Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το Ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Ο αρχαιολογικός χώρος, δεύτερος σε επισκεψιμότητα μετά την Ακρόπολη και εμβληματικό σημείο αναφοράς για τους καταπλέοντες προς τα λιμάνι του Πειραιά, δεν έχει συντηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ ο περιβάλλων χώρος του, τον οποίο επισκέπτονται χιλιάδες τουριστών ετησίως, κρύβει κινδύνους με τις επικίνδυνες και γλιστερές διαδρομές του.

Η μελέτη, με θέμα τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου, συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με τα υπόλοιπα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το μνημείο -καταρρεύσεις του τείχους και ετοιμοροπίες, στατικά προβλήματα και περισυλλογή από τη θάλασσα των διάσπαρτων μελών του- να επιζητούν άμεσες λύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα της επικινδυνότητας του περιβάλλοντος χώρου θα επιχειρηθεί να λυθεί με περιφράξεις, κιγκλιδώματα, ειδικές σημάνσεις και τη δημιουργία διαδρομών και στάσεων, ώστε οι επισκέπτες να μην κινούνται ανεξέλεγκτα στο χώρο, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και να αποτραπεί η είσοδος σε παρείσακτους. Όπως εικάζουν οι υπεύθυνοι από διάφορα ευρήματα, στο χώρο ίσως να έχουν πραγματοποιηθεί τελετές μαύρης μαγείας!

Το μνημείο μπορεί να φωταγωγήθηκε το 2004 (σήμερα εξετάζονται οι ατέλειες αυτού του φωτισμού από την πλευρά της θάλασσας) όμως φαίνεται πως τα προβλήματά του παρέμειναν στο σκοτάδι, καθώς δεν είχε την τύχη άλλων κορυφαίων αρχαιολογικών χώρων της Αττικής που είδαν «φως» με την ένταξή τους στα ολυμπιακά προγράμματα.

Από το 2003 έχει διαπιστωθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πως το Ιερό χρήζει άμεσων αναστηλωτικών εργασιών. Το σπουδαίο αρχιτεκτόνημα υποφέρει από οξειδώσεις στους συνδέσμους των μαρμάρων -απόρροια παλαιών αναστηλωτικών επεμβάσεων- διάβρωση των λίθων του αναλήμματος που δημιουργεί στατικά προβλήματα, ενώ πολύ μεγάλη είναι η φθορά στο τείχος, το οποίο σε μεγάλο τμήμα του έχει καταρρεύσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους προηγούμενους αιώνες ορισμένοι από τους σπονδύλους των κιόνων κύλησαν στη θάλασσα όπου εξακολουθούν να βρίσκονται. «Κομμάτια του μνημείου πρέπει να έχουν διασκορπιστεί στο βυθό σε έκταση 2-3 στρεμμάτων», δήλωνε το 1991 στέλεχος του ΥΠΠΟ. Για την ανέλκυση των αρχιτεκτονικών μελών η διεύθυνση Αρχαιοτήτων σχεδίαζε για το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς μεγάλη επιχείρηση η οποία έμεινε στα χαρτιά.

Το Ιερόν του Σουνίου- «Σούνιον Ιρόν» – αναφέρεται για πρώτη φορά στην Οδύσσεια ως το σημείο που αποβιβάστηκε ο Μενέλαος κατά το ταξίδι της επιστροφής του από την Τροία για να θάψει τον πηδαλιούχο του πλοίου του. Ο πρώτος πώρινος ναός καταστράφηκε από τους Πέρσες κατά την εισβολή του 480 π.Χ. Το Σούνιο οχυρώθηκε το 413-412 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου για να ελέγχεται η κίνηση των σιτοφόρων πλοίων προς την Αθήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης