Η Δήμητρα Παπανδρέου λατρεύει το καλό φαγητό και πολύ περισσότερο την καλή αυθεντική κρητική κουζίνα.
Ο καλός της φίλος Francesco Vitali, της χάρισε το βιβλίο 100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Creamy W Books και μαζί ετοίμασαν ένα ονειρεμένο δείπνο.
Το υπέροχο βιβλίο μαγειρικής έχει ταξινομημένη όλη την κρητική γαστρονομία.
Η κρητική παράδοση στο μεγαλείο της. Λιτή και απλή! Με τη μόνη διαφορά ότι, η εκλεκτή πρώτη ύλη απλά αποθεώνεται! Μετουσιώνεται σε μία αμβροσία! Αυτή η κρητική πανδαισία μοιράζεται αρμονικά και έντεχνα στις 4 εποχές του χρόνου σαν 4 «γευστικοί πίνακες».
Οι Κρητικοί αλλιώς μαγειρεύουν την άνοιξη, το καλοκαίρι και διαφορετικά το φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα. Όπως ο σημαντικότερος μουσουργός και συνθέτης Antonio Vivaldi αποδίδει μοναδικά μουσικά με το ομώνυμο έργο του τις «4 εποχές του χρόνου» σαν ένα διαγωνισμό ανάμεσα στην αρμονία και την επινόηση με πλήθος συναισθημάτων και εικόνων, έτσι και η κρητική πανδαισία μοιράζεται αρμονικά και έντεχνα στις 4 εποχές της Κρήτης.
Το βιβλίο 100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και στα Public! Επίσης μπορείτε να το αγοράσατε από την επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων της Creamy W Books.
Τι επέλεξε η Δήμητρα να μαγειρέψει; Βοτανάτο!
Το Βοτανάτο είναι το Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες και εμείς εξασφαλίσαμε τη συνταγή για εσάς αποκλειστικά.
Υλικά
• 1κιλό χοιρινό λαιμό
• 2 ποτήρια κρασί λευκό
• Αλάτι & πιπέρι
• ½ φλ. Ελαιόλαδο
• ½ κ.γ. ρίγανη ξερή και 2-3 φρέσκα κλαδάκια
• 1 κ.δ.ματζουράνα ξερή και 2 κλαδάκια φρέσκα
• 5-6 κλαδάκια μαλοτήρα ξερή
• 1 κ.γ. ξερό θυμάρι και 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
• 1 ποτήρι ζωμό κρέατος
• 1 κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο
• Πατάτες για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε βαθύ σκεύος ρίχνουμε ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το κρέας, το σκόρδο, γυρίζουμε για να πάρουν χρώμα και σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί. Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Ελέγχουμε τα υγρά αν χρειαστεί προσθέτουμε ζωμό. Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε όλα τα βότανα μας και το δεύτερο ποτήρι κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί σε σκεπασμένη κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βράζουμε για 10΄και αφού τις στραγγίζουμε καλά τις τηγανίζουμε με καυτό ελαιόλαδο.