Ένα χρόνο μετά τη συζήτηση των «ΔΙΑΛΟΓΩΝ» στην πλατεία Μαβίλη, που πραγματοποιήθηκε παρουσία 1.000 περίπου ατόμων, οι «ΔΙΑΛΟΓΟΙ» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) αποχαιρέτησαν αυτό το παράξενο καλοκαίρι σε συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης, σε μια αθηναϊκή ταράτσα με φόντο τον Λυκαβηττό.
Το βράδυ της Τετάρτης 26 Αυγούστου, οι «ΔΙΑΛΟΓΟΙ» συζήτησαν για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο και επιχείρησαν να αναδείξουν βαθύτερα επίπεδα του ζητήματος που μας απασχολούν όλους: Πώς αλλάζει η πανδημία τον κόσμο; Το τέλος της κρίσης θα μας βρει σε καλύτερες κοινωνίες ή δραματικά χειρότερες; Τι έχουμε ήδη χάσει και τι θα έχει κερδίσει η ανθρωπότητα από αυτή την ιστορική περίοδο που διανύουμε όταν τελειώσει η πανδημία;
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Γιώργος Αυγερόπουλος (δημοσιογράφος, κινηματογραφιστής), Ανδρέας Δρακόπουλος (πρόεδρος του ΙΣΝ), Βασίλης Κεκάτος (σκηνοθέτης), Λίνα Ρόκου (δημοσιογράφος, συγγραφέας) και Κωνσταντίνος Τζούμας (ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός, συγγραφέας).
Σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων της χώρας, ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος ανέφερε: «Η Ελλάδα ήταν τυχερή και πέρασε πολύ ήρεμα το πρώτο κύμα. Καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να “ανοίξει” για τον τουρισμό, αλλά πιστεύω ότι έπρεπε να είμαστε λίγο πιο “αυστηροί”» ενώ για την ευθύνη της ηγεσίας δήλωσε πως «για να είμαστε δίκαιοι, το ότι λέγεται πως δεν υπάρχει στρατηγική από την πολιτική ηγεσία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ανεξαιρέτως όλες τις χώρες παγκοσμίως. Για μένα χάθηκε η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και αυτό είναι από τα λίγα που θα μείνουν. Είναι ένα συνεχές συναίσθημα που δεν ξέρεις ποιον να ακούσεις, ποιον να πιστέψεις. Και σαφώς δε βοηθάει η έλλειψη ηγεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο πρόεδρος του ΙΣΝ επεσήμανε για ακόμη μια φορά την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τονίζοντας πως «δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Πρέπει να υπάρχει ουσιαστική συνεργασία των δυο τομέων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Χρειάζεται, επίσης, κοινωνική δικαιοσύνη».
Έχοντας παρακολουθήσει και καταγράψει την κοινωνικοπολιτική ζωή τής χώρας τα τελευταία χρόνια, ο δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής Γιώργος Αυγερόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι η χώρα που θα μπορούσε να είναι case study. Έχοντας βιώσει 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, με ένα σωρό κοινωνικά προβλήματα και κρίση αξιών, η πανδημία ήρθε ως επισφράγισμα της κακοδαιμονίας των τελευταίων ετών. Τώρα αναμένεται να έχουμε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη».
Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος αναφέρθηκε στους νέους σχολιάζοντας πως «εμάς τους νεότερους μας βαραίνει λίγο παραπάνω η ευθύνη γιατί έχουμε επίγνωση» ενώ για τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας ανέφερε:
«Ως ευρωπαϊκή χώρα είναι φοβερό που στηριζόμαστε οικονομικώς αποκλειστικά στα πόδια του τουρισμού, τα οποία φέτος αποδείχθηκαν πήλινα. Υπάρχουν και άλλου είδους βιομηχανίες που δε στηριζόμαστε και βλέπεις ότι ο τουρισμός είναι τελικά το μόνο πράγμα που δεν είναι σίγουρο».
«Θα ήταν συνετό να έχουν αποφευχθεί δηλώσεις τύπου ο τουρισμός φέρει μικρή ευθύνη για την έξαρση των κρουσμάτων που έχουμε τώρα και σχεδόν αποκλειστική ευθύνη φέρουν όσοι δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα», ανέφερε η δημοσιογράφος Λίνα Ρόκου υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «πρέπει να βρούμε έναν ρυθμό. Οι πληροφορίες για τον κορονοϊό είναι καταιγιστικές και συνεχείς. Είναι όλες αυτές χρήσιμες; Πόσες μπορούμε να καταναλώσουμε; Δημιουργείται ένα χάος».
Αναφερόμενος στην τηλεργασία, ο Κωνσταντίνος Τζούμας δήλωσε πως «εργάστηκα λίγο από το σπίτι, αλλά δε μου άρεσε καθόλου. Δεν μπορώ να φανταστώ να κάνω στο σπίτι μου αυτά που κάνω μπροστά στο μικρόφωνο, ακόμα και όταν αυτοσχεδιάζω και κινδυνεύω να εκτεθώ». Τέλος, σχετικά με τη νέα συνθήκη της κοινωνικής αποστασιοποίησης ανέφερε πως «μαθαίνεις να πορεύεσαι στην ερημιά με χάρη».
Η πρωτοβουλία του ΙΣΝ, «ΔΙΑΛΟΓΟΙ», που ενθαρρύνει την ανταλλαγή ιδεών με σκοπό την προώθηση και προάσπιση του δημόσιου λόγου, έχουν πλέον ενταχθεί στον πυλώνα δράσης «Inside the Box» του iMEdD, με στόχο τον εμπλουτισμό τους μέσα από τη δημοσιογραφική ταυτότητα του Οργανισμού.
Οι «ΔΙΑΛΟΓΟΙ» ανανέωσαν το διαδικτυακό τους ραντεβού για το τέλος Σεπτεμβρίου στο dialogues.snf.org.