ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΙΝΕ ΦΙΛΙΠ

Αυτή την Κυριακή 29 Νοεμβρίου τα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΙΝΕ ΦΙΛΙΠ συνεχίζουν με τη δανική ταινία “FIGHTER” της Natasha Arthy.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

FIGHTER

Μια νεανική σύγχρονη ιστορία με στοιχεία Kung Fu. Μια νεαρή κοπέλα τουρκικής καταγωγής ανακαλύπτει τον εαυτό της, τις δυνάμεις αλλά και τις αδυναμίες της μέσα την πολεμική τέχνη του Kung Fu. Η προσπάθεια της να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις επιθυμίες και τις υποχρεώσεις της, την φέρνει αντιμέτωπη με την κουλτούρα δύο πολιτισμών.

Μήνυμα καθολικό που απευθύνεται σε όλους τους νέους ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή το οικογενειακό τους υπόβαθρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δανία, 2007, έγχρωμο, Διάρκεια 97’

Βραβεία

Η ταινία κέρδισε το βραβείο «Church of Sweden Film Prize (Malmo, BUFF 2008)», ενώ ήταν υποψήφια για ακόμη τρία.

Η ταινία…

Η 17χρονη Aicha είναι μαθήτρια Λυκείου και πολύ παθιασμένη με το Kung Fu. Οι Τούρκοι γονείς της θέλουν να περάσει στην Ιατρική, όπως και ο αδελφός της Ali. Αλλά το σχολείο δεν την εμπνέει.

Αψηφώντας την οικογένειά της, η Aicha ξεκινά κρυφά εκπαίδευση σε ένα επαγγελματικό Kung Fu club. Ο Emil, την βοηθά να προετοιμαστεί για το πρωτάθλημα του club και ερωτεύονται. Οι κανόνες όμως της ζωής δεν είναι το ίδιο απλοί με τους κανόνες του Kung Fu, και η Aicha πρέπει να αποφασίσει ποια είναι και τι θέλει…

Ερμηνείες

Semra Turan
Cyron Melville
Xian Gao
Nima Nabipour
Molly Blixt Egelind
Behruz Banissi
Sadi Tekelioglu
Ozlem Saglanmak
Benruz Banissi
Deniz Karabuda
Ertugrul Yilan
Yuksel Isik
Nevim Rasmussen
Mira Sarah Altshul
Frank Thiel
Trine Appel

Η Natasha Arthy

Γεννήθηκε το 1969 στο Gentofte της Δανίας. Η Δανή συγγραφέας, σκηνοθέτιδα και παραγωγός έχει κερδίσει 7 βραβεία ενώ ήταν υποψήφια για άλλα 5. Ωστόσο, έγινε περισσότερο γνωστή όταν το 2003 πήρε το «Grand Jury Prize» για την ταινία «Old, New, Borrowed and Blue» (που ανήκε στο πρωτοποριακό κινηματογραφικό ρεύμα «Dogme 95») στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες.
Το σενάριο της ταινίας έγραψε η Natasha Arthy σε συνεργασία με τους Nikolaj Arcel και Rasmus Heisterberg.

Η Natasha Arthy είπε για την ταινία:

Είναι μια σύγχρονη ιστορία που περνάει μηνύματα με ένα πιο διασκεδαστικό τρόπο, αυτόν της τέχνης του Kung Fu αντί να χρησιμοποιεί εκτεταμένους διαλόγους. Η ταινία με αυτόν τον τρόπο αποκτά δυναμική και ρυθμό που δένει πολύ καλά με την ιστορία ενός νέου κοριτσιού που δίνει την προσωπική της μάχη προσπαθώντας να βρει τον δικό της δρόμο στη ζωή.

Οι πολιτισμικές διαφορές ανάμεσα στην Δανέζικη και την Τουρκική κουλτούρα είναι σημαντικές και συζητήθηκαν πολύ πριν ξεκινήσουμε τα γυρίσματα.

Όταν έχεις οι ρίζες σου είναι στην Τουρκία ή την Μέση Ανατολή, τότε η οικογένεια και οι φίλοι σου έχουν λόγο στις αποφάσεις που θα πάρεις για την ζωή σου. Το να ακολουθήσεις την καρδιά ή τις επιθυμίες σου μπορεί να έχει πολύ περισσότερες επιπτώσεις στην οικογένεια από ότι θα είχε για ένα Δανό συνομήλικο της.

Ζούμε σε μια πολύ- πολιτισμική κοινωνία και αυτό είναι δώρο…

Xian Gao

Ο Κινέζος Xian Gao, αυθεντία στην πολεμική τέχνη του Kung Fu – γνωστός από την ταινία «Crouching Tiger» και «Hidden Dragon»- εκπαίδευσε τους ηθοποιούς του «FIGHTER» και επιμελήθηκε μια πειθαρχημένη, μη αιματηρή και ξεχωριστή χορογραφία.

Κριτικές

Variety

o Εξαιρετική πολεμική χορογραφία που προάγει τη συναισθηματική και δραματική εξέλιξη της πλοκής. Η ένταση των συναισθημάτων της Aicha και του Εμίλ απεικονίζεται πειστικά μέσα από την φυσικότητα των τυποποιημένων αγώνων τους, κάτι περισσότερο από μια ακόμη αισθησιακή σκηνή μεταξύ εφήβων.
Alissa Simon

Film
o Από πολλές απόψεις η ταινία είναι πρωτοφανής.
Fong Sai Yuk

Kung Fu Cinema

o Το Fighter είναι σίγουρα μια ταινία που αξίζει να δει κανείς αφού δεν είναι μια τυπική ταινία πολεμικών τεχνών αλλά αποτελεί περισσότερο μια ματιά σε κάποιον που πρέπει να αποφασίσει ανάμεσα σε αυτό που ορίζει η καρδιά και ακολουθεί το δρόμο προς την αυτογνωσία..

Twitch Film

o Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής σχετικά με το Fighter της Natasha Arthy. Θεωρούμε ότι η ταινία αυτή είναι φανταστική.
Todd Brown

Beyond Hollywood

o Το Fighter επωφελείται από την χαρισματική Semra Turan (Aicha), που θα μπορούσε πραγματικά να γίνει ένα μεγάλο διεθνές αστέρι αν συνεχίσει να κάνει ταινίες. ΧΩΡΙΣ αμφιβολία, η ταινία θα μπορούσε να τύγχανε περισσότερης προσοχής από την κριτική εάν ήταν πιο «σκούρα», καταθλιπτική και είχε δώσει λιγότερο ευφάνταστο ρόλο στο θέμα του μουσουλμανισμού.

Το “Fighter” δεν είναι μία από αυτές τις ταινίες, ευτυχώς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης