Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης-Φίλιππος Καραμέτος

Μία αναπαράσταση του Ιταλού αρχιτέκτονα Βruno Mazzali που κοσμεί το χωριό Σταυρός της Ιθάκης έχει απομείνει για να υπενθυμίζει στον επισκέπτη του νησιού πως στην περιοχή έστεκε πιθανότατα το παλάτι του Οδυσσέα και της Πηνελόπης.

Το ζεύγος των αρχαιολόγων Θανάσης Παπαδόπουλος και Λίτσα Κοντορλή Παπαδοπούλου έθεσαν σαν στόχο ζωής να ανακαλύψουν την Ομηρική ΙθάκηΓια να προσεγγίσει κάποιος τον χώρο των ανασκαφών θα αντιληφθεί ότι ο… δρόμος της «Ομηρικής Ιθάκης» είναι δύσβατος. Μία μικρή ταμπέλα ειδοποιεί τον επισκέπτη προς τα που πρέπει να κατευθυνθεί για να παρατηρήσει από κοντά τα «απομεινάρια» ενός βασιλείου ξεχασμένου από την Πολιτεία, η οποία ουδέποτε αναγνώρισε την επιστημονική ανακάλυψη.

Στην Ιθάκη, κοντά στο χωριό Αγ. Αθανάσιος που σήμερα ονομάζεται Σχολή Ομήρου, πολλοί πραγματοποίησαν ανασκαφές μεταξύ των οποίων και ο Σλήμαν διαισθανόμενοι προφανώς ότι κάτι σημαντικό υπάρχει εκεί. Η αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κλήθηκε μετά 60 χρόνια να συνεχίσει τις ανασκαφές που είχε ξεκινήσει στις αρχές του αιώνα η Βρετανική Αρχαιολογική σχολή. Το ζεύγος των αρχαιολόγων Θανάσης Παπαδόπουλος και Λίτσα Κοντορλή Παπαδοπούλου έθεσαν σαν στόχο ζωής να ανακαλύψουν την Ομηρική Ιθάκη.

Τον Νοέμβριο του 2006 είχαν φέρει στο φως ένα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη, μία πινακίδα που «αφηγείται» με γλαφυρό τρόπο ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας.

Φτάνοντας στην περιοχή θα διαπιστώσει κάποιος ότι έχει αφεθεί στο έλεός της… Αφού φωτογραφίσαμε ό,τι έχει απομείνει, αναζητήσαμε τον υπεύθυνο αρχαιολόγο, Α. Παπαδόπουλο, ο οποίος απογοητευμένος από την αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού, ξετυλίγει άγνωστες πτυχές κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών…

Τι λέει ο καθηγητής αρχαιολογίας στο zougla.gr

Ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, μίλησε στο zougla.gr για τον Γολγοθά που βίωσε όταν ανακοίνωσε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την εύρεση του ανακτόρου του Οδυσσέα.

Όπως ανέφερε, ξεκίνησε την ανασκαφή με την ομάδα του το 1994, ενώ το 2010 είχαν συλλέξει πια όλα τα στοιχεία τα οποία οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο ανάκτορο ανήκε στον βασιλιά της Ιθάκης.

Ο κ. Παπαδόπουλος στη συνέντευξή του αποκαλύπτει πως στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, και το Υπουργείο Πολιτισμού είχε υποστηρίξει την ανασκαφή. Παράλληλα, χρήματα τα οποία είχαν εξασφαλιστεί για τη συνέχεια των ανασκαφών «μπλοκάρονταν» για άγνωστους λόγους.

«Παράγοντες μπλόκαραν συνεχώς τα χρήματα για τις ανασκαφές»

«Είχαν εγκριθεί 115.000 ευρώ για να συνεχιστεί η ανασκαφή αλλά μας τα μπλόκαραν συνεχώς», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μετά από χρόνια ανασκαφών είχαμε πολύ σοβαρά στοιχεία για το συγκεκριμένο ανάκτορο. Φυσικά υπήρχαν αντιδράσεις πολλές και από συναδέλφους αρχαιολόγους. Δείτε τι έγινε στην Αμφίπολη. Εδώ αμφισβητείται ακόμα και ο τάφος του Φιλίππου».

Ο αρχαιολόγος αποκαλύπτει πως το συγκεκριμένο ανάκτορο πριν από εκείνον το έψαχναν Άγγλοι αρχαιολόγοι αλλά έσκαβαν σε λάθος σημείο. Εκείνος- υποστηρίζει- είχε τη σωστή πληροφορία αν και η πρώτη του απόπειρα ανασκαφής απέτυχε.

«Με πίεζαν να ανακοινώσω ότι βρήκα το παλάτι του Οδυσσέα»

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Δήμος Ιθάκης με υποστήριξε αρκετά. Πίστευαν και παραδέχονταν την έρευνά μου. Φανταστείτε πως όταν βρήκαμε αρχαία αντικείμενα μέσα στο ανάκτορο καλέσαμε αρχαιολόγους διεθνούς κύρους για να μας βοηθήσουν στην έρευνα», προσθέτει. «Δυστυχώς από το 2011 η εκάστοτε ηγεσία άφησε το σημείο να ρημάξει. Δεν πιστεύω ότι θα θελήσουν ποτέ να ανακοινώσουν ότι βρέθηκε το ανάκτορο του Οδυσσέα. Φανταστείτε ότι τη δεκαετία του 1990 με πίεζαν να ανακοινώσω ότι βρέθηκε το μυθικό ανάκτορο του βασιλιά, αλλά δεν το έκανα ποτέ από τη στιγμή που δεν είχα συλλέξει ακόμα τα στοιχεία».

«Δεν πάω πια στο σημείο, έχει ρημάξει και στεναχωριέμαι»

«Η γυναίκα μου η οποία συνεργαζόταν μαζί μου στην ανασκαφή, έχει φύγει από τη ζωή και μια από τις αιτίες ήταν το θέμα αυτό. Φανταστείτε ότι εγώ πια δεν πάω εκεί, δεν μπορώ. Στεναχωριέμαι. Τόσα χρόνια κόπου και δουλειάς και τώρα είναι ένας έρημος τόπος. Τα έχουνε ρημάξει όλα», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακούστε τη συνέντευξη του καθηγητή στο zougla.gr:

Σημειώνεται πως η αρχαιολόγος Σπυριδούλα Κοντορλή-Παπαδοπούλου, ήταν Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είχε ανασκάψει μαζί με τον επίσης αρχαιολόγο σύζυγό της, Αθανάσιο Παπαδόπουλο για πολλά χρόνια την περιοχή Αγ. Αθανάσιος στην Ιθάκη όπου και ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν το παλάτι του Οδυσσέα.

Περιήγηση του zougla.gr στην περιοχή των ανασκαφών:



Εικόνες από την περιοχή πριν από λίγα χρόνια: Οι διαφορές είναι εμφανείς



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κόντρα για την Αμφίπολη – Πολιτικά παιχνίδια πίσω από τις πλάτες της Κατερίνας Περιστέρη 

Μυστήριο με τα οστά του Φιλίππου

Αρχαιολογική αποκάλυψη στη Βεργίνα