Η Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν το αποτέλεσμα μίας μακροχρόνιας διαδικασίας που ξεκίνησε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, όπως ανέφερε ο μόνιμος επίκουρος καθηγητής του ΔΠΘ Ιάκωβος Ακτσόγλου, μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, η Αρμενική Κοινότητα και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην ιστορική διάσταση του αρμενικού ζητήματος, ο κ. Ακτσόγλου υπογράμμισε: «Το γεγονός αυτό δεν συνιστά παρθενογένεση, διότι τίποτα στην ιστορία δεν γεννάται αυτομάτως. Είναι μία μακροχρόνια διαδικασία η οποία ξεκινά, κατά την άποψή μου, από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τους Τούρκους εκτιμώ ότι αυτή η ιστορία θα καθυστερήσει διότι η άρνηση είναι μία από τις εθνικές επενδύσεις που έχει κάνει η Τουρκία. Και το γεγονός αυτό, έτσι όπως παρουσιάζεται και στην τουρκική ιστοριογραφία, δεν δίνει ακόμη πολλές δυνατότητες προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του γεγονότος. Ζούμε με την ελπίδα πάντοτε, αλλά οι ελπίδες μας δεν είναι βέβαιο ότι πραγματώνονται».
Η εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Αλεξία Ραφαηλίδου, τόνισε η 24η Απριλίου αποτελεί μία μαύρη σελίδα όχι μόνο για το αρμενικό έθνος άλλα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. «Η 24η Απριλίου μάς διδάσκει με τον πιο τραγικό τρόπο πως η ατιμωρησία του θύτη τού δίνει τη δυνατότητα να αρνείται ότι διέπραξε το έγκλημα της Γενοκτονίας, να ενισχύει την αλαζονική του στάση και να τον οδηγεί τελικά σε επανάληψη του εγκλήματος. Σήμερα, η τουρκική αναθεωρητική πολιτική αρνείται τη γενοκτονία που διέπραξε σε βάρος του αρμενικού λαού και προσπαθεί να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπηρετώντας το δόγμα του παντουρκισμού», πρόσθεσε η κ. Ραφαηλίδου.
Ο επίτιμος πρόξενος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Άκης Δαγκαζιάν, σημειώνοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 108 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, επεσήμανε πως «ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι εξοντώθηκαν με μόνο λόγο την εθνική τους καταγωγή και τη θρησκευτική συνείδηση. Αυτό αποτελεί τον ορισμό της γενοκτονίας σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η ατιμωρησία επιτρέπει τη συνέχιση των γενοκτονιών. Αυτή ακριβώς η ατιμωρησία της Γενοκτονίας των Αρμενίων δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το ολοκαύτωμα των Εβραίων κάποια χρόνια αργότερα και για άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία συνεχίζονται μέχρι και σήμερα».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανέφερε ότι από χθες, με μία ποδηλατοδρομία στο κέντρο της πόλης, ξεκίνησε ένας κύκλος εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο οποίος θα συνεχιστεί αύριο με την ανάρτηση πανό στο δημαρχείο της πόλης.
«Η Θεσσαλονίκη ως προσφυγομάνα υποδέχτηκε πολλούς πρόσφυγες, Αρμένιους, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Πόντιους. Έχουμε να διδαχτούμε πάρα πολλά από τους Αρμένιους αδερφούς μας, οπότε όχι μόνο συμμετέχουμε αλλά και ενώνουμε δυνάμεις στην προσπάθεια της καθολικής αναγνώρισης των γενοκτονιών που έγιναν από τον ίδιο τον εχθρό, από την ίδια χώρα με πολλές ημερομηνίες», συμπλήρωσε ο κ. Ζέρβας.
Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γενοκτονίας των Αρμενίων περιλαμβάνεται πορεία προς το Μνημείο των Ηρώων του Γ’ Σώματος Στρατού και κατάθεση στεφάνων.