Παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Καραμάνου με τίτλο: «Η Ευρώπη και τα δικαιώματα των γυναικών. Ο εξευρωπαϊσμός σε Ελλάδα και Τουρκία. Συγκριτική ανάλυση», πραγματοποιήθηκε στις 23/3/2017 σε αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), σε συν-διοργάνωση με τη Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και φύλου της ΓΓΙΦ.

Το τιμώμενο πρόσωπο, η Άννα Καραμάνου, γυναίκα με έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, έχει δώσει κυριολεκτικά αγώνα εντός και εκτός Ελλάδας για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την ισότητα των φύλων. Το βιβλίο βασίζεται στη διδακτορική της διατριβή και αποτελεί μια συγκριτική μελέτη των έμφυλων σχέσεων στην πολιτική και την κοινωνική διαδικασία εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σε αυτό εξετάζονται κομβικά ερωτήματα, όπως το αν αποτελεί ο εξευρωπαϊσμός/εκσυγχρονισμός της πολιτικής αναγκαία και ικανή συνθήκη για ουσιαστική έμφυλη ισότητα, εξάλειψη της πατριαρχίας και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφέρθηκε στη θεματική του βιβλίου, επισημαίνοντας ότι μελέτες όπως το έργο της Καραμάνου, αποτελούν σπουδαία εργαλεία ενίσχυσης του έργου της ΓΓΙΦ, της ακαδημαϊκής έρευνας, αλλά και της κοινωνίας που εξελίσσεται, γενικότερα.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι: «Σήμερα, η πορεία προς την ενοποίηση της Ευρώπης, ως ένα προοδευτικό κοινωνικό μοντέλο, που υποσχόταν ευημερία για όλες και όλους, με κοινωνική σύγκλιση και συνοχή, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Το Brexit, η ταύτισή της με την εσαεί λιτότητα, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και οι μεταρρυθμίσεις που διευρύνουν τις ανισότητες των πολιτών και των κρατών, διαταράσσουν τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, επηρεάζοντας καθοριστικά και την πορεία έκβασης προς την έμφυλη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών».

Επιπλέον, για την κρίση κατεύθυνσης και προσανατολισμού που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, η Γενική Γραμματέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε περιπτώσεις που προσβάλλουν τις έμφυλες σχέσεις, με τη δήλωσή της ότι: «Η επιχειρούμενη απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, οι διαδοχικές ακραίες σεξιστικές αναφορές, που μιλούν ρητά για αδυναμία των γυναικών, τους προσάπτουν ανάρμοστους χαρακτηρισμούς και αναφέρονται σε έλλειψη ευφυΐας τους ή οι επίσης σεξιστικές χυδαίες επιθέσεις που δέχονται γυναίκες – στελέχη της Κυβέρνησής μας, με σχόλια που βάλλουν την ακεραιότητα και την ποιότητα των γυναικών, αποτελούν περιπτώσεις που δείχνουν το έλλειμμα της δημοκρατίας και της μη προοδευτικής υπεροχής των πολιτικών και των ανθρώπινων αξιών σήμερα στην Ευρώπη. Το έλλειμμα αυτό, επωφελούνται οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς, της εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης, και, σε κάθε ευκαιρία, ξεδιπλώνουν τις ακραίες ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και σεξιστικές τους θέσεις και απόψεις για τα ζητήματα φύλου».

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με τις εισηγήσεις τους και τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις τους οι κκ Σία Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρ. αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών και αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου, πρ. Υπουργός Παιδείας, Υπουργός Υγείας και πρ. Ευρωβουλεύτρια, Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη, πρ. Νομάρχης Ηρακλείου, πρ. Βουλεύτρια, ενώ διαβάστηκε και ο χαιρετισμός της κας Έφης Μπέκου, Γενικής Γραμματέα του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, πρ. Γενικής Γραμματέα Ισότητας των φύλων που, λόγω ασθενείας, δε μπόρεσε να συμμετάσχει στο πάνελ των ομιλητριών. Τέλος, το λόγο έλαβε η συγγραφέας, κα Άννα Καραμάνου, η οποία μίλησε από την προσωπική της σκοπιά για τη συγγραφή του βιβλίου της και ευχαρίστησε όλες τις εισηγήτριες για τις ομιλίες τους.

Η κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της ΓΓΙΦ, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων για τα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών. Για το επόμενο διάστημα, η ΓΓΙΦ έχει ήδη προγραμματίσει κι άλλες παρουσιάσεις βιβλίων με θεματικές που άπτονται της ισότητας των φύλων.

Πληροφορίες: Τηλ 2131511102