Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγιανάκη στην Πλάκα, υποδέχεται το φθινόπωρο, με μαντινάδες, ρεμπέτικα, σμυρνέικα και παραδοσιακά τραγούδια απ΄όλη την Ελλάδα που θα πλημμυρίσουν τον κήπο του.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου, Κρητικοί λυράρηδες από την Κρήτη, ερμηνευτές σμυρνέϊκων τραγουδιών, μουσικοί από την Ουγγαρία σε παραδοσιακά τραγούδια του τόπου τους, Ελληνες μουσικοί με ούτι σε μελωδίες της Ανατολικής Μεσογείου και άλλοι εγχώριοι καλλιτέχνες θα μας ταξιδέψουν με τις μουσικές τους σε μία μαγική Ελλάδα.

Στις 14 Σεπτέμβρη θα ηχήσει το λαούτο του Ψαρογιώργη, ανιψιού του Νίκου Ξυλούρη και γιού του Ψαραντώνη, ο οποίος έχει αναδείξει το λαούτο σε πρωταγωνιστικό σολιστικό όργανο κι έχει ανανεώσει την κρητική μουσική παράδοση.

Στις 20 του μηνός, ο λυράρης Πέτρος Σαριδάκης, φέρνει «ήχους Κρήτης» απ’τα παλιά, τους αποδίδει και τους εμπλουτίζει, χρησιμοποιώντας παλιά και νέα μουσικά όργανα, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την ανεξάντλητη σε μεταμορφώσεις, κρητική μουσική. Μαζί του, οι Γιώργος Φλουρής (λαούτο, μαντολίνο), Μιχάλης Κοζωνάκης (λαούτο) και Χρήστος Τζελεπόπουλος (κοντραμπάσο).

Στις 25/9, ο Γιώργος Τζώρτζης, ερμηνεύει σε μια συναυλία με τίτλο “Η ξενιτιά το χαίρεται…”, σμυρνέικα, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια, σ’ ένα αφιέρωμα για την ξενιτιά. Μαζί του οι Κώστας Δουμουλιάκας (μπουζούκι, τραγούδι), Αντιγόνη Μπούνα (κιθάρα, τραγούδι), Δημήτρης Γκίνης (ακορντεόν), αλλά και ο καραγκιοζοπαίκτης ‘Αθως Δανέλλης.

Στις 27/9, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος με ένα «ακουστικό σετ» αφηγείται σκηνές «από τη σπηλιά του δράκου» με διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών της δεκαετίας του ’30. Έχοντας ακολουθήσει μια μουσική διαδρομή που ξεκίνησε από τις «Τρύπες», πέρασε από τη «Λοξή Φάλαγγα», τους «Λαϊκεδέλικα», τον Θανάση Παπακωσταντίνου και συνεχίζει με τους «Χειμερινούς Κολυμβητές», ο Μπάμπης Παπαδόπουλος μέσα από μια μίνιμαλ προσέγγιση συνδυάζει στοιχεία της λαϊκής μουσικής με αβανγκάρντ τζαζ αυτοσχεδιασμούς, αναδεικνύοντας μια άλλη διάσταση των συνθέσεων. Μαζί του, ένα καθαρά ακουστικό σχήμα που το αποτελούν οι Φώτης Σιώτας (βιόλα), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο) και Δημήτρης Βλαχομήτρος (μπουζούκι).

Στις 28/9 και πάλι κρητική μουσική, από τον παραδοσιακό λυράρη, Γιάννη Βάρδα (Λυραρογιάννης). Αυτοδίδακτος ο Γιάννης Βάρδας, υπηρετεί με πίστη τη μουσική παράδοση του τόπου του, έχοντας μάλιστα περισώσει τέσσερις ξεχασμένους χορούς της Ανατολικής Κρήτης, ενώ έχει συνεργαστεί με τη Δώρα Στράτου και τη Δόμνα Σαμίου. Μαζί του, οι Μανώλης Βάρδας και Μανώλης Πάγκαλος στο λαούτο.

Στις 2/10 προσκεκλημένοι μουσικοί από την Ουγγαρία, οι Tünde Ivánovics (τραγούδι) και Géza Fábri (τραγούδια και λαούτο) συστήνουν παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς που έφεραν στην επιφάνεια μετά από έρευνες στα ουγγρικά χωριά της Μολδαβίας, αλλά και μελωποιημένη ουγγρική ποίηση από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Το ίδιο βράδυ, στο δεύτερο μέρος, ο Στέλιος Βαρβέρης με το ούτι του «ταξιδεύει» στην Ανατολική Μεσόγειο με αραβικούς, αρμένικους, μικρασιάτικους και ελληνικούς παραδοσιακούς σκοπούς, μαζί με τον Θοδωρή Κουέλη στο κοντραμπάσο.

Στις 5 Οκτωβρίου, κλείνει το μουσικό ταξίδι με μουσική παράδοση της Κρήτης, από την Ειρήνη Δερέμπεη (τραγούδι, πνευστά, μπουλγαρί) και τον Κάρολο Κουκλάκη (τραγούδι, λαούτο, μπουλγαρί). Το ρεπερτόριο τους, ξεκινά απ’ τις αρχές του περασμένου αιώνα ως σήμερα, ακολουθώντας άλλοτε τα χνάρια της γνήσιας παραδοσιακής κι άλλοτε αυτά της πιο σύγχρονης Κρητικής μουσικής, ερμηνεύοντας ριζίτικα, ταμπαχανιώτικα, μαντινάδες αλλά και δικές τους συνθέσεις που πραγματεύονται τον έρωτα, την προδοσία, τον χωρισμό.