Την αναπάντεχη φράση «θα ξεκινήσω με την ιδέα πως όλα είναι δυνατά και πιθανά» επέλεξε ο διευθυντής του βρετανικού Μουσείου Νίκολας Κάλιναν, για να τοποθετηθεί στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να δούμε στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα;» .
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ανέφερε πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, σχολιάζοντας σχεδόν σιβυλλικά πως «τα πλάνα παίρνουν σάρκα και οστά».
Σε διευκρίνισή του ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο τα γλυπτά, που έκλεψε από τον Παρθενώνα ο Έλγιν, «να επιστραφούν οριστικά και αμετάκλητα στην Ελλάδα σε μόνιμη βάση».
Οι προσεκτικές φράσεις του νέου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου δείχνουν πως (επιτέλους) υπάρχουν ευήκοα ώτα για το διαρκές ελληνικό αίτημα, της επανένωσης των γλυπτών και της επιστροφής στον φυσικό τους χώρο. Άλλωστε, πρόσφατα οι Βρετανοί βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, μετά την επίσημη παραδοχή της Τουρκίας ότι δεν υπάρχει κανένα φιρμάνι Σουλτάνου, που να δικαιολογεί τη μεταφορά τους από τον Έλγιν στη Βρετανία.
«Νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να δουν μία συναρπαστική και καινοτόμο λύση. Κάτι έξω από τα τετριμμένα. Ξεκινώντας με την σκέψη ότι όλα είναι πιθανά και με το ότι θα συζητήσουμε ρεαλιστικά όσο εξελίσσεται η υπόθεση. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να γίνει» είπε. Ωστόσο, στην περίεργη αυτή δήλωση ο δημοσιογράφος των FT, ζήτησε μια πιο… καθαρή και σαφή απάντηση.
«Τα πλάνα παίρνουν σάρκα και οστά όσο περνά ο καιρός. Θα μιλούσα περισσότερο για μια εταιρική σχέση συνεργασίας ωστόσο, παρά για συζήτηση περί ιδιοκτησίας. Προσωπικά μου αρέσει να συνεργάζομαι. Αν μιλάμε σοβαρά για τον παγκόσμιο πολιτισμό, θα πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν έχω μια ξεκάθαρη λύση, είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει όμως» ανέφερε.