραμμή αφορά ένα ταξίδι μνήμης το οποίο διαπερνά τις μικρές προσωπικές αναμνήσεις της κεντρικής ηρωίδας του βιβλίου, Ρέας Φραντζή, των μεγάλων ιστορικών γεγονότων αλλά και των αναμνήσεων που έχουν χαραχθεί στη συλλογική μας συνείδηση».

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή είναι και η πρόθεση σε ό,τι αφορά την επιμέλεια της έκθεσης, «η ποικιλία των έργων και των μέσων να αντικατοπτρίζει αυτό το μωσαϊκό χαρακτήρων, τόπων και συμβόλων που καταφέρνει και ο Χρήστος Βακαλόπουλος στο μυθιστόρημά του. Στην έκθεση συμμετέχουν 11 καλλιτέχνες με γλυπτά, σχέδια, φωτογραφίες, ζωγραφική, βίντεο και συνθέσεις στο χώρο. Κάποια έργα είναι νέα και φτιαγμένα ειδικά για την έκθεση και κάποια είναι παλιότερα, που επιλέχθηκαν είτε από εμένα είτε από τους καλλιτέχνες με βάση τη Γραμμή του Ορίζοντος. Κάπως έτσι όλα μαζί συνομιλούν με τη Ρέα Φραντζή, το ελληνικό καλοκαίρι, το ταξίδι και τη μνήμη».

Οι «Μεταμφιέσεις» της “Θέρος” συνθέτουν ένα μωσαϊκό αποτύπωσης της θεματικής και μορφικής πληθωρικότητας του σπουδαίου έργου του Χρήστου Βακαλόπουλου. Σταδιακά, το μυθιστόρημα μεταμφιέζεται σε ραδιοφωνική εκπομπή, σε έκθεση, σε ταινία, σε μουσική, σε συζητήσεις, σε παράσταση, φέρνοντας κοντά 14 ραδιοφωνικούς παραγωγούς, 11 εικαστικούς, 15 κινηματογραφιστές, 15 μουσικούς, φιλολόγους, λογοτέχνες και μελετητές σε ισάριθμα έργα βασισμένα στη Γραμμή του Ορίζοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γραμμή του Ορίζοντος εκτυλίσσεται ένα καλοκαίρι. Η Ρέα μπαίνει σε ένα πλοίο με πορτοκαλιά φουγάρα και φεύγει για ένα αόρατο ελληνικό νησί. Συγχρόνως, όμως, πραγματοποιεί ένα εσωτερικό ταξίδι. Ένα ταξίδι στη μνήμη γεμάτο υπαρξιακές σημάνσεις. Η Ρέα ανασκοπεί τη ζωή της και ταυτόχρονα μνημονεύει μια Ελλάδα που αλλάζει, αναπολώντας γειτονιές, διακοπές, μυρωδιές, μουσικές. Στο κείμενο συνυπάρχουν τα βιώματα και οι στιγμές της, τα εμβληματικά ιστορικά γεγονότα και οι αναφορές στην Ορθοδοξία, το Βυζάντιο, την Μεταπολίτευση, τον Στέλιο Καζαντζίδη, το μπαρ “Ιπποπόταμος” και το σινεμά “Studio”.

Από τις 17 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου, οι εικαστικοί Αναστασία Γιαννάκη, Τάκης Ζερδεβάς, Αλεξία Ζωίδου, Νίκος Καναρέλης, Ειρήνη Μητσιλέγκα, Βικτώρια Νταρίλα, Περικλής Πραβήτας, Ερατώ Ταγαρίδη, Βαλμπόνα Τσανάκου, Μάνια Χρυσομαλλίδου και Κώστας, με όχημα μια άλλη “Κάμιρο”, περιδιαβαίνουν τις εικόνες της Γραμμής του Ορίζοντος που εναλλάσσονται από το προσωπικό στο συλλογικό, συνδιαμορφώνοντας ένα περιβάλλον που ισορροπεί μεταξύ ιστορικής και αυτοβιογραφικής μνήμης.

«Βγαίνοντας από την Κάμιρο την Τρίτη το βράδυ, δυο μέρες πριν από τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης “Κάμιρος. ένα πλοίο με πορτοκαλιά φουγάρα”, είδα για πρώτη φορά τον χώρο φωτισμένο (μέσα – έξω). Αυτό με όρους θεαματισμού δεν σημαίνει τίποτα. Με όρους ανθρώπινους, όμως, ένας φωτισμένος τόπος είναι μια πρόσκληση προς αυτόν που τον βλέπει. Ένας φωτισμένος τόπος λέει “έλα να με κατοικήσεις”. Ένας φωτισμένος τόπος είναι ένα πρόσχημα για να συναντηθούν οι άνθρωποι και να δημιουργήσουν σύντομες ή διαρκείς κοινότητες» σημειώνει η σκηνοθέτις Ηλέκτρα Ελληνικιώτη που πήρε το ρίσκο της δημιουργίας, μέσα στην καραντίνα, ενός νέου χώρου με επίκεντρο τη θεατρική τέχνη όπου οι δημιουργοί θα προσκαλούνται να δοκιμάσουν και να παρουσιάσουν νέους τρόπους παραγωγής της, να ερευνήσουν τη σχέση της με τις υπόλοιπες τέχνες, την κοινωνία και τις τοπικές κοινότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η ίδια, πριν από εννέα μήνες, όταν η Δήμητρα Λιάκουρα επέλεγε τον τίτλο της έκθεσης, δεν γνώριζε ότι αυτό θα είναι και το όνομα του χώρου. «Έτσι φτάσαμε ο χώρος να μεταμφιέζεται σε έκθεση και η έκθεση σε χώρο. Αντίστοιχα, τα έργα των έντεκα καλλιτεχνών που εδώ και λίγες μέρες τοποθετήθηκαν στο χώρο, και που εγκαινιάζουν τις “Μεταμφιέσεις”, ίσως από μια παρόμοια σύμπτωση, θα μπορούσαν και να βρίσκονται από πάντα στην Κάμιρο. Το μόνο που μένει τώρα είναι οι άνθρωποι που θα επισκεφτούν αυτές τις “δύο” Καμίρους και θα περπατήσουν στον ενδιάμεσο χώρο τους να αναπτύξουν μια παρόμοια οργανική σχέση. Τα φώτα που ανάψαμε άλλωστε, δεν είναι παρά το σήμα που εκπέμπουμε ότι περιμένουμε να κατοικηθούμε» καταλήγει η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη.

Μέρες & Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 17:00-21:00. Είσοδος Ελεύθερη. Για το πλήρες πρόγραμμα των «Μεταμφιέσεων» επισκεφθείτε grammiorizontos.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης