Η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να «απελευθερώσει», να ανοίξει πόρτες για τους κρατούμενους των φυλακών της Λάρισας, ώστε να αξιοποιήσουν τον χρόνο του εγκλεισμού τους μακριά από τη ρουτίνα της δύσκολης καθημερινότητας.

Έτσι λοιπόν δράσεις και πρωτοβουλίες που δίνουν τη δυνατότητα στους κρατούμενους να βρουν μια κάποια διέξοδο, να αναδείξουν το ταλέντο τους, ή ακόμη και να εκπαιδευτούν δημιουργώντας καλλιτεχνικά έργα, όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ σημαντικές και απαραίτητες.

Με βάση αυτό το σκεπτικό το 2ο ΣΔΕ των φυλακών της Λάρισας, σε συνεργασία με τον σύλλογο για τη στήριξη των κρατουμένων «Διέξοδος» αναπτύσσουν δράσεις και υλοποιούν προγράμματα για την προώθηση της ιδέας της εκπαίδευσης και της απασχόλησης στα Καταστήματα Κράτησης.

Σημαντικό στοιχείο που έχει αγκαλιαστεί από μια σημαντική μερίδα των κρατουμένων είναι και η δράση που αναπτύσσεται στο 2ο ΣΔΕ των φυλακών Λάρισας σε συνεργασία με τον σύλλογο «Διέξοδος» για τη λειτουργία του καλλιτεχνικού εργαστηρίου, όπου κρατούμενοι – μαθητές του Σχολείου δημιουργούν και κατασκευάζουν αντικείμενα με στόχο την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και με επίκεντρο τα εμβλήματα της πόλης της Λάρισας.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του εργαστηρίου του συλλόγου «Διέξοδος» Άννα Στούπα, στόχος αυτής πρωτοβουλίας είναι η προσφορά δημιουργικής απασχόλησης, με εκπαιδευτικό περιεχόμενο ώστε ο κρατούμενοι να γνωρίσουν την πόλη που βρίσκονται αλλά και την ιστορία της. Παράλληλα η κ. Στούπα είπε ότι το εργαστήριο τους βοηθάει να έρθουν σε επαφή και με μια επαγγελματική πορεία αναπτύσσοντας το στοιχείο της συνεργασίας. Τέτοιες κατασκευές όπου οι κρατούμενοι δουλεύουν είναι μεταξύ άλλων δίσκοι σερβιρίσματος, μολυβοθήκες, καδράκια, διακοσμητικά αντικείμενα, κοσμήματα και άλλα μικροαντικείμενα, καθώς επίσης και πίνακες ζωγραφικής που παίρνουν χρώμα και μορφή ενός καλλιτεχνικού έργου.

«Στόχος είναι να τους δείξουμε μεταξύ άλλων πώς θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κοινωνία ως εργαζόμενοι με επαγγελματικές δεξιότητες αλλά και πώς να συνεργάζονται ως σημαντικό στοιχείο της επανένταξης» τόνισε η κ. Στούπα και συμπλήρωσε ότι η πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα στους κρατούμενους να εργαστούν πάνω στα καλλιτεχνικά έργα, καθώς πολλά από αυτά διακινούνται σε φορείς της πόλης που ενδιαφέρονται.

Άλλωστε όπως σημείωσε, πολλοί από τους κρατούμενους που συμμετέχουν στο εργαστήριο, έχουν δείξει ενδιαφέρον να συνεχίσουν αυτές τις τεχνικές, αξιοποιώντας τις δεξιότητες τους και να παραμείνουν στη Λάρισα για να εργαστούν στο μέλλον μετά την αποφυλάκιση τους.

Σημαντικό στοιχείο μεταξύ άλλων, όπως τόνισε η κ Στούπα, είναι και το ενδιαφέρον που έχουν δείξει και οι φορείς της πόλης για τα έργα των κρατουμένων, καθώς ο δήμος Λαρισαίων, η Πινακοθήκη της Λάρισας, αλλά και η Εκκλησία έχουν προχωρήσει κατά καιρούς σε «παραγγελίες» έργων τέχνης από την ομάδα του εργαστηρίου.

Τέλος η κ. Στούπα αναφέρθηκε στη λαχτάρα των κρατουμένων – μαθητών του εργαστηρίου για να παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα τονίζοντας πως οι πρωτοβουλίες αυτές «αποτελούν κάτι πολύ κεντρικό στην ζωή τους γιατί στη φυλακή όλοι αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν πάρα πολλά αδιέξοδα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ