Η ελληνική πρεσβεία στη Σεούλ προκειμένου να προβάλει περαιτέρω τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Πόλεμο της Κορέας διοργάνωσε, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του, την έκθεση φωτογραφίας «70 χρόνια φιλίας: Εικόνες της Ελλάδας από τα χρόνια του Πολέμου της Κορέας», στο War Memorial Museum.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο της Κορέας σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία των δύο εθνών. Συνέβη ακριβώς την εποχή που η χώρα εξήλθε από τον τετραετή εμφύλιο πόλεμο και λίγα χρόνια μετά τον καταστροφικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, που κόστισε στην Ελλάδα περισσότερα από μισό εκατομμύριο θύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στις 22 Φεβρουαρίου, η Πρεσβεία διοργάνωσε, με ιδιαίτερη επιτυχία, ειδική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του πολιτιστικού, οικονομικού και πολιτικού κόσμου, της εδώ κοινωνίας, καθώς και οι Πρέσβεις της Ε.Ε. και των συμμετεχόντων κρατών.

Η έκθεση που υποστηρίχθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έγινε σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος, το οποίο διαθέτει στα αρχεία του σχετικό φωτογραφικό υλικό καθώς και τμήμα από τις μοναδικές φωτογραφίες του Robert McCabe που απεικονίζουν τη χώρα στις δεκαετίες του 1950 και 1960, θα βρίσκεται στο War Memorial Museum έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Οι 65 φωτογραφίες του Robert McCabe από τα χρόνια που ήταν φοιτητής στο Πανεπιστημίου Princeton, αποτελούν ένα μοναδικό αισθητικό σύνολο και πολιτιστικό και ιστορικό θησαυρό, αποτυπώνοντας στιγμές, συναισθήματα και εικόνες της εποχής που οι Έλληνες στρατιώτες συμμετείχαν στον Πόλεμο της Κορέας.

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Σεούλ, Αικατερίνη Λούπα,σε χαιρετισμό της, υπογράμμισε ότι «αυτή η έκθεση αποτελεί απόδειξη της διαρκούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κορέας, μιας φιλίας που σφυρηλατείται από τον σεβασμό στις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας, δημοκρατίας, εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αναπτύσσει υγιείς κοινωνίες. Η Ελλάδα συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας με 10.824 στρατιώτες και 9 μεταγωγικά αεροσκάφη. 196 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του War Memorial Museum, Baek Seung-joo, καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους σε μια αίθουσα με εντυπωσιακή θέα και τόνισε στην ομιλία του τα λόγια του Χάρι Τρούμαν, ότι η Κορέα είναι η Ελλάδα της Άπω Ανατολής, θέλοντας να αναδείξει τις ιστορικές ομοιότητες μεταξύ των δύο εθνών. Υπογράμμισε επίσης ότι η έκθεση αναδεικνύει τη σχέση των δύο κρατών αλλά και τη φιλία που θα συνεχίσει να τα ενώνει στο μέλλον.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, επίτιμο αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάν, ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε τη σημασία της ελληνικής συμβολής στον πόλεμο της Κορέας, της μεγαλύτερης αναλογικά συνεισφοράς αν ληφθεί υπόψη ο τότε πληθυσμός της χώρας, καθώς και την ιστορική αξία των φωτογραφιών του Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe.

Η πρεσβεία της Ελλάδος, ως ένδειξη εκτίμησης για τη γόνιμη συνεργασία και για να διαφωτίσει την έννοια του αγώνα για την ελευθερία, προσέφερε στο War Memorial έναν πίνακα της Ελληνίδας καλλιτέχνιδας Αγγελικής Αγγελίδη, εμπνευσμένο από την περίφημη ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ. και ο οποίος είχε εκτεθεί στο Μουσείο της Σαλαμίνας επί τη ευκαιρία των εορτασμών για τη συμπλήρωση 2500 ετών από το ιστορικό γεγονός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης