Χάνα (Hanna)

Αγγλο-αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Τζο Ράιτ
Πρωταγωνιστούν: Σέρσια Ρόναν, Έρικ Μπάνα, Κέιτ Μπλάνσετ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χάνα δεν είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι. Μεγαλωμένη από τον πατέρα της, πρώην υπάλληλο της CIA, στην άγρια φύση της Φινλανδίας, έχει το σθένος, την αντοχή και τα οξυμένα ένστικτα ενός στρατιώτη. Η ανατροφή της και η εκπαίδευσή της είχαν ένα και μόνο σκοπό: να γίνει η καλύτερη δολοφόνος.

Μια αποστολή που την στέλνει ο πατέρας της σημαδεύει την εφηβεία της, καθώς διασχίζει κρυφά τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη, ξεφεύγοντας από πράκτορες και δολοφόνους, οι οποίοι δίνουν αναφορά γι` αυτήν σε μια ανελέητη υπάλληλο μυστικών υπηρεσιών. Ενώ πλησιάζει στον στόχο της, η Χάνα έρχεται αντιμέτωπη με πανίσχυρους εχθρούς και βρίσκεται μπροστά σε ραγδαίες αποκαλύψεις για τον ίδιο της τον εαυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πεθαίνοντας για την αλήθεια

Eλληνική ταινία σε σκηνοθεσία Νίκου Μεγγρέλη.

Τα κεντρικά πρόσωπα του ντοκιμαντέρ είναι δύο: η μητέρα του Ισπανού εικονολήπτη Χοσέ Κόουζο – ο οποίος σκοτώθηκε από βολή αμερικανικού τάνκ στο ξενοδοχείο Παλεστάιν – που μάχεται μέχρι και σήμερα για να αποδοθεί δικαιοσύνη, και η Ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα, που ήταν όμηρος ιρακινής τρομοκρατικής οργάνωσης επί ένα μήνα και, όταν απελευθερώθηκε, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε γαζώθηκε από αμερικανική περίπολο, σκοτώνοντας τον Ιταλό μυστικό πράκτορα Νικόλα Καλίπαρι, ο οποίος της έσωσε τη ζωή θυσιάζοντας τη δική του.

Το 75 λεπτών διάρκειας ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη χειραγώγηση των περισσοτέρων αμερικανικών Μέσων Μαζικής Ενημερώσης από την κυβέρνηση Μπους, στις αλήθειες και στα ψέματα που μεταδίδονται, αλλά και σε άγνωστες πτυχές ιστοριών που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Κόκκινος Ουρανός

Eλληνική ταινία σε σκηνοθεσία Λάγιας Γιούργου
Πρωταγωνιστούν: Απόστολος Τότσικας, Ορφέας Αυγουστίδης, Πίλα Βιτάλα

Ο Άρης κι ο Στέλιος, δυο νέοι που τους ενώνει μια στενή φιλία, κάνουν ένα καινούργιο ξεκίνημα στη ζωή τους. Μετακομίζουν σε ένα άγονο κι απομακρυσμένο από τον κόσμο σημείο της Κρήτης και στήνουν ένα θερμοκήπιο. Οι τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες τους συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, κάνοντας τη δουλειά να μοιάζει με παιχνίδι και τη ζωή να κυλάει ανέμελα. Η άφιξη μιας Γερμανίδας, της Κόρντοβα, φέρνει αναστάτωση, ξυπνάει τον ερωτικό πόθο και προκαλεί πρωτόγνωρα συναισθήματα. Η Κόρντοβα ανάμεσα στους δύο φίλους βρίσκει τον ιδανικό άντρα. Εκείνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν πειρασμό. Εκείνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δίλημμα. Μια δυνατή φιλία δοκιμάζεται, τρεις ζωές μπλέκονται σε έναν ερωτικό ιστό κάτω απ’ τον κατακόκκινο ουρανό.

Το άλογο του Τορίνο
Ουγγρική ταινία σε σκηνοθεσία Μπέλα Ταρ
Πρωταγωνιστούν: Γιάνος Ντέρζι, Έρικα Μποκ

Τορίνο, 3 Ιανουαρίου 1889: ο Φρίντριχ Νίτσε βγαίνει από την πόρτα του σπιτιού που διαμένει, στην Οδό Κάρλο Άλμπερτ 6. Όχι μακριά από αυτόν, ο οδηγός ενός δίτροχου κάρου έχει πρόβλημα με το πεισματάρικο άλογό του. Όσο κι αν το τσιγκλά, το άλογο αρνείται να κουνηθεί και τότε ο οδηγός χάνει την υπομονή του και αρχίζει να το μαστιγώνει. Ο Νίτσε μπαίνει στη μέση με φούρια για να δώσει τέλος σε αυτή τη βίαιη σκηνή, αγκαλιάζοντας το λαιμό του αλόγου, και κλαίγοντας. Ο σπιτονοικοκύρης του τον παίρνει μέσα στο σπίτι, τον βάζει να ξαπλώσει ακίνητο και σιωπηλό για δύο μέρες, μέχρι που ο Νίτσε θα μουρμουρίσει τα απαραίτητα τελευταία του λόγια και θα ζήσει για ακόμα 10 χρόνια, βουβός και παράφρων, με τη φροντίδα της μητέρας του και των αδελφών του. Δεν γνωρίζουμε τι απέγινε το άλογο.

Potiche
Γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία Φρανσουά Οζόν
Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντενέβ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Φαμπρίς Λουκινί, Καρίν Βιάρ

1977. Σε μια υψηλής τάξης περιοχή της Γαλλίας, ζει η Σουζάν, υπάκουη σύζυγος του πλούσιου βιομήχανου Ρομπέρ. Ο Ρομπέρ διοικεί με τυραννικές μεθόδους το εργοστάσιο ομπρελών του, όπως και την ερωμένη του, τα παιδιά του και την γυναίκα του. Οι εργάτες, όμως, καταλαμβάνουν το εργοστάσιο μετά από απεργία κι απαγάγουν το αφεντικό τους. Τώρα είναι στο χέρι της Σούζαν να το διοικήσει. Κι όταν επανέρχεται ο σύζυγος της, είναι πολύ αδύναμος σε υγεία κι αναγκάζεται να φύγει για ταξίδι. Η Σουζάν αποδεικνύεται σκληρό καρύδι και με την βοήθεια του πρώην εραστή της, του Μορίς, εναντιώνεται στην απεργία.

Sucker Punch

Aμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Ζακ Σνάιντερ
Πρωταγωνιστούν: Έμιλι Μπράουνινγκ, Άμπι Κόρνις, Τζίνα Μαλόουν, Όσκαρ Άιζακ

Η Μπέιμπι Ντολ είναι ένα νεαρό κορίτσι αιχμάλωτο των απαιτήσεων του δυνάστη πατριού της. Θα καταλήξει σε ψυχιατρική κλινική και με το μυαλό της θα αλλοιώσει την πραγματικότητα και θα ζήσει σε παράλληλο σύμπαν.

Παράνομη (Illegal)
Βέλγικη ταινία σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Μασέ – Ντεπλάς
Πρωταγωνιστούν: Αν Κεσέν, Αλεξάντρ Γκοντσάροφ

Η Τάνια και ο Ιβάν, ο 14χρονος γιος της, είναι παράνομοι μετανάστες από τη Ρωσία, οι οποίοι ζουν στο Βέλγιο με πλαστά χαρτιά και ψεύτικα στοιχεία τα τελευταία 8 χρόνια. Η Τάνια ζει μέσα στο φόβο, αποφεύγει την αστυνομία και τρέμει στην ιδέα πως θα γίνει έρευνα για την ταυτότητά της. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που συλλαμβάνεται. Μητέρα και γιος χωρίζονται βίαια και η Τάνια φυλακίζεται σε ένα κέντρο εγκλεισμού για παράνομους μετανάστες. Εκεί, θα πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις για να ξαναβρεί το γιο της, ενάντια σε ένα απάνθρωπο και απρόσωπο σύστημα που την απειλεί με άμεση απέλαση.


Ρίο (Rio)

Aμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Κάρλος Σαλντάνια

Η ταινία μας μεταφέρει στη μαγευτική πόλη του Ρίο Ντε Τζανέιρο και στο πλούσιο τροπικό δάσος της Βραζιλίας και έχει ως ήρωα τον Μπλου, έναν παπαγάλο τόσο σπάνιο που πιστεύει ότι είναι ο τελευταίος του είδους του. Όταν όμως ανακαλύπτει ότι υπάρχει κι άλλος σαν κι αυτόν- και μάλιστα θηλυκού γένους- αφήνει το βολικό κλουβί του στη μικρή πόλη της Μινεσότα και πετάει για το Ρίο. Αλλά, όπως αποδεικνύεται, ο οικόσιτος Μπλου και η εντελώς ανεξάρτητη παπαγαλίνα Τζούελ δεν δείχνουν να είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον. Απροσδόκητα θα βρεθούν μαζί για να ζήσουν μια περιπέτεια-εμπειρία ζωής, κατά τη διάρκεια της οποίας μαθαίνουν πολλά για τη φιλία, την αγάπη, το θάρρος και τις προκλήσεις της ζωής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης