Οι αιώνες πέρασαν, ωστόσο ο αρχαίος Ελαιώνας στα δυτικά της Αθήνας, συνεχίζει να προσδιορίζει μια περιοχή ολόκληρη. Στην αρχαιότητα, εκεί στα πέριξ της Ιεράς Οδού, αποτελούσε μια κατάφυτη έκταση από ελαιόδεντρα. Σήμερα και παρά τον έντονο αστικό ιστό που αναπτύχθηκε, υπάρχουν ακόμη σημεία που τον θυμίζουν. Ο Δήμος Αιγάλεω, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έρχεται ν’ αυξήσει το αποτύπωμά του, λες και βάλθηκε ο ίδιος ο αρχαίος Ελαιώνας να ζωντανέψει και πάλι.

Άλλωστε δεν είναι η μόνη απόπειρα της δημοτικής Αρχής, να προσθέσει πράσινο στοιχείο στο περιβάλλον της πόλης. Πριν από περίπου ένα χρόνο το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε παρουσιάσει τη δημιουργία πρότυπου αμπελώνα μέσα στο Άλσος του Αιγάλεω, ως αποτέλεσμα της τότε συνεργασίας του δήμου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η φύτευσή του είχε γίνει στη θέση «Φυτώριο» με ποικιλία από παλιά ελληνικά κλήματα και με διπλό στόχο. Από τη μία τις ευεργετικές επιδράσεις που θα έχει η φύτευσή του στο περιβάλλον και από την άλλη τα εκπαιδευτικά οφέλη, τόσο πάνω στην έρευνα και την εκπαίδευση των φοιτητών της Σχολής, όσο και των μαθητών που τον επισκέπτονται και μαθαίνουν για τη διεργασία του αμπελιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο δήμος είχε μεταφυτεύσει αιωνόβιες αγριελιές σε κεντρικά σημεία, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα αιωνόβια δέντρα, τα οποία είχαν φυτευτεί κάποτε με άναρχο τρόπο και τώρα κινδύνευαν από την πυκνοφύτευσή τους και παράλληλα ν’ αναδείξει τον συμβολικό χαρακτήρα τους και τη σημασία τους για το περιβάλλον.

Τώρα ο Δήμος Αιγάλεω προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Σε συνεργασία με το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του ΕΚΠΑ και μέσα από τη συμμετοχή σε μια διεθνή πρωτοβουλία του ΟΗΕ, φύτευσε 100 δέντρα ελιάς στην είσοδο της πόλης από την πλευρά της οδού Θηβών, ενώ θ’ ακολουθήσουν κι άλλα. Η φύτευση αυτή έγινε σε σημείο που επέλεξε η δημοτική Αρχή και προσδιορίζεται ως ιστορική περιοχή του αρχαίου Ελαιώνα στα δυτικά του ποταμού Κηφισού. Ουσιαστικά συνορεύει μαζί του, αποτελεί δηλαδή ο νέος Ελαιώνας μια προέκταση του αρχαίου.

«Αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής μας το πράσινο και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην πόλη μας. Ήταν προεκλογική εξαγγελία μας και θέλουμε να την τηρήσουμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Γκίκας. Και ακολούθως αναφέρεται στον Ελαιώνα: «Αρχικά ήρθαμε σε επαφή με το ΚΕΠΑ του Πανεπιστημίου και τον καθηγητή κ. Δημήτρη Μαυράκη. Αυτός είχε και τον συντονισμό του έργου στην Ελλάδα, ως πανεπιστημιακός κόμβος με περιβαλλοντικά προγράμματα του ΟΗΕ για την ομπρέλα της κλιματικής αλλαγής. Μας έγινε λοιπόν η πρόταση, ότι μπορούν να μας δοθούν 100 ελαιόδεντρα κι εμείς να επιλέξουμε το σημείο και να προχωρήσουμε στη φύτευση, αρκεί να μην μπουν σκόρπια μέσα στην πόλη, αλλά σ’ έναν ενιαίο χώρο. Αποδεχτήκαμε τα φυτά και αποφασίσαμε ότι το πιο κατάλληλο και ελεύθερο σημείο είναι αυτό στη Θηβών, όμορο του αρχαίου Ελαιώνα και οι υπηρεσίες μας επιμελήθηκαν τη φύτευση και ανέλαβαν τη συντήρηση του έργου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις απανωτές δράσεις πρασίνου που υλοποιεί ο δήμος Αιγάλεω, ο κ. Γκίκας απαντά: «Η αρχή έγινε με το Άλσος, που ήταν σκοτεινό και είχε αφεθεί στην τύχη του. Από εκεί ξεκινήσαμε με μια ειδική μελέτη για τη βιοκλιματική ανανέωσή του. Θελήσαμε να το ξανακάνουμε προσιτό στους δημότες μας. Κάναμε διαχειριστική επιμέλεια, προσθέσαμε ηλεκτροφωτισμό, φύλαξη για την ασφάλειά του και καθαριότητα. Στη συνέχεια περάσαμε και στη φύτευση δέντρων και ήρθε και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για τη δημιουργία του αμπελώνα, που πάει μάλιστα και πολύ καλά. Από εκεί και πέρα, απλώνουμε το πράσινο όπου μπορούμε μέσα στον αστικό ιστό».

Ο δήμαρχος του Αιγάλεω τονίζει πως αυτές οι δράσεις δεν σταματούν εδώ και αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μελλοντικά σχέδια για ένα πάρκο ελιάς με μουσείο και για την περιοχή στο κτήμα Μερκάτη, το οποίο έχει τις ρίζες του δύο αιώνες πίσω. «Διαθέτει αρχαίες ελιές τόσο στο εσωτερικό του, όσο και έξω από το κτήμα, στον περιβάλλοντα χώρο. Με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θέλουμε να κάνουμε μια ανάπλαση κι ένα Μουσείο Ελιάς». Και καταλήγει: «Είναι προτεραιότητά μας οι δράσεις πρασίνου και όπως βλέπετε θα τις συνεχίσουμε».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης