ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασίλης Τσαμπρόπουλος : “ The Promise ”

Μουσική – πιάνο: Βασίλης Τσαμπρόπουλος

Με μία συναρπαστική μουσική βραδιά κάτω από το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Ζέας 2009 που πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά στον Πειραιά, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Παναγιώτη Φασούλα και της Εφόρου του Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Έφης Λυγκούρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Αρχαίο Θέατρο Ζέας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά ανοίγει φέτος πρώτη φορά για το κοινό και υποδέχεται τον διεθνώς καταξιωμένο πιανίστα και συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλο, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου με τίτλο “The promise”, ρεσιτάλ βασισμένο στον τελευταίο ομότιτλο δίσκο του που κυκλοφορεί από την ECM.

Το Τhe Promise αποτελείται από έντεκα κομψές και ατμοσφαιρικές πιανιστικές μινιατούρες, πρωτότυπες συνθέσεις του, με εξαίρεση το Τζιβάερι σε μια εξαιρετικά εμπνευσμένη διασκευή. Η ενδελεχής διατύπωση, η λεπτότητα και η ακρίβεια του ήχου διαποτίζονται από ποιητική ευαισθησία ενώ η αφαιρετική ιδιοσυγκρασία της μουσικής του Βασίλη Τσαμπρόπουλου είναι μαγική, καθώς ο ακροατής μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα και την εξέλιξη αυτής της εύθραυστης και συγχρόνως δυνατής αρμονικής ανάπτυξη. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα εμπλουτιστεί και από επιλογές από την υπόλοιπη δισκογραφία του Βασίλη Τσαμπρόπουλου.

Ο Βασίλης Tσαμπρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και, σε ηλικία δέκα ετών, κέρδισε σε έναν διαγωνισμό πιάνου της ΟΥΝΕΣΚΟ. Μελέτησε στη συνέχεια στην Αθήνα, το Παρίσι, το Σάλτζμπουργκ και στο Juilliard School of Music. Ανάμεσα στους δασκάλους του ήταν ο Rudolf Serkin και η Tatjana Nikolayeva. Μετά τις διακρίσεις του σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς (Τορόντο, Μπουζόνι, Ληντς) άρχισε η διεθνής σταδιοδρομία του με σημαντικές εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη. Έχει αναγνωριστεί από τους κριτικούς και το κοινό ως γνήσιος αλλά ταυτόχρονα και ανανεωτικός ερμηνευτής της ρομαντικής μουσικής, και ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους πιανίστες της γενιάς του.
Πολύ σύντομα ερμήνευσε έργα με μεγάλες ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική του Κλήβελαντ, η Φιλαρμόνια του Λονδινου, η Φιλαρμονική της Τσεχίας, η Φιλαρμονική του Χιούστον, η Συμφωνική της Γιούτα, η Συμφωνική της Λυών, η Ορχήστρα της Ιταλικής Ραδιοφωνίας, η Ορχήστρα Δωματίου Βουδαπέστης και οι Ορχήστρες RAI στο Μιλάνο και στο Τορίνο. Με την ενθάρρυνση του Chick Corea, άρχισε να αυτοσχεδιάζει στα πλαίσια της τζαζ. Από τότε ακολούθησε παράλληλα μονοπάτια. Η συνεργασία του με τον μπασίστα Arild Andersen τον έφερε στην ECM το 1999. Μετά από την έκδοση του σόλο άλμπουμ Akroasis, βασισμένο στους βυζαντινούς ύμνους, διαμόρφωσε ένα ντουέτο με τη γερμανίδα βιολοντσελίστα Anja Lechner, που κατέληξε στην ηχογράφηση Chants, Hymns and Dances με μουσική του G.l. Gurdjieff. Το άλμπουμ σημείωσε εξαιρετική επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνέχεια αυτής της συνεργασίας υπήρξε το Melos, το 2008 με την προσθήκη του U.T.Gandhi το οποίο εξίσου απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει συνθέσει μουσική για διαφορετικά μουσικά σύνολα και πλαίσια: από μουσική για σόλο πιάνο έως και μουσική για ορχήστρα.Από το 2008 είναι επίτιμο μέλος του International Rachmaninoff Society.

Το Τhe Promise, είναι ο έκτος δίσκος του Βασίλη Tσαμπρόπουλου με την ECM, και, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του καλλιτέχνη, ο πιο προσωπικός του, μέχρι σήμερα.
Ο πολυτάλαντος έλληνας πιανίστας και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει ήδη διανύσει μια μεγάλη τροχιά στη δισκογραφία της ECM, από την μετα-Bill Evans τζαζ με τον Arild Andersen, μέχρι την εξερεύνηση της μουσικής του Gurdjieff με την Anja Lechner.

Μία μαγική βραδιά κάτω από το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, την Πέμπτη 6 Αυγούστου στον ατμοσφαιρικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Ζέας που ανοίγει με τρόπο ιδανικό, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, τις πόρτες  του για το κοινό.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Χαριλάου Τρικούπη 31-Πειραιάς
Ώρα έναρξης: 21:30
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης