Η εντυπωσιακή πορεία του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Ντίνου Κούη στα ελληνικά γήπεδα παρουσιάζεται στο νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Θρύλοι των γηπέδων» σε παραγωγή COSMOTE TV, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιάνη (Παρασκευή 4/1, 21.00).

Στο πλαίσιο της εκπομπής, ο Ντίνος Κούης κάνει αναδρομή στα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο και αφηγείται τις στιγμές που έζησε φορώντας τη φανέλα του Αγροτικού Αστέρα, μέχρι την «εκτόξευση» της καριέρας του ως παίκτης του Άρη. Σήμερα, έχοντας αναλάβει τον ρόλο του εκπαιδευτή, ο ίδιος παραμένει μια αγαπητή και αξιοσέβαστη προσωπικότητα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο επεισόδιο συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα Gadjo Dilo, διασκευάζοντας τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, του πιο γνωστού οπαδού του Άρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα 12 ωριαία επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένα στους 12 σπουδαίους Έλληνες παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Μίμη Δομάζο, Ηλία Υφαντή, Γιώργο Κούδα, Κώστα Νεστορίδη, Νίκο Σαργκάνη, Τάκη Λουκανίδη, Σταύρο Σαράφη, Βασίλη Χατζηπαναγή, Θωμά Μαύρο, Ντίνο Κούη, Μίμη Παπαϊωάννου και Γιώργο Σιδέρη, και παρουσιάζουν, μέσα από συνεντεύξεις, αφηγήσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό, σημαντικές στιγμές της ζωής και της πορείας τους στους συλλόγους που «υπηρέτησαν». Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Τετάρτη στις 18.00.

Πρεμιέρα κάνει στο COSMOTE HISTORY HD, η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Φράσεις με ιστορία», σε παραγωγή COSMOTE TV, με επίκεντρο τη σωστή χρήση γνωστών εκφράσεων, όπως «αποδιοπομπαίος τράγος», «μήλον της έριδος», «mea culpa» κ.ά. Στη σειρά συμμετέχουν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, οι οποίοι εξηγούν τη σημασία και την ιστορία των φράσεων. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Τα πάντα ρει» είναι αφιερωμένο στην ομώνυμη φράση του Ηράκλειτου (Σάββατο 5/1,20.50), ενώ στο δεύτερο παρουσιάζεται η ιστορία και η σημασία της φράσης «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις» (Κυριακή 6/1, 20.50).

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι – Γέφυρες γνώσης» σε παραγωγή COSMOTE TV, για το έργο των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και την επιρροή τους στον σύγχρονο κόσμο, επιστρέφει με ένα νέο επεισόδιο αφιερωμένο στην «Τέχνη του βίου». Από τον Σωκράτη και τους σοφιστές ως τον Μαχάτμα Γκάντι και την τεχνητή νοημοσύνη, το επεισόδιο εξετάζει τον προβληματισμό του ανθρώπου για τον ίδιο του τον εαυτό και τη συνύπαρξή του με τους άλλους (Τρίτη 8/1, 22.00). Τα 10 ωριαία θεματικά επεισόδια της σειράς, παρουσιάζουν το έργο των Θαλή, Αναξίμανδρου, Πυθαγόρα, Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Πλωτίνου κ.ά., όπως και τις σχολές των Στωικών και των Επικούρειων. Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Σάββατο στις 17.00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με νέο επεισόδιο επιστρέφει το Σάββατο 5/1 στις 23.00 και η σειρά ντοκιμαντέρ «1912-1922: Η δεκαετής εξόρμηση της Ελλάδας», σε συμπαραγωγή COSMOTE TV. Το επεισόδιο με τίτλο: «Τα Βαλκάνια στη δίνη του εθνικισμού» παρουσιάζει την πορεία προς τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων, εστιάζοντας σε γεγονότα-σταθμούς, όπως η δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α’, τα κορυφαία στρατιωτικά γεγονότα του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και η υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου.

Στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος του COSMOTE HISTORY HD «Ιστορίες σε Άσπρο-Μαύρο» κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον βραβευμένο σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας και πρωτεργάτη του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, Βασίλη Μάρο. Μέσα από παλαιότερες προσωπικές αφηγήσεις του σπουδαίου σκηνοθέτη, παρουσιάζονται τα παιδικά του χρόνια, η πρώτη του επαφή με τη φωτογραφία, καθώς και σημαντικές συνεργασίες του (Κυριακή 6/1, 21.00).

Πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο, κάνει, επίσης, στο κανάλι η αριστουργηματική σειρά ντοκιμαντέρ «Η κληρονομιά της Γλαύκης» του Γάλλου σκηνοθέτη Κρις Μαρκέρ. Η σειρά παρουσιάζει την προσφορά της αρχαίας Ελλάδας στον σύγχρονο πολιτισμό, μέσα από τον σχολιασμό 13 ελληνικών λέξεων από κορυφαίους στοχαστές και καλλιτέχνες, όπως οι Κορνήλιος Καστοριάδης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Αξελός, Τζορτζ Στάινερ και Μισέλ Σερές. Στο πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Συμπόσιο» ταξιδεύουμε σε τέσσερις πόλεις του κόσμου, όπου άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών αναβιώνουν τα αρχαιοελληνικά συμπόσια και μιλούν για την αξία τους (Δευτέρα 7/1, 17.00).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δεύτερο επεισόδιο με τίτλο «Ολυμπισμός», κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι στοχαστές εκθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με τον τρόπο που οι σύγχρονες κοινωνίες «μετέφρασαν» την αρχαιοελληνική κληρονομιά και τις διαστρεβλώσεις που έχει κατά καιρούς υποστεί (Τρίτη 8/1, 17.00).

Τέλος, στο πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζει το νέο επεισόδιο της σειράς «Τέχνη και πολιτισμοί», η οποία μας ξεναγεί σε 6 ηπείρους και 31 χώρες, παρουσιάζοντας πάνω από 500 έργα τέχνης. Το δεύτερο επεισόδιο με τίτλο «Τι εικόνα έχουμε για τον εαυτό μας;» πραγματεύεται τη θέση του ανθρώπινου σώματος στην τέχνη, την πολιτική και την κοινωνία (Τρίτη 8/1, 19.00).

Δείτε περισσότερα εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης