Το νέο βιβλίο του Σωτήρη Βαλντέν «Η Αριστερά στην κυβέρνηση – Πρέσπες, Ευρώπη 50+ κείμενα για μια περιπετειώδη πενταετία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο, παρουσιάστηκε στις 15/5 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

Για τον συγγραφέα, που είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και το έργο του μίλησαν οι: Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Αντώνης Λιάκος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Νικόλας Βουλέλης, διευθυντής της «Εφημερίδας των Συντακτών», ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η εκδότρια Άννα Μαλικιώση.

Εκείνο που διακρίνει τη σκέψη του Βαλντέν, είπε ο Αντ. Λιάκος είναι ο αριστερός ευρωπαϊσμός, η παρρησία της γνώμης του και η ισχυρή αίσθηση ευθύνης. «Το βιβλίο του αποτελεί κάτι σαν πολιτικό ημερολόγιο της κρίσης και διαπνέεται από ρεαλισμό, αναζητώντας το νήμα της εποχής μας, ακόμα κι αν αυτό έχει ως αντίτιμο τη διάρρηξη σχέσεων με φίλους. Κρίση δεν είναι μόνο τα μνημόνια και οι συνταγές για τη θεραπεία της, αλλά και μια πορεία με πολλές στροφές. Και σήμερα υπάρχει ανάγκη να ανασυγκροτηθεί το πρόσφατο παρελθόν, η τελευταία πενταετία, που είναι η ζώσα ιστορία μας. Χρειαζόμαστε μια νέα κριτική αυτοπεποίθηση για τον κόσμο της Αριστεράς και όχι μόνο, μακριά από την αυτενοχοποίηση ή την αυτομαστίγωση και εναντίον της ηττοπάθειας. Ο Βαλντέν μελετά την ελληνική πολιτική και κοινωνία από τα χρόνια της δικτατορίας και βλέπει τα αναπόφευκτα ζικ ζακ της Αριστεράς από τότε που πήρε την εξουσία, απορροφώντας την απελπισμένη αναζήτηση των πολιτών για διέξοδο. Η Αριστερά έδωσε εντέλει τη μάχη και η γραμμή της μετά το δημοψήφισμα έδειξε την ευθύνη της απέναντι στην ιστορία και την πολύτιμη παρακαταθήκη που άφησε».

Ο Βαλντέν αναγνωρίζει την τοξικότητα της θεραπείας των μνημονίων, παρατήρησε ο Δ. Χριστόπουλος. Πιστεύει στις προσεγγίσεις μακριά από απλοϊκά σχήματα, όπως και στην οικονομία δυνάμεων ως προς τις λέξεις και τα νοήματα, λέγοντας ευθέως πως η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. «Για την Αριστερά υπάρχει ο δρόμος της επίγνωσης και της συναίσθησης. Η επίλυση του Μακεδονικού αποτελεί τη νέα τομή. Πέρα από την πολιτική τερατογένεση των συλλαλητηρίων, οι Πρέσπες δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα στο πλαίσιο μιας μέτριας Ευρώπης που κηρύσσει τον πολιτικό ρεαλισμό χωρίς να μπορεί να εμπνεύσει».

«Παρών, παρεμβατικός, σαφής συνεκτικός». Έτσι είναι ο Βαλντέν για τον Ν. Βούτση, που έκανε λόγο για τη σηματοδότηση της τυπικά μεταμνημονιακής φάσης. «Η κυβέρνηση έσπασε το φράγμα της προσπάθειας να φτιαχτεί υγειονομική ζώνη γύρω από την Αριστερά. Συνέβαλε στο να λειτουργήσει η Ευρώπη αλλάζοντας και αποκτώντας μιαν εξαιρετικά σημαντική κοινωνική ατζέντα. Οι Πρέσπες συνέβαλαν στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής οντότητας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στους πρόσφυγες και τον ευρωπαϊκό Νότο. Παρά τα λάθη και τις ελλείψεις, ήταν μια πάλη για μια δίκαιη υπόθεση».

Κλείνοντας τη βραδιά, ο Σωτήρης Βαλντέν υπογράμμισε «την πίστη του στη Συμφωνία των Πρεσπών», σημειώνοντας ότι το βιβλίο του μιλάει ιδιαιτέρως και για την Κεντροαριστερά. Παράλληλα υπερασπίζεται την πορεία του από το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη στον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και στην κρίση και τη θεραπεία της. «Η τελευταία έφερε τα μνημόνια την ώρα που μετά τα γεγονότα με τη ΔΗΜΑΡ κατέρρευσε η προοπτική του τρίτου δρόμου. Η κυβέρνηση πάντως» συνέχισε ο ίδιος «επέδειξε υψηλό αίσθημα ευθύνης από το δημοψήφισμα και μετά, σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, που διολίσθησαν με τις θέσεις τους για τις Πρέσπες στον εθνικισμό, ο οποίος δεν πρέπει να νομιμοποιείται από δημοκρατικά κόμματα. Οι Πρέσπες έδειξαν τη μετριοπάθεια, τη σοβαρότητα και τον ρεαλισμό της κυβέρνησης». Ο συγγραφέας κατέληξε λέγοντας πως ο ένθερμος ευρωπαϊσμός του δεν εμποδίζει την κριτική του ματιά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ