Ξεκινάει σήμερα η 70ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒ) της Φρανκφούρτης, η μεγαλύτερη αγορά πνευματικών δικαιωμάτων στον κόσμο. Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 14 Οκτωβρίου, είναι το σύνθημα «Ιδέες που κινούν τον κόσμο».
Η πρώτη μεταπολεμική Έκθεση Βιβλίου το 1949 είχε μόνο Γερμανούς εκδότες, περίπτερα από σανίδια δύο επί δύο και 14.000 επισκέπτες. Εβδομήντα χρόνια μετά, το παρών δίνουν πάνω από 7.000 εκδότες, από εκατό και πλέον χώρες. Η τεράστια γιορτή του βιβλίου πλαισιώνεται από 3.700 εκδηλώσεις, 10.000 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και γύρω στους 280.000 επισκέπτες. Παρόντες 800 ατζέντηδες, αλλά και 2.000 μπλόγκερ. Τιμώμενη χώρα εφέτος είναι η Γεωργία, που προσέρχεται με 70 συγγραφείς, ένα περίπτερο διακοσμημένο με τα 33 γράμματα του γεωργιανού αλφαβήτου και 150 μεταφράσεις βιβλίων στα γερμανικά, χρηματοδοτημένες από το κράτος.
Περισσότεροι από 1.000 τίτλοι βιβλίων από 40 και πλέον εκδότες θα προβληθούν στη Φρανκφούρτη από το Ελληνικό Περίπτερο. Η συγγραφέας Μάρω Δούκα είναι η επίσημη προσκεκλημένη της ελληνικής συμμετοχής, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη και το γραφείο ΕΟΤ Φρανκφούρτης.
Παράλληλα, το Ελληνικό Περίπτερο διοργανώνει ένα τριπλό αφιέρωμα στο ζήτημα της μετανάστευσης και του προσφυγικού στην Ευρώπη. Το αφιέρωμα εναρμονίζεται με την εκστρατεία της ΔΕΒ Φρανκφούρτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών με αφορμή την εβδομηκοστή επέτειο από την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ. Ειδικότερα, η ελληνική παρέμβαση περιλαμβάνει θεματική βιβλιοθήκη στο Ελληνικό Περίπτερο με επιλεγμένα βιβλία για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, μια συζήτηση («Εναλλασσόμενες πατρίδες: η δημοκρατία τον 21ο αιώνα απέναντι στην πρόκληση των μεταναστευτικών ροών»), αλλά και φωτογραφική έκθεση («Δρόμοι επιβίωσης») σε κεντρικούς χώρους που παραχωρεί η Φρανκφούρτη.
Η έκθεση οργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και αποτυπώνει στιγμές από τη μακρά πορεία την οποία ακολούθησαν οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής προς την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι περισσότερες φωτογραφίες προέρχονται από το ελληνικό τμήμα της διαδρομής την περίοδο 2015-2016, όταν η συχνότητα και οι αριθμοί των προσφυγικών ροών στην περιοχή είχαν κορυφωθεί (η έκθεση παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής).
Στη Φρανκφούρτη παίρνουν μέρος 18 εκδότες (Άγρα, Αιώρα, Ενάλιος-Ωκεανός, Εστία, Ίκαρος, iWrite, Καστανιώτης, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Μίνωας, Volatilium/Νεφέλη, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Συμπαντικές Διαδρομές, Cube Art Edition, Romiosini/Κέντρο Νέου Ελληνισμού-CeMoG, University Studio Press) μαζί με τα πρακτορεία πνευματικών δικαιωμάτων Ersilia και Iris . Στο Ελληνικό Περίπτερο συμμετέχουν επίσης με το δικό τους ενημερωτικό υλικό η επερχόμενη 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (που θα πραγματοποιηθεί στις 9 με 12 Μαΐου 2019), η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου (που ανακηρύχθηκε από την UNESCO και συνεχίζεται έως τις 22 Απριλίου 2019) και η Εταιρεία Συγγραφέων.
Σύγχρονη πεζογραφία, παιδικό και εφηβικό βιβλίο, ποίηση, δοκίμιο, λευκώματα, εκδόσεις μουσείων, τέχνης, αρχιτεκτονικής και γαστρονομίας, μέθοδοι εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία, αλλά και έργα που διακρίθηκαν στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2016, αποτελούν τις βασικές θεματικές του Ελληνικού Περιπτέρου. Επιπλέον, η παρουσία του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό αποτυπώνεται σε κατάλογο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων για το 2017-2018, όπου παρουσιάζονται βιβλία για παιδιά και για ενήλικες, τα οποία εκδόθηκαν από 16 ελληνικούς εκδοτικούς οίκους (Άγκυρα, Άγρα, Εστία, Καπόν, Καστανιώτης, Κέδρος, Κίχλη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Μελάνι, Νεφέλη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Πόλις, Σαιξπηρικόν, Ψυχογιός) και έχουν ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.
Στη συζήτηση για τη μετανάστευση, που θα γίνει το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, συμμετέχουν η συγγραφέας Μάρω Δούκα, ο Θοδωρής Καραγιαννίδης, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πρώην συντονιστής εκπαίδευσης προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας της Softex (Bόρεια Eλλάδα), ο Κωστής Παπαϊωάννου, τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η δεκαεπτάχρονη πρόσφυγας από τη Συρία Ola Alhaj. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Νίκη Μαρωνίτη, γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Συντονιστής της συζήτησης ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Στο Ελληνικό Περίπτερο θα παρουσιαστεί επίσης μια αντιπροσωπευτική συλλογή 61 βιβλίων (λογοτεχνία, δοκίμια, παιδικά βιβλία, άλμπουμ) από 19 εκδότες, σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων και της μετανάστευσης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη Μάρω Δούκα σε δύο συναντήσεις: την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα, στην εκδήλωση «Στις γραμμές του μύθου και της Ιστορίας» στο Cafe Laumer, ιστορικό καφέ και αγαπημένο στέκι συγγραφέων και φιλοσόφων, όπου η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου Μικέλα Χαρτουλάρη, και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στον εκθεσιακό χώρο της Φρανκφούρτης στη συζήτηση για τη μετανάστευση.
Στο μεταξύ, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις 4 το απόγευμα, το Ελληνικό Περίπτερο διοργανώνει μια συνάντηση γνωριμίας με Έλληνες συγγραφείς, εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες.
Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, σύγχρονοι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, οι οποίοι συμμετέχουν στην ανθολογία «BalkaNoir» (εκδόσεις Καστανιώτη, 2018), που αποτυπώνει τη σημερινή πραγματικότητα στα Βαλκάνια (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία), συζητούν για το αν πρόκειται για μια νέα τάση στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Συμμετέχουν οι Βασίλης Δανέλλης, συγγραφέας-επιμελητής της ανθολογίας, Ρενάτο Μπράτκοβιτς, συγγραφέας-διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Alibi (Σλοβενία), Γιάννης Ράγκος, συγγραφέας-επιμελητής της ανθολογίας, Ίβαν Σέρσεν, συγγραφέας-εκδότης (Κροατία), και Μπογκντάν Χριμπ, συγγραφέας-εκδότης (Ρουμανία).
Για το ελληνικό πρόσωπο του κρασιού, με αφορμή τη δίγλωσση έκδοση «Πρόσωπα του ελληνικού κρασιού/Faces of Greek Wine» (εκδόσεις Νεφέλη & Fairead, 2018), θα συνομιλήσουν το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στο Ελληνικό Περίπτερο, οι Μαρία Τζίτζη, χημικός, οινολόγος, συγγραφέας του βιβλίου, Αγγελική Τσιόλη, σύμβουλος σε θέματα παραγωγής κρασιού, Wein-Plus, Αντώνιος Ασκητής, οινοχόος, Ανέστης Χαϊτίδης, οινολόγος και δημοσιογράφος, και Ilka Lindemann, αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Meiningers Weinwelt».
Περισσότεροι από 50 ποιητές και ποιήτριες φιλοξενούνται στην ανθολογία «Ποίηση με πείσμα» της Μαρίας Τοπάλη (μετάφραση: Τόρστεν Ίσραελ). Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα. στο βιβλιοπωλείο Weltenleser, θα μιλήσουν οι Μ. Τοπάλη, ποιήτρια, Παυλίνα Μάρβιν, συγγραφέας, και Τόρστεν Ίσραελ, μεταφραστής, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Κώστας Κοσμάς, συντονιστής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG) και υπεύθυνος των εκδόσεων Romiosini.
Τέλος, δύο Έλληνες συγγραφείς και εκπαιδευτικοί που ζουν στη Γερμανία, ο Αριστείδης Αντονάς και ο Χρήστος Αστερίου, θα μιλήσουν στο Ελληνικό Περίπτερο την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, για το πώς βλέπουν με τα «γερμανικά γυαλιά» τους την Ελλάδα σε σχέση με τη λογοτεχνία και τις τέχνες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ