Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 17.30 εγκαινιάζεται η έκθεση της εικαστικού Κάλλιας Παπαθεοδώρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Η Κάλλια Παπαθεοδώρου σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας Γλυπτική και Ζωγραφική με τους Δ. Καλαμάρα, Δ. Μυταρά, Γιάν. Μόραλη, Π. Τέτση, Τ. Πατρασκίδη. Ψηφιδωτό με Γ. Κολέφα, Π. Αγγελοπούλου, Γ. Βαλαβανίδη. Σκηνικά θεάτρου με Γ. Τσαρούχη. Εγκαυστική με Ε. Δοξιάδη. Χαλκοχυτική με Π. Κιρλή.
Η Κάλλια Παπαθεοδώρου υπηρετεί ως Διευθύντρια στο 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εγκαυστικής της δημιουργού, από το πρώτο πόνημα το 2005 έως το τελευταίο το 2017. Δημιουργεί τον δικό της κόσμο, το όνειρο, το ταξίδι με την προσωπική της εικαστική ταυτότητα.
Ο εικαστικός Τ. Αριδάς σημειώνει: « Η Κάλλια εκφραζόμενη μέσω της δυσκόλου τεχνικής της εγκαυστικής και αγγίζοντας τα χρωματικά όρια που θέτει εξ ορισμού η ‘’γεώδης γκάμα’’. Το να επιτύχεις αίσθημα πολυχρωμίας αυτοπεριορίζοντας οικειοθελώς τη χρωματική κλίμακα, ενίοτε ανακατεμένη με τα ‘’ουδέτερα χρώματα’’ άσπρο και μαύρο, γνωστή ως Πολυγνώτεια, είναι δυσκολότατο εγχείρημα ιδίως σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη τεχνική.
Αυτή η χρωματική κλίμακα έχει ιστορική διάρκεια όσο και η ιστορία της ζωγραφικής πράξης την αφορούσα παράδοση της ζωγραφικής τέχνης από την εποχή του Θάσιου ζωγράφου και εντεύθεν. Τα μαρτυρούν οι νωπογραφίες των μακεδονικών τάφων, οι στήλες των Παγασών, τα πορτραίτα των νεκροπόλεων του Αρσινοήτη νομού της Αιγύπτου (EL FAGIUM), οι τοιχογραφίες της Πομπηίας και της Ηράκλειας, η’’ Βυζαντινή ‘’ και η ‘’μεταβυζαντινή’’ ιστοριογραφία έως την ποιητική της ζωγραφικής τέχνης των μεγάλων μας ‘’Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, Φ. Κόντογλου και Γ. Τσαρούχη………. Η Κάλλια επικεντρώνει την προσπάθεια της να κυριαρχήσει στα ζωγραφικά της μέσα χωρίς ιδεοληψίες και δογματισμούς, και μοιάζει να έχει κατορθωθεί στην τόσο προσωπική της εργασία ώστε να ην χαρακτηρίζει η αμεσότητα της έκφρασης, ιδιαίτερα στους ελαιώνες και στις ερημικές ακτές της Αίγινας.
Η μεταφυσική αναζήτηση εμβαπτίζει το σύνολο του έργου της στις μοναχικές φιγούρες, στα βρεγμένα αστικά τοπία, στα εγκαταλελειμμένα σκαριά…. Η αναζήτηση αυτή έρχεται αρχετυπικά από τους Προσωκρατικούς για να λύσει υπαρξιακά προβλήματα… Τα αέναα ερωτήματά της έθεσαν τις βάσεις της Φιλοσοφίας που με τη σειρά της, θεμελίωσαν Επιστήμες και Τέχνη ενός των σπουδαιότερων πολιτισμών, οδηγό και συνοδοιπόρο των δυτικών τουλάχιστον κοινωνιών να καταστούν άνω θρώσκουσε».
Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδεύσουν με μελωδίες για βιολί η Σταυρούλα Μέντη και πιάνο η Ανθή Γουρουντή.
Διάρκεια έκθεσης ;13 εως 19 Μαρτίου 2017
Επιμέλια έκθεσης: Γεωργία Μάζη, ιστορικός τέχνης
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Παλαιό Ταχυδρομείο)
Φίλωνος 29 18535 Πειραιάς
Τηλ. επικοινωνίας; 210 4101402 – 405
΄Ωρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 10 00΄ – 14 00΄ και 18 00΄ – 21 00΄
Σαβ. – Κυριακή : 10 00΄ – 15 00΄.