Ηχηρή απάντηση έδωσε η Λίνα Μενδώνη στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Hartwig Fischer, ο οποίος με συνέντευξή του είπε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι της Ελλάδας αλλά όλου του κόσμου και πως η Ελλάδα θα πρέπει να χαίρεται που τα έχει η Μεγάλη Βρετανία.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει πως δεν μπορούν καν να επανατοποθετηθούν, αφού είναι απλά θραύσματα. Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού χαρακτηρίζει «ατυχείς, αν όχι απαράδεκτες» τις δηλώσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μενδώνη: Ο Η. Fischer προσβάλλει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον θεσμό, τον οποίον ο ίδιος εκπροσωπεί

Ολόκληρη η δήλωση Μενδώνη:

«Οι δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Hartwig Fischer, είναι ατυχείς, αν όχι απαράδεκτες, για έναν ουμανιστή επιστήμονα. Μαρτυρούν εσκεμμένη, τουλάχιστον, άγνοια των αρχαιολογικών και των ιστορικών δεδομένων που αφορούν στον Παρθενώνα. Ο Η. Fischer προφανώς, παραγνωρίζοντας τη σημασία και τους κανόνες της ηθικής των μνημείων, αλλά και των μουσείων, προσβάλλει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον θεσμό, τον οποίον ο ίδιος εκπροσωπεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Fischer: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι θραύσματα χαμένου συνόλου που δεν μπορούν να επανατοποθετηθούν

Υπενθυμίζεται ότι ο Fischer, είχε δηλώσει πως «αγνοούνται τα πολυάριθμα κτήρια και τα έργα τέχνης που έχουν επαναχρησιμοποιηθεί, αναμορφωθεί και συχνά μετακινηθεί εκτός συνόρων, όπως το πολύπτυχο του Duccio με τίτλο Maesta, στοιχεία του οποίου έχουν αφαιρεθεί από τον καθεδρικό ναό της Σιένα και βρίσκονται σε μουσεία σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι θραύσματα χαμένου συνόλου που δεν μπορούν να επανατοποθετηθούν. Μόνο το 50% περίπου των αρχικών γλυπτών επιβιώνουν από την αρχαιότητα. Ο Παρθενώνας έχει γίνει ένα ευρωπαϊκό μνημείο, ακριβώς επειδή τα γλυπτά του είναι ορατά όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το δημόσιο όφελος από αυτή τη διανομή και το τι σημαίνει για την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά είναι αυτονόητο και κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης