Tην Τζέιν Γκούντολ, μία από τις σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες της εποχής μας, η μελέτη της οποίας πάνω στη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων στην Τανζανία τάραξε ήδη από το 1960 τα νερά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, υποδέχεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Η θρυλική πρωτοπόρος επιστήμονας θα βρεθεί την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 17.30, στο Ολύμπιον, με αφορμή την ομιλία της «Λόγοι για να ελπίζουμε, ένα απόγευμα με τη Δρ Τζέιν Γκούντολ». Μια διάλεξη με ελεύθερη είσοδο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό: επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εφήβους και ενήλικες που επιθυμούν να την συναντήσουν και να εμπνευστούν από το έργο της.
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επίσκεψης της Τζέιν Γκούντολ στην Ελλάδα, διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το British Council, με χορηγό το Pinewood American International School. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.
Στην ηλικία των 84 ετών, η διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγος, ηθολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Γκούντολ συνεχίζει να ταξιδεύει 300 μέρες τον χρόνο, δίνοντας διαλέξεις για την περιβαλλοντική κρίση και διακηρύσσοντας την πεποίθηση και την ελπίδα πως το ανθρώπινο είδος θα καταφέρει τελικά να λύσει τα προβλήματα που προκάλεσε στον πλανήτη.
Η Τζέιν Γκούντολ έχει προσφέρει πολλά με τη δράση της στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ήταν η πρώτη που απέδειξε πως ο άνθρωπος δεν ήταν το μοναδικό είδος που μπορούσε να δημιουργεί και να χρησιμοποιεί εργαλεία και πως τα ζώα έχουν συναισθήματα και προσωπικότητα.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η Τζέιν Γκούντολ θα πραγματοποιήσει ομιλίες σε τρεις πόλεις: στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον), την Αθήνα (Θέατρο Παλλάς) και το Ηράκλειο Κρήτης (Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου). Επιπλέον, θα παρευρεθεί σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα συνεργαζόμενα σχολεία American Community Schools (Αθήνα) και Pinewood American International School (Θεσσαλονίκη), καθώς και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, μαθητές των οποίων έχουν ολοκληρώσει πρότζεκτ μέσω του προγράμματος Jane Goodall’s Roots & Shoots και θα της τα παρουσιάσουν.
Η Τζέιν Γκούντολ έχει προσφέρει πολλά με τη δράση της στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ήταν η πρώτη που απέδειξε πως ο άνθρωπος δεν ήταν το μοναδικό είδος που μπορούσε να δημιουργεί και να χρησιμοποιεί εργαλεία και πως τα ζώα έχουν συναισθήματα και προσωπικότητα. Χάρη στην επιστημονική της έρευνα, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο είδος και τα ζώα. Το 1977 ίδρυσε το φημισμένο πλέον ινστιτούτο ερευνών που φέρει το όνομά της: Το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ συνεχίζει τις επιστημονικές της μελέτες και παράλληλα καινοτομεί στον τομέα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών πληθυσμών στις αφρικανικές χώρες.
Η Δρ Γκούντολ έχει γράψει δεκάδες βιβλία τόσο για παιδιά όσο και για ενηλίκους και έχει συνεισφέρει στη δημιουργία αρκετών ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία έχουν προβληθεί στο National Geographic.
Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών και Dame της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. To 1991 δημιούργησε το πρόγραμμα Roots & Shoots (Ρίζες και Βλαστοί), μέσω του οποίου νέοι από όλο τον κόσμο παροτρύνονται να γίνουν «ηγέτες αλλαγής», με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο. Σήμερα περισσότερες από 150.000 τέτοιες ομάδες παιδιών και νέων δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Το 2017 ιδρύθηκε στην Ελλάδα το επίσημο γραφείο της Τζέιν Γκούντολ Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece που λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική οργάνωση και πραγματοποιεί σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σχετικά με τη βιωματική μάθηση, παρέχει υποτροφίες σε παιδιά και νέους που εκπονούν πρότζεκτ Roots & Shoots στην Ελλάδα και διοργανώνει δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και των ζώων.
Info:
Ολύμπιον, Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 378400
Ώρα προσέλευσης: 17:00
Ώρα έναρξης: 17:30
Ελεύθερη είσοδος, με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή δελτίων ξεκινά στις 17:00