Η έναρξη λειτουργίας της οικίας, ως Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου, αποτελεί τεράστια συλλογική επιτυχία, με τη συνδρομή της οικογένειας του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα, χάρη στην οποία η οικία και το σχετικό αρχειακό υλικό διατέθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο, αλλά και της δωρεάς του ευπατρίδη Αθανάσιου Μαρτίνου («ΑΙΓΕΑΣ»).
Βαρυσήμαντο μήνυμα Εθνικής ενότητας, ομοψυχίας και αποφασιστικότητας εναντίον οποιουδήποτε επιβουλεύεται την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έστειλαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος, κατά την τελετή των εγκαινίων του νέου Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα «Οικία Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα».
Η οικία Ζέρβα, δωρεά της Αικατερίνης Ζέρβα, ανοίγει ως μουσειακός χώρος, με τα κειμήλια και το αρχείο που αφηγούνται την ιστορία του Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα και του ΕΔΕΣ, δεκατέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 1298/3-7-2008, τεύχος Β΄) του αείμνηστου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν παράλληλα τη σημασία της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, της κορυφαίας αντιστασιακής πράξης των Ελλήνων εναντίον των κατακτητών.
Η πρωτοβουλία της αναστήλωσης της οικίας, ως διαδραστικό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ανήκει στον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιο Λιάσκο, στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, καθώς και στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Πολεμικού Μουσείου, που εργάστηκαν μεθοδικά για τον σκοπό αυτό.
Η αναστηλωμένη οικία του Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα και η χρήση της ως Μουσείο, προσθέτει άλλο ένα σημαντικό στοιχείο στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή όπου οι δύο θυγατέρες του Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα, Βασιλική και Ευανθία, πήραν το λόγο σκιαγραφώντας συνοπτικά τη βιογραφία του πατέρα τους και τους αγώνες του για την ελευθερία της πατρίδας.
Συγκινητικοί επίσης και οι χαιρετισμοί του Γραμματέα του Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, κ. Δημήτριου Γερογιάννη, καθώς και του ευεργέτη και χορηγού ανακαίνισης και μετατροπής της οικίας σε Μουσείο, κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, τον οποίο ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου τίμησε με την απόδοση ιδιαίτερης αναμνηστικής πλακέτας για το έργο του, χαρακτηρίζοντας τον ως έναν από τους μεγάλους ευεργέτες, ο οποίος ταυτόχρονα οριοθετεί και σηματοδοτεί τη ρήση του Κένεντι:. «μη ρωτάς τί έκανε για σένα η πατρίδα, αλλά τί έκανες εσύ για αυτή».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, την οποία παρακολούθησαν o Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνης Οικονόμου, ο Επιτελάρχης ΔΑΥ Υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Κλενιάτης (εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ), μέλη της Εθνικής Αντίστασης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου, καθώς και η χήρα του αείμνηστου Σπύρου Μουστακλή, Χριστίνα Μουστακλή, δημοσιογράφοι και πολλοί πολίτες.