Xρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια που αποθησαυρίζονται στο Νομισματικό Μουσείο και που είναι εμπνευσμένα από τον Αγώνα του 1821 και τους ήρωές του, παρουσιάζονται στην έκθεση «Μετάλλια του Αγώνα». Δίπλα τους παρουσιάζονται σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες δεκαεπτά διακεκριμένων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τα «Μετάλλια του Αγώνα».

Την έκθεση εγκαινιάζει στις 18 Ιανουαρίου η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κομβικό έκθεμα με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία αποτελεί η αναμνηστική σειρά δώδεκα ιστορικών μεταλλίων με κύριο θέμα τον Αγώνα του 1821, έργο του επίσημου χαράκτη του ελληνικού νομισματοκοπείου επί Όθωνος, Konrad Lange (1806-1856), που συνιστά ένα ισχυρό μέσο αναγνώρισης, προβολής και μνήμης του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Για πρώτη φορά θα εκτεθούν στο κοινό και οι μοναδικές μήτρες των εν λόγω μεταλλίων, δείγματα της εξαιρετικής καλλιτεχνίας του χαράκτη.

Παρουσιάζονται, επίσης, η νομισματοκοπία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, οι «φοίνικες» του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, και οι μοναδικές χαλύβδινες μήτρες από το πρώτο νομισματοκοπείο στην Αίγινα. Ιδιαίτερα σημαντική για την κατανόηση της περιόδου αποτελεί η παρουσία του συνόλου της πλούσιας νομισματικής παραγωγής επί Όθωνος, τα Αριστεία των Αγωνιστών του 1821, τα βραβεία ηθικής αμοιβής, οι άγνωστες μέχρι σήμερα χαλύβδινες μήτρες μεταλλίων, αριστείων και νομισμάτων από τα νομισματοκοπεία των Αθηνών, του Μονάχου και των Παρισίων όπου αποτυπώνουν εύγλωττα τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια λειτουργίας του νέου ελληνικού κράτους. Επετειακά και αναμνηστικά μετάλλια, κέρματα και χαρτονομίσματα συμπληρώνουν μια πινακοθήκη με τους ήρωες του ‘21 και τα σπουδαία γεγονότα της Επανάστασης.

Από το σύνολο των εκθεμάτων, 743 αντικείμενα προέρχονται από τις πλούσιες συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, τέσσερα από την Τράπεζα της Ελλάδος, τέσσερα από το Ίδρυμα ΚΙΚΠΕ και ένα από Ιδιωτική Συλλογή στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση «Μετάλλια του Αγώνα» φιλοξενείται στην εμβληματική αίθουσα του δεύτερου ορόφου, την άλλοτε βιβλιοθήκη του Ερρίκου Σλήμαν, στην αίθουσα του πρώτου ορόφου «Μάντω Οικονομίδου», σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Ιλίου Μελάθρου.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος (ελληνικός και αγγλικός) κατάλογος υπό την επιμέλεια των δρ Γεωργίου Κακαβά, διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου, και Παναγιώτη Τσέλεκα, αναπληρωτή καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκδοση του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), καθώς και βίντεο σε virtual reality. Τη γενική επιμέλεια και το συντονισμό έχει ο κ. Κακαβάς. Την επιστημονική επιμέλεια και μουσειολογική μελέτη της έκθεσης υπογράφουν εκτός του Γ. Κακαβά, και οι αρχαιολόγοι-νομισματολόγοι του Μουσείου, Αλέξανδρος Ανδρέου, Αντωνία Νικολακοπούλου και δρ Βασιλική Στεφανάκη.

Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια εμπνευσμένα από την επανάσταση του 1821 καθώς και γνωστές άριες και ντουέτα του κλασικού ρεπερτορίου με την υψίφωνο Λαμπρινή Καρτάλη, τον τενόρο Χρήστο Λάζο, τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη σε συνοδεία στο πιάνο από τον Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματιών και Αξιών (ΙΕΤΑ), του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), της Συμμαχίας για την Ελλάδα, του Μουσικού Οίκου Φιίλιππος Νάκας, του Επιμορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «Οι Αινιάνες» και της «Μουσείων Εστίαση Α.Ε.» που λειτουργεί το καφέ στον κήπο του Μουσείου.

Διάρκεια έκθεσης έως τις 30 Ιουνίου του 2022.