Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, διοργανώνουν Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «Εκκλησία και Τέχνη στη Θεσσαλία τον 16ο αιώνα». Η συνάντηση πραγματοποιείται με αφορμή το κλείσιμο της περιοδικής έκθεσης «Ελπίδα και Πίστη», η οποία φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας από τις 2 Δεκεμβρίου 2018.

Στην έκθεση προβλήθηκαν σημαντικά κειμήλια της εποχής, τα οποία παραχωρήθηκαν από τις μητροπόλεις και τις μονές της Θεσσαλίας, με σκοπό να φανεί η μεγάλη ανάπτυξη της εποχής, οικονομική και καλλιτεχνική, καθώς και ο ρόλος της τοπικής εκκλησίας. Θα παρουσιαστούν δεκαπέντε ανακοινώσεις με θέματα από την ιστορία και τέχνη του 16ου αιώνα, που αντιμετωπίζουν ζητήματα της τοπικής αγιολογίας, μοναχισμού, εκκλησιαστικής ζωγραφικής, μεταλλοτεχνίας και χρυσοκεντητικής.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το απόγευμα της Παρασκευής 1ης Μαρτίου (19.00-21.00) και το πρωινό του Σαββάτου (09.30 – 13.00), με ελεύθερη είσοδο.

Πρόγραμμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ

19.00 – 19.15: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός

19.15 – 21.00: ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ

«ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΟΝ 16Ο ΑΙΩΝΑ»

Προεδρείο: Δρ. Σωτήριος Μπαλατσούκας, Καθηγητής Αγιολογίας, Διευθυντής Ιδιαίτερου Γραφείου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου

Σταυρούλα Σδρόλια, «Η περιοδική έκθεση ‘‘Ελπίδα και Πίστη. Εκκλησία και Τέχνη στη Θεσσαλία τον 16ο αιώνα’’ και τα ζωγραφικά εργαστήρια της Θεσσαλίας»

Σταύρος Γουλούλης, «‘‘Σύναξη των αγίων Επτά Αρχιεπισκόπων Λαρίσης’’: O μητροπολίτης Νεόφυτος Β΄ και ο Ναός του Αγίου Στεφάνου Τρικάλων»

Χαράλαμπος Στεργιούλης, «Τα ‘‘διαθηκῷα γράμματα’’ των κτιτόρων των θεσσαλικών μονών. Συμβολή στη μελέτη του μοναχισμού στη Θεσσαλία κατά τον 16ο αι.»

Λάζαρος Δεριζιώτης, «Πολιτικοί και Θεολογικοί παράγοντες της αναπτύξεως και διαμορφώσεως της λεγομένης ‘‘κρητικής σχολής’’ (16ος αιών)»

Δημήτρης Λιάκος, «Τα εργαστήρια μεταλλοτεχνίας της Βόρειας Βαλκανικής και η δυναμική τους στον 16ο αι.: μια αδημοσίευτη επένδυση κώδικα από το Άγιον Όρος»

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ

09.30 – 13.00: ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

«ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ 16ΟΥ ΑΙΩΝΑ»

09.30 – 11.00: ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Μαρία Βασιλάκη, καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κρυσταλλία Μαντζανά, «Εικόνες επωνύμων και ανωνύμων ζωγράφων του 16ου και 17ου αιώνα στη Συλλογή Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών»

Ελένη Τσιμπίδα, «Επισήμανση ενός τοιχογραφικού διακόσμου του 16ου αιώνα στον ναό του Αγίου Νικολάου Μεγάρχης Τρικάλων»

Μαρία Νάνου, «Τέχνη και πνευματικότητα στο Πήλιο κατά την πρώιμη Τουρκοκρατία»

Κωνσταντίνος Βαφειάδης, «Εικόνες άδηλων κρητικών ζωγράφων στη ΒΔ. Θεσσαλία»

Ιωάννης Χουλιαράς, «Εικονογραφικές ιδιαιτερότητες σε θεσσαλικούς ναούς του 16ου αιώνα»

11.00 – 11.30: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

11.30 – 13.00: ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Σταυρούλα Σδρόλια, Κρυσταλλία Μαντζανά

Άννα Μπαλλιάν, «Αργυροχοΐα από τη Θεσσαλία»

Ιωάννης Βαραλής, Κων/νος Δολμάς, Νικόλαος Λάσκαρης, Κων/νος Τσιόδουλος, «Εκκλησιαστικά αργυρά του 16ου αιώνα από την Ανατολική Θεσσαλία»

Ευαγγελία Ντάφη, «Σταχώσεις ευαγγελίων του 16ου και 17ου αιώνα στη Δυτική Θεσσαλία και η παρουσία εργαστηρίου εκκλησιαστικής μεταλλοτεχνίας στην πόλη των Τρικάλων»

Γραμμάτω – Χρυσοβαλάντω Παπαναστασούλη, «Λειτουργία εργαστηρίων αργυροχρυσοχοΐας στην πόλη του Τυρνάβου κατά τον 17ο αιώνα. Νέα στοιχεία»

Αρχοντούλα Αναστασιάδου, «Χρυσοκέντητοι επιτάφιοι του β΄ μισού του 17ου αιώνα στη Θεσσαλία και η κεντήτρια Αναστασία. Απόηχοι του εργαστηρίου των Μετεώρων»