Έκθεση στο Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Liebighaus στη Φρανκφούρτη διαβεβαιώνει πως η αρχαιότητα ήταν σίγουρα πολύχρωμη! Πρόκειται για συνέχεια της έκθεσης του 2003 που παρουσιάστηκε σε περισσότερες από 30 πόλεις.

Αποτελέσματα που ξαφνιάζουν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως καινούργια στοιχεία για τα χρώματα των αγαλμάτων που παρουσιάζονται σε έκθεση στο Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Liebighaus στη Φρανκφούρτη. Ο αρχαιολόγος Βίντσεντς Μπρίνκμαν κατάφερε να αναπλάσει τα διακοσμητικά στοιχεία της φορεσιάς αυτού του τοξοβόλου. Το αυθεντικό γλυπτό προέρχεται από την Αίγινα (480 π.Χ.) και βρίσκεται σήμερα στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.

Μικρή Ηρακλειώτισσα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το γνωστό άγαλμα φιλοτεχνήθηκε γύρω στο 100 π.Χ. και ανήκει στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους. Πρόκειται για μια γυναίκα η οποία κρατά σφιχτά στο σώμα της το ιμάτιό της. Με τη βοήθεια σύγχρονων ερευνητικών μεθόδων κατέστη δυνατόν να καταγραφούν τα χρώματα. Το αυθεντικό μαρμάρινο επιτύμβιο γυναικείο άγαλμα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Πολύχρωμη αρχαιότητα

Η κεφαλή από μάρμαρο μιας θεάς απασχόλησε πολύ τον αρχαιολόγο Γκέοργκ Τρόι από τη Δρέσδη στα τέλη του 19ου αιώνα. Η έκθεση στη Φρανκφούρτη τώρα με τον τίτλο «Πολύχρωμοι θεοί – χρυσή έκδοση» παρουσιάζει μια σειρά αρχαιολογικών ευρημάτων και μας διαβεβαιώνει πως η αρχαιότητα ήταν σίγουρα πολύχρωμη!

Η Πεπλοφόρος κόρη της Ακροπόλεως

Βρέθηκε το 1886 στο Ερέχθειο της Ακρόπολης και εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτή η αναπαραγωγή του γλυπτού παρουσιάζει τα θεαματικά αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές. Στο ρούχο της διακρίνονται αναπαραστάσεις ζώων.

Η κόρη Φρασίκλεια

Χρονολογείται μεταξύ 550 και 540 π.Χ. και βρέθηκε το 1972 στη νεκρόπολη του Μυρρινούντος από τον αρχαιολόγο Ευάγγελο Κακαβογιάννη. Το μολύβδινο υλικό προστάτευσε το γλυπτό και τα χρώματα διατηρήθηκαν περίφημα. Το αυθεντικό εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Ένας κούρος με χρώματα

Οι κούροι είναι αγάλματα που στήνονταν στα ιερά προς τιμήν του θεού. Έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα εκατοντάδες τέτοια αγάλματα. Ο αρχαιολόγος Βιντσέντς Μπρίνκμαν δηλώνει πως χρειάστηκε να αξιοποιήσουν το σύνολο των γνώσεών τους για την εποχή ώστε να καταφέρουν να αποδώσουν τα χρώματα.

Η μούσα

Ένα τμήμα των ερευνών στράφηκε στις όρθιες μούσες όπου και εδώ αποτυπώνεται η ποικιλία και τα όμορφα χρώματα. Για την έκθεση στο Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Liebighaus στη Φρανκφούρτη αναπαρήχθησαν τρεις μορφές με διαφορετικά χρώματα. Τα ευρήματα δεν οδηγούν πάντα σε ακριβή στοιχεία σχετικά με τον συνδυασμό των χρωμάτων.

Πηγή: Deutche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης