…σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου

15 Σεπτεμβρίου
Δημοτικό Θέατρο Παπάγου

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και 8 χρόνια από την πρώτη της παρουσίαση ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί και ερμηνεύει την “Ελένη” του Γιάννη Ρίτσου.

Το σχέδιο της “Ελένης” έχει τις ρίζες του στη θεατρική βραδιά που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1999 στην Πνύκα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τίτλο “Ο κύριος Γιάννης Ρίτσος” και έκανε τη φετινή καλοκαιρινή της πρεμιέρα πριν λίγες μέρες στο Θέατρο Βράχων στον Υμηττό.

Στο πρώτο ανέβασμα της τότε, έγινε προσπάθεια, ανθολογώντας το έργο του ποιητή, να συντεθεί ένα είδος σκηνικής προσωπογραφίας του. Στη σύνθεση αυτή συμπεριλήφθηκε κι ένα μεγάλο απόσπασμα από την “Ελένη”. «Η όλη βραδιά είχε χαρακτήρα ‘θεατρικού αναλογίου’.

Δεν επρόκειτο για “κανονική” παράσταση, αν και, προκειμένου περί σκηνής, τι είναι κανονικό και τι όχι μόνο ο θεός Διόνυσος το ξέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης. «Το βέβαιο είναι ότι δόθηκε η αφορμή να γίνουν κάποιες πιο συγκεκριμένες σκέψεις για τον ποιητή γενικά και για το χαρακτήρα, την υφή, την εμβέλεια των θεατρικών του κειμένων ειδικότερα.»

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου για την προσέγγιση του στο έργο του ποιητή και την παράσταση σημειώνει: «Το θέατρο του Ρίτσου είναι ένα θέατρο γλώσσας και ιδεών. Το ανθρώπινο πάθος, είτε τη “γυναικεία” ψυχή αφορά είτε την “ανδρική”, φωτίζεται στοργικά και συνάμα ανελέητα ως έρμαιο μιας υπέρτερης διαπλοκής δυνάμεων, που φέρουν τα ωραία ονόματα Πόθος, Δόξα, Ομορφιά, και συνθέτουν το δίχτυ της Μοίρας μας.

Στους “μονολόγους” του Ρίτσου το πάθος δεν εκτίθεται ως άμεσο βίωμα, αλλά ως αναδρομή. Όχημα αυτής της αναδρομής είναι η γλώσσα. Κάτι περισσότερο: η γλώσσα και το παιχνίδι της είναι η μόνη ταυτότητα των ηρώων του. Οι κατά συνθήκη ονομασίες, Αίας , Ορέστης, Ελένη, κτλ. δε σηματοδοτούν ατομικές οντότητες, αλλά κόμπους του Μύθου ή, μ΄ άλλα λόγια, της ακατάλυτης δύναμης του Απρόσωπου που εξυφαίνει, που πλέκει τη μικρή ζωή του καθενός μας. Τι άλλο έκανε η αρχαία τραγωδία;

Σήμερα και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, αναπτύσσουμε πιο συστηματικά τη δοκιμή μας εκείνη με την ελπίδα ότι συμβάλλουμε έτσι στην αναψηλάφηση του θεατρικού τουλάχιστον Ρίτσου, που παραμένει για μας μια υπόθεση ερεθιστικά ανοιχτή. Όπως το ίδιο ισχύει βεβαίως για το σύνολο του έργου του.»

Το 2001 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μορφή παράστασης σε συμπαραγωγή με το Πανεπιστήμιο Αθηνών την ΕΤ1 και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και Λάρισας.

Η παράσταση έχει πάρει το Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας «Κάρολος Κουν» από την Ένωση Ελλήνων θεατρικών και μουσικών κριτικών (2001).

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
Μoυσική επιμέλεια: Γιάννης Μεταλλινός
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Σκηνικό-κοστούμια: Μαρι Νοέλ Σεμέ
Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Χαλακατεβάκης

Στο ρόλο της «Ελένης» ο Βασίλης Παπαβασιλείου.
Συμμετέχει ο Γιώργος Γιαννακάκος.

Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΟΧΗ 20.06

Τιμή εισιτηρίου 20 €

Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

15/9 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ
19/9 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
21/9 ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ» ΑΙΓΑΛΕΩ