Τα τελευταία χρόνια, στη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του εμβληματικού έργου του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου αλλά και κατά τις εργασίες για την αντικατάσταση των ανεμογεννητριών του αιολικού πάρκου στην περιοχή Ακρόχειρας Σιγρίου στη δυτική Λέσβο, έχει έρθει στο φως σημαντικός αριθμός απολιθωμάτων.
«Τα ευρήματα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου καθηγητής Νίκος Ζούρος, «περιλαμβάνουν ριζικά συστήματα δένδρων, απολιθωμένους κορμούς, κλαδίσκους και φυλλοφόρους απολιθωματοφόρους ορίζοντες. Στο σύνολο τους μπορεί και πρέπει και άρα και πρόκειται να διατηρηθούν in situ, στη θέση δηλαδή όπου βρέθηκαν».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζούρο «λόγω της σημασίας και της σπανιότητας των ευρημάτων αυτών, των ιδιαίτερων γεωλογικών χαρακτηριστικών των σχηματισμών που αποκαλύφθηκαν αλλά και των ιδιαίτερα αυξημένων κινδύνων φθοράς, προπάντων όμως της ανάγκης προστασίας ιδιαίτερα των πλέον ευαίσθητων θέσεων, υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα».
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου» υλοποιήθηκαν δράσεις για τη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη των στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη μέσω της προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του υποέργου 1 αναβαθμίσθηκαν σημαντικά οι υποδομές στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση «Μπαλή Αλώνια» του Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου». Στόχος η προστασία των απολιθωματοφόρων θέσεων, η διευκόλυνση μετακίνησης των επισκεπτών στους υπαίθριους χώρους των εκθεμάτων και η ασφάλεια των επισκεπτών. Παράλληλα εκτελέστηκαν εργασίες για την κατασκευή τοιχίων – πεζόδρομων, μεταλλικών εξωτερικών περιφράξεων, υδροδότηση, ανακαίνιση τουαλετών και ξυλοκατασκευές.
Στο πλαίσιο του υποέργου 2 «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωματοφόρων θέσεων από την εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανάδειξης και συντήρησης των απολιθωμάτων. Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις και καταγραφές διαστάσεων, θέσεων και λοιπών πληροφοριών σχετικών με τα ευρήματα και ακολούθησε εισαγωγή αυτών στη βάση δεδομένων του Μουσείου. Για την έρευνα και την εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων μάλιστα το Μουσείο προμηθεύτηκε ειδικό μικροσκόπιο.
Με το υποέργο 3 θα πραγματοποιηθεί προμήθεια οχημάτων για τη φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής και την διευκόλυνση κίνησης ατόμων με ειδικές ανάγκες στο Απολιθωμένο Δάσος.
Παράλληλα, στα πλαίσια του υποέργου 4 «Δράσεις ευαισθητοποίησης για περιοχές NATURA 2000 με έμφαση στους υγροτόπους της Λέσβου», όπου από το εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν ημερίδες και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για σχολεία, δράσεις ορνιθοπαρατήρησης σε περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή σχολείων αλλά και πολιτών, πολλές επισκέψεις παρατήρησης φύσης σε υγρότοπους, αλλά και πραγματοποίηση ημερίδων σε οικισμούς της Λέσβου.
Το σύνολο των παραπάνω τέθηκαν υπόψη κορυφαίων επιστημόνων από 12 χώρες που συμμετείχαν σε διεθνή συνάντηση με θέμα «Ανάδειξη γεωμνημείων προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου».
«Τα έργα ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων που έχουν προκύψει από μεγάλα δημόσια έργα στη Δυτική Λέσβο αποτελούν υπόδειγμα καλής πρακτικής για περιοχές με πλούσια γεωλογική κληρονομιά που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO» καταλήγει ο κ. Ζούρος τονίζοντας πόσο ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι ήταν οι συμμετέχοντες στη διεθνή συνάντηση τόσο από τον μεγάλο πλούτο των απολιθωμένων ευρημάτων όσο και κυρίως από τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί για την προστασία και την ανάδειξή τους, την πρόσβαση των επισκεπτών, και την απήχηση που έχουν οι δράσεις αυτές για την προβολή της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου.
Ας σημειωθεί ότι με δηλώσεις τους χαρακτήρισαν τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί ως «ένα από τα καλύτερα παραδείγματα σε παγκόσμιο επίπεδο δράσεων ανάδειξης και προστασίας απολιθωματοφόρων περιοχών».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ